nationalgeographiclogo.jpgΤο 1821 μέσα από ένα οπτικοακουστικό λεύκωμα της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic», όπου μεταξύ άλλων τεκμηρίων αναπαράγεται ένα κείμενο της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού που είχε δημοσιευθεί το 1929 για τα 100 χρόνια ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Το ειδικό αφιέρωμα του «Νational Geographic», που τιτλοφορείται «1821. Ο ξεσηκωμός του Γένους», αναπαριστά με πληρότητα τις εξελίξεις στη διάρκεια του μεγάλου ξεσηκωμού από την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας έως τη συγκρότηση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού βασιλείου το 1830. Πρόκειται για μια σημαντική εκδοτική προσπάθεια που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους φιλίστορες, όλους όσοι αναζητούν μια γλαφυρή και εύληπτη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων δίχως εκπτώσεις στην επιστημονικότητα των κειμένων. Η ζωηρή αφήγηση υποβοηθείται από την πλούσια και άρτια εικονογράφηση, από ένα εξαντλητικό χρονολόγιο των γεγονότων από την εμφάνιση των Οθωμανών Τούρκων στη Βαλκανική το 1354 ως την άφιξη του Οθωνα στο Ναύπλιο το 1833 και από τα βιογραφικά σημειώματα των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Ενισχυτικό στοιχείο της καλαίσθητης έκδοσης αποτελεί και το συνοδευτικό DVD, με κινηματογραφικό υλικό για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της περιόδου.

Δίχως καμία διάθεση προβολής ή υπερτονισμού της Επανάστασης του 1821, δεν μπορώ να μη σημειώσω τη συμβολή και την επιρροή που άσκησε η Ελληνική Επανάσταση ιδίως στους φιλελεύθερους διανοούμενους της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής. «Είμαστε όλοι Ελληνες» συμπέραινε ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλεϊ. Ισως να ήταν τελικά αυτό το συναίσθημα το οποίο ώθησε τον ανταποκριτή του «Νational Geographic» Μέιναρντ Οουεν Γουίλιαμς να επισκεφθεί την Ελλάδα έναν αιώνα μετά την έναρξη του ελεύθερου εθνικού βίου το 1930. Το άρθρο του με τον τίτλο «Ενας αιώνας ελεύθερη Ελλάδα, Δεκέμβριος 1930» περιλαμβάνεται αυτούσιο στην ειδική έκδοση του περιοδικού. Συνοδεύεται μάλιστα και από συλλεκτικές φωτογραφίες της μεσοπολεμικής Ελλάδας, που βίωνε τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσφυγικής αποκατάστασης. «Με πολλούς και μυστηριώδεις τρόπους η Ελλάδα μάς συνδέει με τον εαυτό μας. Οταν συνειδητοποιούμε πόσα έκανε για εμάς αυτή η μικρή βραχώδης χώρα, μένουμε έκπληκτοι» εξομολογείται στους αναγνώστες του ο Γουίλιαμς, εκφράζοντας και αυτός παρόμοια συναισθήματα με πολλούς συμπατριώτες του που είχαν βρεθεί στην επαναστατημένη Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων