Για να αναλάβουν τις εκδρομές τους
Του Κώστα Oνισένκο
Οργανωμένη ολονύκτια εξόρμηση μετά… αλκοόλ πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες ανήλικοι μαθητές από τα βόρεια προάστια με στόχο τη «συγκέντρωση χρημάτων για την πενθήμερη εκδρομή». Λεωφορεία που είχαν μισθωθεί για τον σκοπό αυτό έκαναν «στάση» σε διάφορες περιοχές «μαζεύοντας» παιδιά, κυρίως της Γ΄ Λυκείου, καταλήγοντας σε συγκεκριμένο κέντρο της παραλιακής λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Η επιστροφή είχε κανονιστεί για λίγο πριν από τα ξημερώματα.
Τέτοιου είδους δρομολόγια, βεβαίως, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όχι μόνον ως προς τη νομιμότητά τους, καθώς η διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους απαγορεύεται ρητώς, αλλά και ως προς την ασφάλεια των μαθητών, επισημαίνουν στην «Κ» εκπαιδευτικοί και γονείς.
Υπάρχει θέμα με τις σχολικές εξορμήσεις. Τι κι αν οι εγκύκλιοι του υπουργείου προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Μερικοί δεν καταλαβαίνουν από κρίση… Κι αντί ως εκπαιδευτικοί να δίνουν το καλό παράδειγμα, οργανώνουν πολιτιστικές εξορμήσεις στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Ετσι έμαθα κι εγώ κατά που πέφτει. Άλλοι χτίζουν ντεμέκ περιβαλλοντικά γύρω από μία εκδρομή. Άλλοι πάλι εξασφαλίζουν free εισιτήρια για την οικογένεια κι άλλοι διατηρούν το μονοπώλιο των εκδρομών εξωτερικού επί σειρά ετών στο σχολείο τους. Συνάδελφοι μήπως φέτος να μέναμε λίγο Ελλάδα; Οι οικογένειες έχουν γονατίσει, δεν αντέχουν τα παρακάλια των παιδιών τους για την “πενταήμερη”. Κι επιτέλους αυτές τις μικρο-διαφθορές μπορούμε να τις σταματήσουμε;
Πώς οργανώνονται οι εξορμήσεις; Εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων προσεγγίζουν τα προεδρεία των 15μελών συμβουλίων, προτείνοντας να αναλάβουν μια τέτοια «εξόρμηση» στοχεύοντας λίγους μήνες αργότερα, να «κλείσουν» και την πενθήμερη εκδρομή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα γραφεία διατηρούν καλές σχέσεις με μέλη των μαθητικών συμβουλίων, ενώ οι ίδιοι οι τελειόφοιτοι μυούν στα «κόλπα» τα παιδιά της Β΄ και της Α΄ Λυκείου, προκειμένου αργότερα να αναλάβουν εκείνα τις επαφές «Πρόκειται για μια αθλιότητα.
Για να φανταστείτε, ενώ ακόμα και στις πενθήμερες εκδρομές σημειώνονται ακρότητες -όπου υπάρχει επίβλεψη καθηγητών- εκεί τα παιδιά είναι εντελώς μόνα τους. Τους παίρνουν τα χρήματα -μπορεί να φτάσουν και τα 20 ευρώ για ένα βράδυ- και τα “ποτίζουν” νοθευμένα ποτά. Εχω έρθει κατ’ επανάληψη σε αντιπαράθεση για αυτό το θέμα», σχολιάζει με θυμό στην «Κ» ο κ. Παύλος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας.
Και γιατί οι γονείς αδρανούν; Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Τα παιδιά τούς παραπλανούν λέγοντας ότι είναι εκδήλωση υπό την αιγίδα του σχολείου. Από την άλλη, δεν είναι εύκολο ένας γονέας να συγκρουστεί με το παιδί του. Ξέρετε πώς είναι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία…». Εκτιμάται ότι λίγα, κυρίως μικρά, ταξιδιωτικά γραφεία της Αθήνας δραστηριοποιούνται σ’ αυτές τις μαθητικές νυχτερινές εξορμήσεις. Τα χρήματα, που μπορεί να φτάσουν και τις 2.000 ευρώ για ένα σχολείο, καταλήγουν στον ιδιοκτήτη του κέντρου διασκέδασης, το πρακτορείο και δύο – τρεις μαθητές που «κρατούν ταμείο».
Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου, με μεγάλη εμπειρία στις σχολικές εκδρομές, λέει ότι «οι σοβαροί επαγγελματίες δεν ασχολούνται με τέτοιες μεταφορές μαθητών» και ότι «το υπουργείο Παιδείας, με σχετική εγκύκλιο, όρισε πως γίνονται οι συμφωνίες για τις εκδρομές. Γίνεται δημοσίευση από το σχολείο και οι προσφορές δίνονται σε κλειστό φάκελο». Οποιαδήποτε παρέκκλιση είναι παράνομη.
«Εχω υπόψη μου τουλάχιστον δύο περιστατικά ατυχήματος με πούλμαν που μετέφεραν μαθητές σε νυχτερινά κέντρα όπου η Τροχαία κλήθηκε αφότου οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με άλλο πούλμαν στο νυχτερινό κέντρο» λέει στην «Κ» η κ. Αικατερίνη Στύπα, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου γονέων στο 39ο Λύκειο Αθηνών. «Πρέπει οι γονείς να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν», τονίζει. Μάλιστα, ο κ. Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας αποκαλύπτει στην «Κ» ότι «παλαιότερες καταγγελίες είχαν φτάσει μέχρι την Εισαγγελία χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν».
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.