grkflagΔιαβάζω στην Κυριακάτικη Καθημερινή:

Η καθυστέρηση της χώρας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας εξελίσσεται σε εθνικό μειονέκτημα, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στους ουραγούς της Ευρώπης, στην κατηγορία των χωρών με χαμηλό επίπεδο.

Το θέμα απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η υστέρηση της χώρας στην έρευνα έχει δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, οδηγώντας παράλληλα και στην απόκλιση της χώρας απο τους στόχους της Λισσαβώνας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία στην Ελλάδα έχουν καθηλωθεί στο 0,60% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) των 25 είναι 1,9%. Στόχος της Ε.Ε. είναι το ποσοστό αυτό να φθάσει τα ερχόμενα χρόνια σε 3% ενώ ακόμα και ο μετριοπαθής ελληνικός στόχος να φθάσουμε σε 1,5% θεωρείται σήμερα ανέφικτος.

Αν δεν ληφθούν χωρίς χρονοτριβή μέτρα, η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά τεχνολογικής υποβάθμισης, με επιπτώσεις στην απασχόληση, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και το επίπεδο ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια. Τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, με λαμπρές σπουδές σε τομείς αιχμής, ακόμα κι αν επιστρέψουν στη χώρα απασχολούνται στο μάρκετιγκ, λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Το θέμα προβληματίζει και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του είχε τονίσει ότι η προτεραιότητα του εθνικού στρατηγικού σχεδίου αναφοράς είναι η ενίσχυση της νέας τεχνολογίας, της έρευνας, ώστε «να εξασφαλίσουμε το ψηφιακό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι η παραμονή στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 15, αλλά και στις τελευταίες θέσεις των 25 μαζί με την Πολωνία, και πριν απο τη Σλοβενία τη Λετονία, τη Μάλτα και την Κύπρο, θεωρείται ανησυχητική και για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ολοι ενδιαφέρονται να εξηγήσουν το «φαινόμενο της μηδαμινής ερευνητικής δραστηριότητας» σε μια οικονομία που περιλαμβάνεται στις αναπτυγμένες παγκοσμίως. Στελέχη της Επιτροπής θεωρούν παράδοξη τη χαμηλή απορρόφηση πόρων για έρευνα στην Ελλάδα. Δεν δικαιολογείται, πιστεύουν, απο τον επίπεδο ανάπτυξης της χώρας να μην μπορεί να απορροφήσει ούτε τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, ενώ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και θεωρητικά τους κατάλληλους ερευνητικούς οργανισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων