Η δημιουργία ενός μόνου χαπιού που θα προλαμβάνει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τις επιπλοκές τους είναι μια πολύ ελκυστική πρόταση. Εντούτοις, από την πρώτη εμφάνιση της συγκεκριμένης ιδέας, λίγη μόνο πρόοδος έχει σημειωθεί. Οταν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βόλφσον του Λονδίνου ανακοίνωσαν τη χρήση ενός «πολυχαπιού» για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ένα συνοδό άρθρο σύνταξης στο ίδιο περιοδικό το περιέγραψε ως «τον πιο τολμηρό ισχυριασμό για νέα ανακάλυψη». Και αυτό γιατί ουσιαστικά οι ερευνητές ισχυρίζονταν ότι αν το «πολυχάπι» λαμβανόταν από όλους όσοι είχαν τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο και κυρίως απ’ όλους όσοι είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών, αυτό» μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών περισσότερο από 80%.

Είναι λοιπόν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι στα επόμενα πέντε χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση θα παρουσιαζόταν μια πληθώρα ερευνητών που ανταγωνιστικά θα μελετούσε το συγκεκριμένο «πολυχάπι» και θα δοκίμαζε τους παραπάνω ισχυρισμούς. Και όμως παραδόξως αυτό δεν έγινε.

Το «πολυχάπι», όπως το περιέγραψαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βόλφσον του Λονδίνου περιείχε στατίνη (για τη μείωση της χοληστερίνης), ασπιρίνη (ως αντιαιμοπεταλιακό), τρεις διαφορετικούς τύπους αντιυπερτασικών φαρμάκων και φυλλικό οξύ (για τη μείωση της ομοκυστεΐνης). Η λογική της κατασκευής του βασιζόταν στο γεγονός ότι στις δυτικές κοινωνίες τα άτομα είναι υψηλού κινδύνου, τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι αυξημένα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οι ερευνητές τότε έγραψαν με έμφαση ότι «Καμιά άλλη προληπτική μέθοδος δεν θα έχει τόσο μεγάλη ευνοϊκή επίδραση στην υγεία των ατόμων στον δυτικό κόσμο» και συνεχίζουν να λένε ότι το πιστεύουν ακράδαντα.

Οι ίδιοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι λιγοστές μελέτες που έγιναν για να εκτιμήσουν την επίδραση του «πολυχαπιού» δεν έγιναν στο σωστό πληθυσμό και δεν είχαν στόχο να ερευνήσουν την αρχική τους υπόθεση. Αλλωστε διάφορες μελέτες δοκίμασαν διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων στο «πολυχάπι». Παραδείγματος χάριν, ένα χάπι περιείχε ένα αντιυπερτασικό, μια στατίνη και ασπιρίνη, ενώ ένα άλλο περιείχε ασπιρίνη, μια στατίνη, έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτανσίνης (αντιυπερτασικό) και έναν β-αναστολέα (αντιυπερτασικό και αντιισχαιμικό φάρμακο). Το τελευταίο αυτό «πολυχάπι» μάλιστα χορηγήθηκε σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, για να διερευνηθεί η συμμόρφωσή τους στη λήψη ενός μόνο χαπιού, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών λαμβάνει κανονικά όλα τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την πρόληψη ενός δεύτερου επεισοδίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η διερεύνηση της επίδρασης του «πολυφαρμάκου» στη δευτερογενή πρόληψη (σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο) και στην πιθανή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από την κατάργηση της πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα σε κράτη με χαμηλά εισοδήματα. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι ώς τώρα το «πολυχάπι» έχει κυρίως δοκιμαστεί για δευτερογενή πρόληψη και όχι για πρωτογενή πρόληψη (σε άτομα υγιή με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν εξετάζεται περαιτέρω το μαγικό «χάπι» που θα προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων; Η βασική αιτία είναι ότι οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν πως τα χάπια για την πρωτογενή πρόληψη δεν είναι λύση. Η πρωτογενής πρόληψη είναι θέμα σωστής ενημέρωσης και κατάλληλης εκπαίδευσης του κοινού για πιο υγιεινή διαβίωση, διακοπή του καπνίσματος, συστηματική άσκηση, σωστή διατροφή. Αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιοδήποτε «πολυχάπι», το οποίο μπορεί να έχει παρενέργειες, έστω και ελάχιστες.

Η έρευνα γύρω από το «πολυχάπι», αν και με αργά βήματα, συνεχίζεται. Πάντως στην Ευρώπη και την Αμερική κανένα σκεύασμα δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση. Ισως στο μέλλον, τουλάχιστον για τα άτομα που έχουν ένα γνωστό καρδιαγγειακό νόσημα να αποτελέσει μια καλή λύση.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=35048452



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.