Στόχος της Γηραιάς Ηπείρου να βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας και να γίνει πόλος έλξης των αρίστων

 

Μια επανάσταση ειρήνης και προόδου, μια επανάσταση ιδεών και γνώσης ?όπως είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ερευνας της Κομισιόν Γιάνεζ Ποτότσνικ? συντελέστηκε στις 10?12 Δεκεμβρίου στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, όπου έλαβε χώρα το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές (ΕCRI 2008) με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από τα 27 κράτη?μέλη της Ε.Ε. Βασικός άξονας της συνάντησης και κοινή πίστη ήταν η ανάγκη που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση να βρεθεί στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας και εξέλιξης, κάτι που απαιτεί τη συστηματοποίηση και τον συντονισμό των ερευνητικών υποδομών σε κάθε ευρωπαϊκή γωνιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος επιστημονικός χώρος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους καλύτερους επιστήμονες από όλον τον κόσμο και θα αντιστρέψει τη διαρκή αιμορραγία των αρίστων προς άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένη ή καλύτερα οργανωμένη έρευνα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να μοιράζεται στοιχεία, τεχνολογίες, ερευνητικές δομές και βάσεις δεδομένων ώστε να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση της ποιότητας του ερευνητικού έργου που παράγεται στα ευρωπαϊκά εργαστήρια. Για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος στον χώρο επιστημών και τεχνολογίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει πληθώρα πρωτοβουλιών. Ανάμεσά τους είναι η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών», που αποτελεί το εφαλτήριο για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον χώρο των επιστημών. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι οξύ το πρόβλημα της χρηματοδότησης αυτών των υποδομών. Η κατασκευή εξελιγμένων εργαστηρίων αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση. Ακριβώς, όμως, κι αυτή τη χρονική στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης ?επισήμανε η υπουργός Ανώτερης Παιδείας και Ερευνας της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, στην εναρκτήρια ομιλία της στο ECRI 2008? είναι η καταλληλότερη για την αύξηση των κονδυλιών που δαπανώνται για τις ερευνητικές υποδομές, καθώς «παραγωγή επιστήμης» σημαίνει ανάπτυξη και πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον. Ομολογουμένως τα χρήματα που δαπανώνται για την ευρωπαϊκή έρευνα διαρκώς αυξάνονται. Σήμερα το έβδομο πλαίσιο στήριξης της ευρωπαϊκής έρευνας δαπανά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των επιστημών. Οπως, όμως, υπογράμμισε ο επίτροπος Ερευνας κ. Ποτότσνικ, χρειάζονται τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια. Κι αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τις χώρες?μέλη που καλούνται να κάνουν έτσι μια έξυπνη επένδυση στο ίδιο τους το μέλλον. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, που θα προάγει και διευκολύνει τη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων.

Σύγχρονη Αναγέννηση

Ομως, η ευρωπαϊκή ερευνητική πρόοδος δεν είναι δυνατόν να λάβει σάρκα και οστά χωρίς να αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τόσο στη συγκέντρωση και πρόσβαση των επιστημόνων σε δεδομένα, όσο και στη δημιουργία ακριβέστερων οργάνων και εργαλείων και στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας. Κατά συνέπεια, μέλημα της Ε.Ε. ?και αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής? είναι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών επιστημονικών υποδομών (e-science), τόνισε η κυρία Βιβιάν Ρέντινγκ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα. Οπως υπογράμμισε, αυτές οι ηλεκτρονικές υποδομές αποτελούν τον καταλύτη της «Επιστημονικής Αναγέννησης» και θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές ανακαλύψεις και τη νέα βιομηχανική και κοινωνική επανάσταση.

Τι ισχύει σήμερα στην Ευρώπη με αριθμούς

203 δισ. ευρώ (τα 122 δισ. από ιδιωτικούς φορείς, τα 81 δισ. από Ε.Ε., κράτη-μέλη και διαφόρα ιδρύματα) είναι οι συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

8,5 δισ. ευρώ είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.

1,7 δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός από το 7ο πλαίσιο στήριξης που πρόκειται να δαπανηθεί γιά ερευνα (7 έτη).

34 ερευνητικές υποδομές έχουν ενταχθεί σήμερα στον Ευρωπαϊκο Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Yποδομών. Επτά έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται. Δέκα υποδομές ακόμα εντάχθηκαν φέτος.

Δεκαέξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη δημιουργήσει εθνικούς οδικούς χάρτες για τις ερευνητικές υποδομές τους

8,5 δισ.ευρώ ετησίως δαπανώνται συνολικώς για τη λειτουργία των 600 ερευνητικών υποδομών της Ε.Ε. Ωστόσο, το 8% αυτών κάνει χρήση του 65% των δαπανώμενων χρημάτων.

25 χιλιάδες άτομα (το 2% του ευρωπαϊκού επιστημονικού εργατικού δυναμικού) εργάζονται στις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, σε διάφορες θέσεις και ειδικότητες.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100076_25/12/2008_297394



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.