Οι δέκα νιόφερτοι που εντάχθηκαν φέτος στον «οδικό χάρτη για τις ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές» είναι:

1. Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για τη Δέσμευση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Ανθρακος

Συνδυάζει τρεις προσεγγίσεις σύλληψης και αποθήκευσης του τόσο βλαβερού αερίου που εν πολλοίς ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το κέντρο συντονισμού του σχετικού προγράμματος βρίσκεται στη Νορβηγία.

2. Συστοιχία Τηλεσκοπίου Τσερένκοφ

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο εργαστήριο αστρονομικών ερευνών με ακτίνες γάμμα υψηλής ενέργειας. Θα προάγει τη μελέτη των ακτίνων του είδους που έχουν αστροφυσική προέλευση και θα βοηθήσει στην πρώτη ολοκληρωμένη και λεπτομερή άποψη του σύμπαντος.

3. Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων

Θα επιτρέψει τη συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων κέντρων μελέτης των θαλάσσιων οργανισμών και των οικοσυστημάτων τους.

4. Ευρωπαϊκή Υποδομή Βιοϊατρικής Απεικόνισης Από το μόριο στον ασθενή

Θα προσφέρει πρόσβαση σε νέες απεικονιστικές τεχνικές και τεχνολογίες με βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές από τη μοριακή έρευνα ώς την ιατρική πρακτική. Θα οργανωθεί σαν πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή και θα επικεντρώνεται σε συμπληρωματικές απεικονιστικές τεχνικές: από τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά μικροσκόπια μέχρι και τους τομογράφους τελευταίας τεχνολογίας.

5. Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Υψηλής Ασφάλειας

Θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των νοσημάτων που ενδεχομένως να προκαλέσουν πανδημία. Είναι μια επιστημονική πρόκληση που επιβάλλει τη συντονισμένη παρακολούθηση των νοσημάτων και τη μελέτη των πιο επικίνδυνων μικροοργανισμών.

6. Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Τεκτονικών Πλακών

Πρόκειται για μια ερευνητική υποδομή που στοχεύει στην εξέλιξη των τεχνικών κατανόησης των φυσικών διαδικασιών που διέπουν τους σεισμούς, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα κύματα τσουνάμι και τις τεκτονικές κινήσεις. Το σύστημα θα συνδέεται και με δορυφόρους.

7. Εργαστήριο Παρατήρησης Γης Σβάρμπαλντ

Πρόκειται για αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος εργαστηρίου στη θάλασσα Σβάρμπαλντ. Εκεί θα γίνονται μελέτες των γεωφυσικών, χημικών και βιολογικών διαδικασιών. Θα μπορεί να παρακολουθεί τη μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών.

8. Αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ραντάρ.

Θα επιτρέψει την καταγραφή και παρακολούθηση των μεταβολών που συντελούνται στην ατμόσφαιρα. Θα βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξης του δικού μας και άλλων ηλιακών συστημάτων.

9. Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μαγνητικών Πεδίων

Χάρη σε αυτό οι Ευρωπαίοι επιστήμονες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μαγνητικά πεδία πολύ υψηλής έντασης. Αυτή η υποδομή θα συγχωνεύσει και αναβαθμίσει τα ήδη τέσσερα υπάρχοντα εργαστήρια.

10. Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Ελέγχου Χημικής Βιολογίας

Θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργούν μικρά βιοενεργά μόρια και να έχουν πρόσβαση και σε μια τεράστια τράπεζα δεδομένων με χημικά στοιχεία και μόρια.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_25/12/2008_297393



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *