Ο Commodore 64 (C64) μαζί με τους Apple II και Atari XL ήταν οι πιο διάσημοι home computers. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness (έκδοση 2001), o C64 είναι ο πιο εμπορικός home computer που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του από το 1982 έως το 1993 (έντεκα χρόνια – δεν είναι τυπογραφικό λάθος!) πουλήθηκαν παγκοσμίως περί τα 30 εκατομμύρια κομμάτια.
Ο C64 αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά ως μία κονσόλα που θα αποτελούσε την ?καρδιά? μηχανών για video arcade games. Η ιδέα συνίστατο στην ύπαρξη μίας βασικής επαναπρογραμματίσιμης μηχανής σε κάθε μηχάνημα (ναι – εκείνο με τα κέρματα! Coin Coin Coin!), ώστε, όταν το παιχνίδι έπρεπε να αντικατασταθεί, να μην περνούσε σε αχρηστία και το μηχάνημα (εξ ου και οι εξαιρετικές δυνατότητες ήχου και γραφικών). Η αγορά, όμως, των video arcade games στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε τρομερή κάμψη, και η Commodore επιχείρησε να αποσβέσει την επένδυσή της. Εξόπλισε λοιπόν τον C64 με ένα ευρύ φάσμα πακέτων λογισμικού, παιχνιδιών και γλωσσών προγραμματισμού και εφοδίασε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών και όλους τους επιχειρηματικούς προμηθευτές υπολογιστών, πετυχαίνοντας εκπληκτική διείσδυση σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Ο C64 ήταν μία έκδοση περισσότερο εμπορική από εκείνη του VIC-20. Επιφανειακά έμοιαζαν, είχαν το ίδιο ?κουτί?, την ίδια διάταξη πληκτρολογίου και σχεδόν τα ίδια interfaces και τις ίδιες θύρες. Ωστόσο, κάτω από τη φαινομενική ομοιότητα υπήρχαν βασικές διαφορές. Ο C64 είχε επεξεργαστή MOS 6510 και 64KB μνήμη RAM, η οποία ήταν ασυνήθιστα μεγάλη για την εποχή αλλά και για μοντέλο εκείνου του κόστους.
Επίσης, ο C64 είχε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται διακριτά το κείμενο από τα sprites (κινητά μπλοκ γραφικών), γεγονός που του επέτρεπε να δημιουργεί γραφικά με έως και οκτώ διαφορετικά στρώματα. Ο C64 έφερε ειδικό sound chip με τρεις voices και εννέα πλήρεις οκτάβες έκαστο, προσφέροντας υψηλή ποιότητα ήχου για την εποχή.
Ένα μεγάλο φάσμα περιφερειακών συσκευών αναπτύχθηκε για τον C64, ο οποίος όμως μπορούσε να χρησιμοποιεί και περιφερειακά του επίσης εμπορικού προκατόχου του VIC-20.

 

COMMODORE 64
Έτος κυκλοφορίας: 1982
Επεξεργαστής: MOS 6510, VIC II (video), SID (sound)
Μνήμη: RAM 64KB, ROM 20KB
Λογισμικό: ΒASIC 2
Θύρες: RGB (composite, chroma/luma and sound in/out), 2x joystick plugs, cardridge slot, tape interfarce (300 bps), serial, user port, TV RF output
Βάρος: 1.800γραμμ.
Τιμή: $592 (1982)
Κατασκευάστηκαν: >30.000.000 τεμάχια

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.pcw.gr
Σχετικός δεσμός:

http://www.pcw.gr/Article/PCs-Notebooks/retro_commodore64_home_computers_C64/236-3819.htmlΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση