Φυσικής

Yoichiro Nambu (ΗΠΑ), 87 ετών.

Makoto Kobayashi (Ιαπωνία), 64 ετών, εργαζόμενος στο ερευνητικό κέντρο ΚΕΚ της Ιαπωνίας.

Toshihide Maskawa (Ιαπωνία), 68 ετών, πανεπιστήμιο Κιότο.

Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για το έργο τους στον τομέα της Σωματιδιακής Φυσικής.

Ο Yoichiro Nambu για την ανακάλυψη του μηχανισμού της «αυτογενούς σπασμένης συμμετρίας», που εξηγεί το γιατί ο κόσμος αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη.

Οι άλλοι δύο ανακάλυψαν τις απαρχές της σπασμένης συμμετρίας.

Χημείας

Osamu Shimomura (Ιαπωνία), 80 ετών, είναι ομότιμος καθηγητής στο Θαλάσσιο Βιολογικό Εργαστήριο στο Wood Hole της Μασαχουσέτη, καθώς και στην Ιατρική Σχολή της Βοστώνης.

Martin Chalfie (ΗΠΑ), 61 ετών, είναι καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Roger Tsien (ΗΠΑ), 56 ετών, είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στην ανακάλυψη και αξιοποίηση της GFP, της πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθούν καλύτερα τα κύτταρα που θέλουμε να εξετάσουμε.

Ιατρικής

Harald zur Hausen (Γερμανία), 72 ετών, πρώην διευθυντής του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Γερμανίας.

Fran?oise Barr? – Sinoussi (Γαλλία), 61 ετών, ιολόγος, διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Luc Montagnier (Γαλλία), ιολόγος, Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την έρευνα και την προστασία από το AIDS στο Παρίσι.

Ο Harald zur Hausen βραβεύθηκε για τη συμβολή του στην ακανάλυψη των αιτίων που προκαλούν τον τράχηλο της μήτρας, ενώ οι δύο Γάλλοι επιστήμονες για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS.

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://portal.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/12/2008_297478Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση