container-sm.jpgΤα ελληνικά νηπιαγωγεία καθρεφτίζουν πέρα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την κοινωνία μας. Επί δέκα σχεδόν χρόνια, η αδιαφορία επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, ο οποίος στεγάζεται σε κοντέινερ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σε νηπιαγωγείο της Κυψέλης υπάρχουν 137 παιδάκια, στοιβαγμένα σε δύο τμήματα. Το 90% αυτών προέρχονται από 27 διαφορετικές χώρες.

Από την άλλη η νηπιαγωγός Κατερίνα Λ. περιγράφει τις συνθήκες που έζησε  σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία:

«Φυσικά δεν υπάρχουν δεύτερες κοπέλες. Πολύ σπάνια. Είχα παιδάκια 3,5 ετών να προσέχω και έπρεπε παράλληλα να μαγειρεύω στην κουζίνα. Εγώ μαγείρευα, εγώ έπλενα τα πιάτα, εγώ τάιζα τα παιδιά, εγώ τα άλλαζα. Αφήστε που τους δίναμε δύο φορές την εβδομάδα φρούτο και οι γονείς ήξεραν πως έτρωγαν φρούτο κάθε μέρα. Εργάστηκα σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε ‘καλές’ περιοχές στα νότια προάστια και με πολλά χρόνια λειτουργίας. Έπεφτε κατσαρίδα στο φαγητό και η διευθύντρια έλεγε να την βγάλουμε από το φαγητό και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα», εξηγεί σα χείμαρρος η νηπιαγωγός, χωρίς να την διακόπτουμε.

«Αυτός που εργάζεται στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο είναι κατά κύριο λόγο πιεσμένος από το διευθυντή του. Το’ χω ζήσει. Πιεζόμουν τόσο πολύ να βγάλω μια δουλειά που ουσιαστικά δεν ήταν αυτή που έπρεπε να βγει. Και μαζί με εμένα έπρεπε να πιέζω τα παιδιά για να μάθουν. Στην ουσία όμως δε γινόταν δουλειά, ήταν μονάχα για να λέμε στους γονείς ότι κάναμε όλα αυτά τα πράγματα. Ακόμα και τις χειροτεχνίες τις περισσότερες φορές τις κόβαμε εμείς για τα παιδιά και όταν οι γονείς τους μας ρώταγαν ‘το παιδί μου το έκανε αυτό;’ εμείς τους λέγαμε ψέματα».

«Στο πρώτο ιδιωτικό νηπιαγωγείο όπου εργάστηκα, τα μισά παιδιά ήταν παράνομα εγγεγραμμένα», υποστηρίζει από την πλευρά της η κα Κατερίνα. «Κάθε φορά που γινόταν κρατικός έλεγχος στο νηπιαγωγείο, παίρναμε γύρω στα 40 με 50 παιδιά μέσα στο σχολικό λεωφορείο και τα πηγαίναμε βόλτα στην παραλία, μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος και να τα γυρίσουμε πίσω στο σχολείο».

Η προσχολική αγωγή σε… κοντέινερ έρευνα της Μαρίας Γαλίτση στην Καθημερινή

Ένα σχόλιο στο “Νήπια σε κοντέινερ”
  1. […] πραγματικότητα της Φινλανδίας, το δεύτερο, της Τερέζας, αναφερόταν σε άρθρο της “Καθημερινής”, όπου […]

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων