hitechparty.jpg

Μήπως σας προκαλεί άγχος το ενδεχόμενο ο υπολογιστής σας να μην ανάψει την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί, μήπως το μπλοκάρισμα του πολύτιμου blackberry σας αρκεί για να σας λούσει κρύος ιδρώτας; Οταν στην οθόνη του κομπιούτερ σας εμφανίζεται ένα εντελώς ακαταλαβίστικο μήνυμα, νιώθετε ηττημένος και δεν έχετε το θάρρος ούτε να δοκιμάσετε να επισκευάσετε τη βλάβη; Σύμφωνα με το Pew Research Center?s Internet & American Life Project, η διάθεση και ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία αλλά και τα συναισθήματα που αυτή μας γεννά, έχει απόλυτη και άρρηκτη σχέση με την ηλικία μας.

Το να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι και να εξοικειώνεσαι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, περικυκλωμένος από αυτή σε κάθε έκφραση της ζωής σου, δεν σημαίνει μόνο ότι γνωρίζεις πώς να τη χρησιμοποιείς. Σημαίνει, κατά κύριο λόγο, ότι δεν σε τρομάζει όταν κάτι για οποιονδήποτε λόγο πάει στραβά, ότι κάθε βλάβη δεν είναι ένας πραγματικός εφιάλτης.

Προβλήματα προσαρμογής

Ειδικότερα, το 85% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 29 ετών ανέφερε ότι μπορούσε να διορθώσει τις βλάβες, ενώ μόλις το ένα τρίτο ένιωθε ότι δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Tο 52% των ενηλίκων ηλικίας από 30 ετών και άνω ανέφερε ότι αποθαρρυνόταν εύκολα από τις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας, το 44% ότι βρισκόταν σε σύγχυση σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει και το 67% έλεγε πως ένιωθε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Ενήλικες από 30 έως 49 ετών είχαν μικρότερες πιθανότητες να «τα χάσουν» μπροστά στο τεχνικό πρόβλημα. Επίσης, στην τελευταία μελέτη καταγράφεται σαφής διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της τεχνολογίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άνδρες νιώθουν ότι έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο κι ότι μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται περισσότερο απ? ό, τι οι γυναίκες (76% έναντι 68%), αλλά νιώθουν ακριβώς την ίδια αδυναμία και ανυπομονησία όταν τελικά εμφανίζεται η αναπόφευκτη βλάβη.

Άρθρο των Times στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων