numbers.jpg Αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιο τρόπο το φανάρι στον δρόμο γίνεται κόκκινο; Ή με ποια λογική το Google εμφανίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησή μας και πώς παίρνει σειρά ένα αεροπλάνο για να απογειωθεί; Τα πάντα οφείλονται στους αλγόριθμους. Η ζωή μας είναι γεμάτη από τέτοιους και στον χάι τεκ 21ο αιώνα οι αλγόριθμοι του μέλλοντός μας θα μαντεύουν ακόμη και τις προθέσεις μας!
Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος μη ειδήμων τον ρόλο των μαθηματικών στη σύγχρονη ζωή. Για τους πολλούς, εξάλλου, η επιστήμη των αριθμών ήταν ένα ακατανόητο μάθημα στο σχολείο, το οποίο είχε ελάχιστη πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, συναντάμε εκατοντάδες εφαρμογές σύνθετων μαθηματικών χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε: οι λογαριασμοί της πιστωτικής μας κάρτας, τα φανάρια που αλλάζουν από πράσινο σε κόκκινο και πολλά ακόμη λειτουργούν με σύνθετους αλγόριθμους- το μαθηματικό αντίστοιχο μιας συνταγής μαγειρικής, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Guardian». Οι αλγόριθμοι είναι σαν προγράμματα υπολογιστών ή διαγράμματα- μια ακολουθία βημάτων που εξετάζουν αυτό που συμβαίνει και καταλήγουν σε μια ενέργεια. Ένα παράδειγμα είναι τα φανάρια. Ο υπολογιστής που τα ελέγχει θέτει μια σειρά από σχετικά ερωτήματα: τι ώρα είναι; πότε ήταν κόκκινο το φανάρι για τελευταία φορά; πάτησε κάποιος πεζός το κουμπί στον σηματοδότη; Ο αλγόριθμος οδηγεί τον υπολογιστή βήμα προς βήμα στην αλλαγή της φωτεινής ένδειξης.Στο αεροδρόμιο
Οι αλγόριθμοι έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Όταν κλείνουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο σε κάποια εταιρεία χαμηλού κόστους, ένας αλγόριθμος κανονίζει την τιμή του με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Στο αεροδρόμιο, ένας άλλος αλγόριθμος καθορίζει τη σειρά απογείωσης που θα πάρει το αεροπλάνο μας. Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας συντονίζονται από έναν αλγόριθμο, το ίδιο και οι playlist των ραδιοφωνικών σταθμών. Ειδικά τα σούπερ μάρκετ είναι θερμοκήπια αυτής της μαθηματικής ακολουθίας ενεργειών. Σχεδόν όλες τους οι λειτουργίες, από τη σειρά που θα μπουν τα προϊόντα στα ράφια μέχρι την επιλογή των προσφορών, καθορίζονται από έναν υπολογιστή. Και από τη στιγμή που οι υπολογιστές έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας, οι αλγόριθμοι γίνονται όλο και πιο σημαντικοί.

Στην εποχή του εικονικού κόσμου του Διαδικτύου, οι αλγόριθμοι δεν είναι απλώς σημαντικοί. Είναι οι βασιλιάδες. Πίσω από τα αποτελέσματα σε μια αναζήτηση του Google ή από τη φράση του Αmazon «οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν έχουν αγοράσει επίσης…», κρύβεται ένας αλγόριθμος. Από τη στιγμή που αυτοί οι μαθηματικοί μηχανισμοί απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη στις εταιρείες του Διαδικτύου, οι ακριβείς λεπτομέρειές τους φυλάσσονται σαν θησαυροί. Αυτοί είναι τα επτασφράγιστα εμπορικά μυστικά του 21ου αιώνα. Αλλά όπου υπάρχουν μυστικά, υπάρχουν και άνθρωποι που προσπαθούν απελπισμένα να τα ανακαλύψουν. Σε ολόκληρο τον κόσμο, ξοδεύονται εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ευρώ και άπειρος χρόνος για να ξεκλειδώσουν οι πιο επιτυχημένοι αλγόριθμοι του Ίντερνετ. Τον ίδιο χρόνο ξοδεύει και η Google ή η Αpple για να κρατήσουν τη μαγική τους φόρμουλα μυστική.
«Ήταν πάντα ουσιαστικά ακατανόητοι»

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ μας είναι απολύτως συνυφασμένο με τους αλγόριθμους, αν και η κατανόηση της λειτουργίας τους βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. «Ήταν πάντα εφήμεροι, αόρατοι και ουσιαστικά ακατανόητοι», δηλώνει στην «Guardian» ο καθηγητής πληροφορικής Τζον Κλάινμπεργκ.

«Τώρα προσπαθούμε να τους κατανοήσουμε σε ένα μικροσκοπικό επίπεδο». Ο ίδιος πιστεύει ότι με τους αλγόριθμους του μέλλοντός μας, ο υπολογιστής μας θα αναγνωρίζει ακριβώς ποια πληροφορία ψάχνουμε στο Διαδίκτυο και θα προβλέπει τι ακριβώς θέλουμε να διαβάσουμε. Το κινητό μας τηλέφωνο θα καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε σε καλή διάθεση και θα αποσιωπά τις κλήσεις εκτός αν προέρχονται από τους στενούς μας φίλους. Το επόμενο τεχνολογικό άλμα, υποστηρίζει ο Κλάινμπεργκ, θα μαντεύει τη διάθεσή μας και τις προθέσεις μας. Είναι μαθηματική νομοτέλεια!

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων