Σύμφωνα με τις διδαχές του βουδισμού, οι ζωντανοί «Βούδες» είναι τυπικές φιγούρες που, αντί να εισέλθουν στη νιρβάνα (τον παράδεισο) μετενσαρκώνονται για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ανακαλύψει το μονοπάτι του βουδισμού.

O true Βούδας
Ιδρυτής του βουδισμού και «υπέρτατος Βούδας» υπήρξε ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο οποίος γεννήθηκε περίπου στο 560 π.Χ. Μάλιστα, ήταν γιος του βασιλιά του μικρού βασιλείου Καπιλβαστού, στο Νεπάλ. Το δε όνομά του, Σιντάρτα, σημαίνει «αυτός που πετυχαίνει το σκοπό του».

Ο πατέρας του, βασιλιάς Σουντοντάνα, ελπίζοντας ότι ο γιος του θα τον διαδεχόταν, τον είχε αποκλείσει από θρησκευτικές διδαχές και κάθε επαφή με τη φτώχια και τη δυστυχία που επικρατούσε στο βασίλειο, ενώ στα 16 του, τον πάντρεψε με την ξαδέλφη του. Στην ηλικία των 29, ο Σιντάρτα έφυγε από το παλάτι και αργά ή γρήγορα, παρά τις προσπάθειες του πατέρα του, ανακάλυψε τις αρρώστιες και το θάνατο και αποφάσισε να ακολουθήσει ασκητική ζωή.

Στη ζωή του, προσπάθησε να βρει το διαφωτισμό μέσω της άρνησης σχεδόν όλων των υλικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού, περιορίζοντας την τροφή του, σύμφωνα με την ιστορία του, σε έναν καρπό ή ένα φύλλο την ημέρα.

Οι? διάδοχοι
Ο Βούδας, ίσως και λόγω ανεκτικότητας των βουδισμού, έχει επιδεχτεί περισσότερες… επίδοξες μετενσαρκώσεις από κάθε άλλη θεότητα στην ανθρώπινη ιστορία. Πάρα πολλοί άνθρωποι, είτε πνευματικοί ηγέτες, είτε αρχηγοί αιρέσεων, είτε πολέμαρχοι, επιχείρησαν να ενισχύσουν την… αίγλη τους με λίγο από Βούδα.

Μάλιστα, η ιστορία των μετενσαρκώσεων του Βούδα ξεκινά από πολύ νωρίς, από το 160 μόλις μετά Χριστόν, με τον Χουαν Γιού, θρυλικό πολέμαρχο της τελευταίας δυναστείας των Χαν στην αρχαία Κίνα. Σήμερα, το άγαλμά του θεωρείται ιερό, τόσο από την ασιατική αστυνομία όσο και από την κινέζικη… μαφία.

Μετενσάρκωση του Βούδα είχε ισχυριστεί ότι ήταν και η Γου Τσετιαν (625-700 μ.Χ.), η πρώτη και μοναδική αυτοκράτειρα στην ιστορία της Κίνας, αλλά και ο Γουν Γιε, κορεάτης πολέμαρχος που μεγαλούργησε τον 10ο αιώνα. Σε πιο σύγχρονους καιρούς, ο εκάστοτε Δαλάι Λάμα θεωρείται βάσει αρχών του βουδισμού ως μετενσάρκωση του Βούδα.

Όμως, μετενσάρκωση της θεότητας θεωρείται και ο Ashton Buddha (ο οποίος άλλαξε αναλόγως και το όνομά του), ηγέτης της αίρεσης της «εποχής του Λευκού Ήλιου» στην Κίνα. Ο αυστριακός φιλόσοφος Πίτερ Ντόινοφ (1864-1944), πνευματικός ηγέτης και ιδρυτής της σχολής «εσωτερικής χριστιανοσύνης Rudolf Steiner», θεωρήθηκε από τους οπαδούς μετενσάρκωση της θεότητας, ενώ τον αποκαλούσαν «Master Beinsa Douno».

