Ο Κώδικας αυτός έχει φτιαχτεί ειδικά για τους υπολογιστές και για αυτό ο άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει αυτές τις περίεργες γραμμώσεις που έχει το κάθε προϊόν στην συσκευασία του. Αυτές όμως είναι μία γλώσσα που καταλαβαίνει μόνο ο υπολογιστής. Το εξάρτημα του υπολογιστή που πρόκειται να διαβάσει αυτές τις γραμμές εκπέμπει μια φωτεινή δέσμη (ορατή ή αόρατη) η οποία περνά πάνω από τις γραμμές αυτές. Οι ανοιχτόχρωμες γραμμές αντανακλούν την φωτεινή δέσμη ενώ οι σκουρόχρωμες δεν την αντανακλούν.Έτσι τώρα μετρώντας τις αντανακλάσεις και τις παύσεις των αντανακλάσεων καθώς και το πάχος τους, με το κατάλληλο πρόγραμμα το computer κατανοεί τα ψηφία με πάρα πολύ μεγάλη ασφάλεια.
Η πιθανότητα λάθους τώρα είναι περίπου ένα στα τρία εκατομμύρια ψηφία (!!!) ενώ αν πληκτρολογούσαμε, θα ήταν ένα λάθος στις μερικές εκατοντάδες ψηφία! Για να καταλάβετε και την διαφορά ταχύτητας εισαγωγής χαρακτήρων στον υπολογιστή μεταξύ πληκτρολόγησης και διαβάσματος barcode, θυμηθείτε και τα ταμεία των super market. Κάθε προϊόν έχει ένα barcode που τις πιο πολλές φορές αποτελείται από δεκατρία ψηφία.
Φανταστείτε λοιπόν, πόσο θα περιμέναμε και πόσο χρόνο θα χάναμε αν ο ταμίας καθόταν να πληκτρολογήσει τα 13 αυτά ψηφία του κάθε προϊόντος που αγοράζαμε. (Κάτι το οποίο γίνεται βέβαια, όταν δεν μπορεί να διαβαστεί ο barcode από τον σαρωτή). Για αυτό πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα νούμερα κάτω από τις γραμμές του barcode, δεν είναι για τον computer, αλλά για τον ταμία αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ανάγνωσης του barcode.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ:
Με τον γραμμωτό κώδικα Ε.Α.Ν. απεικονίζονται μόνο αριθμοί. Στην κανονική του έκδοση ο κώδικας αυτός απεικονίζει 13 ψηφία. Το κάθε ψηφίο αποτελείται από δύο άσπρες και δύο μαύρες γραμμές. Στο πρώτο ψηφίο δεν αντιστοιχούν γραμμές αλλά το υπολογίζει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βάσει του τελευταίου ψηφίου που λέγεται ψηφίο ελέγχου (Check Digit) και το οποίο έχει βάλει μόνο του το computer κατά την αρχική δημιουργία του δεκατριψήφιου αριθμού. Γι’ αυτό το πρώτο ψηφίο είναι και έξω από τις γραμμές. Τα ψηφία στον κώδικα αυτό χωρίζονται σε δύο μέρη.
Τα αριστερά από το κέντρο και τα δεξιά από το κέντρο. Στην αριστερή ομάδα μερικά από τα ψηφία είναι γραμμένα αρνητικά (οι μαύρες γραμμές είναι άσπρες και οι άσπρες είναι μαύρες) και αντεστραμμένα για να μπορεί ο υπολογιστής να καταλαβαίνει αν το διάβασμα άρχισε από την αρχή προς το τέλος ή από το τέλος προς την αρχή.
Η πλευρά στην οποία συναντιούνται τα αρνητικά ψηφία τοποθετείται αυτόματα αριστερά. Αν το διάβασμα έγινε ανάποδα ο αριθμός αντιστρέφεται και εμφανίζεται κανονικά. Οι δύο άσπρες και δύο μαύρες γραμμές του κάθε ψηφίου καταγράφονται σε επτά ίσα διαστήματα. Αν μία μαύρη γραμμή καταλαμβάνει δύο διαστήματα, αυτή είναι πιο χονδρή από μια άλλη που καταλαμβάνει ένα διάστημα η οποία είναι και η πιο λεπτή που μπορεί να γραφεί. Η χονδρότερη γραμμή είναι αυτή που καταλαμβάνει τέσσερα διαστήματα. Χονδρότερη γραμμή στον κώδικα αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί επειδή πρέπει να καταγραφούν ακόμη τρεις γραμμές στα απομένοντα μόνο τρία διαστήματα.
