Ανεπαρκής ύπνος δημιουργεί παχυσαρκία και διαβήτη

 

Τα άτομα που χασμουριούνται συνεχώς, με δυσκολία συγκρατούν τα μάτια τους ανοιχτά ή άθελά τους «γλαρώνουν» πρέπει να… «ξυπνήσουν» και να αντιληφθούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά, βλάπτοντας έτσι την υγεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, «ένας σύντομος υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει», συνιστά ο δρ Michael Silber του Κέντρου Κλινικής Mayo για την ιατρική του ύπνου στο Rochester, στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

«Η χρόνια απώλεια ύπνου οδηγεί σε προβλήματα που αφορούν την προσοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης, την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων», τόνισε ο δρ Silber στο Reuters Ηealth. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «νέα εργασία καταδεικνύει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη». Ο δρ Silber, ο οποίος είναι επίσης και καθηγητής Νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Mayo, ανασκόπησε τα οφέλη από ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για τους ενήλικες που στερούνται ύπνου, σε εργασία του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Κλινικής Μayo Women?s Health Source.

Αλλαγή προγράμματος

Yπό ιδανικές συνθήκες, εκείνοι που έχουν ανεπαρκή νυχτερινό ύπνο πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμά τους και να συμπεριλάβουν 7-8 ώρες ύπνου στη διάρκεια ενός 24ώρου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιδιώξτε να έχετε ένα σύντομο μεσημεριανό υπνάκο. Θα διαπιστώσετε ότι είναι αναζωογονητικό, επισήμανε ο δρ Silber.

«Εντάξτε στο πρόγραμμά σας ένα βολικό χρονικό διάστημα κάθε ημέρα (κατά προτίμηση νωρίτερα από το βράδυ) και βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα ξεκουραστείτε θα είναι ήσυχος και σκοτεινός», προτείνει ο ίδιος. Στην πλειοψηφία των ατόμων ένας υπνάκος διάρκειας 10-20 λεπτών κάθε απόγευμα είναι αρκετός. Οταν όμως ο υπνάκος αυτός διαρκεί πολύ, τότε μπορεί ξυπνώντας να νιώθετε την «αδράνεια» του ύπνου ? δηλαδή αποπροσανατολισμό και αστάθεια. «Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο», ο δρ Silber συμβουλεύει να βάζετε ένα ξυπνητήρι έτσι ώστε να μην αποκοιμιέστε βαθιά.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://portal.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/12/2008_297265



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.