Ο Ρον Χούμπαρντ (1911-1986), ιδρυτής της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας είχε ανακηρύξει τον εαυτό του σε Βούδα από το 1955. Μετενσάρκωση του Βούδα είχε ανακηρύξει τον εαυτό του και ο Jim Jones (1931-1978), ιδρυτής της αίρεσης Peoples Temple. Σε μια πρωτοφανή απόπειρα συγκέντρωσης πιστών, ο κ. Jones είχε επίσης δηλώσει ότι αποτελεί ταυτόχρονη μετενσάρκωση διάφορων ιστορικών μορφών όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Φαραώ Ακενάτεν και ο Βλαντιμίρ Λένιν.

Ο Ρουθ Νόρμαν (1930-1994), ιδρυτής της «Ακαδημίας Επιστήμης Unarius» ισχυριζόταν ότι έχει ζήσει 55 προηγούμενες ζωές, αναγνωρίζοντας στον εαυτό του τόσο τον Βούδα, όσο και τον Σωκράτη, το Βασιλιά Αρθούρο και έναν βασιλιά της Ατλαντίδας. Ο Λου Σενγκ Γιεν (1945-), ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της σχολής «Η πραγματική σχολή του Βούδα», ισχυρίζεται ότι αποτελεί -ξέρετε τι- και αποκαλείται «Ζωντανός Βούδας».

Ο Άστον Βούδα (1946-) ισχυρίζεται ότι το 1973 τον επισκέφθηκαν εξωγήινοι που τον πληροφόρησαν ότι θα ήταν ο ιδρυτής μιας κίνησης που θα οδηγούσε την ανθρωπότητα στο διαφωτισμό. Αυτή τη στιγμή, η Διεθνής Ραέλια Κίνηση έχει 60.000 πιστούς σε 86 χώρες. Ισχυρίζεται -φυσικά- ότι είναι μετενσάρκωση του Βούδα ενώ επιχειρεί να αποδείξει ότι οι ίδιοι εξωγήινοι είχαν προσεγγίσει τους βουδιστές και στην αρχαιότητα, μιλώντας για την έλευση του Ραελ στον 20ο αιώνα.

Τέλος, πολλοί θεωρούν τον Ram Bahadur Bomjon (1989-) έναν 18χρονο ασκητή από το Νεπάλ, ως νέο Βούδα. Σύμφωνα με τον αδελφό του, ένα πολύ ξεκάθαρο λευκό φως, διαφορετικό από αυτό του ήλιου, αναδύεται από το κεφάλι του.

Οι πολυάριθμοι Βούδες έχουν οδηγήσει την (πάντα φιλελεύθερη) κινεζική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου, όλες οι μετενσαρκώσεις του Βούδα, για να θεωρούνται αληθινές, θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Κίνας. Το Υπουργείο Θρησκευτικών ζητημάτων της χώρας ανακοίνωσε ότι όλοι οι «ζωντανοί Βούδες» θα είναι «παράνομοι» ή «άκυροι» εάν δεν τύχουν της αναγνώρισής του.

Τα στοιχεία που πρέπει να διακατέχουν έναν Βούδα
Για την ιστορία πάντως, οι Βουδιστές αποδίδουν στο Βούδα τα κάτωθι χαρακτηριστικά.
1. Άξιος.
2. Τέλεια «αυτοδιαφωτισμένος».
3. Αυτός που έχει τέλεια γνώση.
4. Αυτός που έχει απλησίαστη γνώση του κόσμου.
5. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης ανθρώπων to be tamed
6. Διδάσκαλος θεών και ανθρώπων.
7. Ο διαφωτισμένος.
8. Ο Ευλογημένος ή ο τυχερός.

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.in2life.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.in2life.gr/features/notes/articles/161189/article.aspx?singlepage=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.