Η απλούστερη γραφή θετικού ψηφίου είναι αυτή που γράφεται με μία μαύρη λεπτή ενός διαστήματος ακολουθούμενη από μια άσπρη ίσου πάχους η οποία και αυτή ακολουθείται ξανά από μια ακόμη μαύρη λεπτή ενός διαστήματος ακολουθούμενη και αυτή από λευκή. Έτσι γράφεται ο αριθμός έξι (6)!
ΟΙ 3 ΜΠΑΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (GUARD BARS):
Οι χαρακτήρες ή γραμμές που βρίσκονται στην αρχή, στην μέση και στο τέλος κάθε barcode, που είναι δηλαδή τρεις (3) στον αριθμό, διαφέρουν. Οι γραμμές αυτές ονομάζονται χαρακτήρες ή μπάρες Ελέγχου (Guard Bars). Όπως βλέπουμε, είναι δύο λεπτές μαύρες γραμμές που χωρίζονται από μία άσπρη λεπτή. Πρέπει να πούμε ότι ο υπολογιστής συγκρίνει το πάχος των γραμμών που συναντάει και καταλαβαίνει για ποιο ψηφίο πρόκειται. Όμως το προϊόν που έχει πάνω του το barcode, μπορεί τη στιγμή που περνάει μπροστά από την συσκευή διαβάσματος του κώδικα, αυτό να είναι αντεστραμμένο. Έτσι πρέπει το barcode να διαβάζεται και από το τέλος προς την αρχή.
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι γραμμές που αποτελούν την μονάδα πάχους και στο τέλος των κανονικών γραμμών. Φαίνεται επίσης, ξεκάθαρα ότι προεξέχουν προς τα κάτω για να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες υποδηλώνοντας ότι δεν αποτελούν ένα σύνολο με τις λοιπές που αντιστοιχούν στον αναλογικό δεκατριψήφιο αριθμό. Προσοχή εδώ γιατί με ίδιες γραμμές γράφεται και ο αριθμός 6. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι γραμμές ενός 6 στην αρχή ενός 6 στη μέση και ενός 6 στο τέλος του bar code.
Αυτές οι μπάρες ελέγχου (με το 6), βοηθούν τον υπολογιστή να διαβάσει το πάχος των γραμμών που αντιστοιχούν στα κανονικά ψηφία του barcode. Πρέπει να πούμε ότι οι μπάρες ασφαλείας δεν αλλάζουν ποτέ. Δηλαδή ότι αριθμό (δεκατριψήφιο) και να έχει ένα προϊόν, τα 3 εξάρια θα βρίσκονται πάντα επάνω του…
Τώρα, αυτός ο δεκατριψήφιος αριθμός του barcode, χωρίζεται στα πρώτα πέντε (5) πρώτα ψηφία, που ονομάζονται Manufacturer Code ή Κωδικός του Κατασκευαστή και λένε στον υπολογιστή την χώρα προέλευσης του προϊόντος, την κατασκευάστρια εταιρία κλπ. Τα άλλα 5 ψηφία ονομάζονται Product Code ή Κώδικας του Προϊόντος και δείχνουν τον τύπο του προϊόντος, δηλαδή δίνουν στον υπολογιστή πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν π.χ. είναι αναψυκτικό 1 λίτρου ή ½ λίτρου κλπ. Το τελευταίο ψηφίο είναι το ψηφίο ελέγχου (Check Digit) με το οποίο ο υπολογιστής ελέγχει αν διάβασε σωστά τον κώδικα.
Οι μπάρες ασφαλείας βοηθάνε τον υπολογιστή να μην μπερδεύεται, αλλά όταν τις συναντάει καταλαβαίνει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο Κωδικός του Κατασκευαστή ή Κώδικας του Προϊόντος. Όταν δε συναντάει την μεσαία μπάρα, καταλάβει ότι ακολουθούν και άλλοι αριθμοί.
Πηγή: Κόκκινος Ουρανός (www.redskywarning.blogspot.com)
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.