«Στη διάρκεια των 45 ετών που γράφω για την Ιατρική και την υγεία, έχω ακούσει πάρα πολλούς μύθους, από ανούσιους έως επικίνδυνους. Υπήρξαν στιγμές που ακόμα κι εγώ πίστεψα ότι ορισμένοι από αυτούς είναι αληθινοί- έως ότου διερεύνησα όλα τα επιστημονικά δεδομένα που τους κατέρριψαν», γράφει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάϊμς» η ιατρική συντάκτρια Τζέιν Μπρόντι.

Τα τελευταία χρόνια, οι μύθοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών συγγραφέων ιατρικών βιβλίων, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να αλλάξουν βαθιά ριζωμένες λανθασμένες αντιλήψεις.

«Μεταξύ αυτών είναι ο συνάδελφός μου Αnahad Ο΄Connor, που έχει στήλη στην ίδια εφημερίδα με εμένα και η δρ Νάνσι Λ. Σνάιντερμαν, χειρουργός-ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ιατρική συντάκτρια του ΝΒC Νews, η οποία προσφάτως εξέδωσε το βιβλίο «Μedical Μyths Τhat Can Κill Υou- Αnd the 101 Τruths Τhat Will Save, Εxtend and Ιmprove Υour Life» («Ιατρικοί μύθοι που μπορεί να σας σκοτώσουν- και οι 101 αλήθειες που θα σώσουν, θα παρατείνουν και θα βελτιώσουν την υγεία σας», Εκδ. Crown)», προσθέτει.

Τα στοιχεία για τους μύθους που ακολουθούν αποδίδονται στους δύο προαναφερθέντες συντάκτες, καθώς και σε αναδίφηση που έκανε η κυρία Μπρόντι στην ιατρική βιβλιογραφία.

1 Να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. «Επί χρόνια πίστευα ότι η καθημερινή κατανάλωση οκτώ ποτηριών σκέτου νερού ή ροφημάτων χωρίς καφεΐνη είναι απαραίτητη για να παραμένει το σώμα ενυδατωμένο και να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα», γράφει η κυρία Μπρόντι. Ωστόσο, η ιατρική έρευνα δεν κατόρθωσε να βρει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Προσφάτως, το Ίδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ ανέφερε πως μπορεί κανείς να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού (με ή χωρίς καφεΐνη) και φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Δύο ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών είναι η δίψα και το χρώμα των ούρων (πρέπει να είναι διαυγή, με χρώμα παρόμοιο με αυτό του νερού). Εάν σωματικώς είστε πολύ δραστήριοι, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, να πίνετε συχνά κρύο νερό. Μόλις όμως υπερβείτε το 1 λίτρο, πρέπει να αντικαταστήσετε και τα άλατα που χάνονται με την εφίδρωση- πίνοντας λ.χ. ένα αραιωμένο αθλητικό ρόφημα ή τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε νάτριο (αλάτι) και κάλιο (υπάρχει λ.χ. στις μπανάνες).

2 Το ξύρισμα δυναμώνει τις τρίχες. Αυτός ο μύθος κρατάει γερά, παρ΄ ότι η πρώτη μελέτη που τον κατέρριψε δημοσιεύθηκε πριν από 80 χρόνια! Το ξύρισμα δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ταχύτητα της ανάπτυξης των τριχών, η οποία καθορίζεται από τους θυλάκους των τριχών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Οι νέες τρίχες μπορεί να φαίνονται πιο σκουρόχρωμες επειδή δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή σε χημικές ουσίες.

Μπορεί επίσης να τις αισθάνεται κανείς πιο σκληρές επειδή οι άκρες τους δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από τις τριβές.

3 Να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίζετε τα αυτιά σας. Η δρ Σνάιντερμαν σημειώνει στο βιβλίο της ότι οι μπατονέτες μπορεί να ωθήσουν την κυψελίδα (το «κερί») βαθιά μέσα στο αυτί, σφηνώνοντάς το και μειώνοντας την ακοή. Εάν η συσσώρευση της κυψελίδας συνιστά πρόβλημα για εσάς, δοκιμάστε τις φαρμακευτικές σταγόνες που τη μαλακώνουν ή φροντίστε να πηγαίνετε τακτικά σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να την αφαιρεί.

4 Τα φυσικά προϊόντα είναι πιο ασφαλή από τα τεχνητά. Η φύση έχει παράξει μερικές από τις πιο επικίνδυνες ουσίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο- μεταξύ αυτών το αρσενικό και η αλλαντοτοξίνη. Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει στο εργαστήριο φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν ή να θεραπεύσουν πολλές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Πολλά σημαντικά φάρμακα, εξάλλου, προέρχονται από φυτά τα οποία όχι μόνο δρουν ως φάρμακα, αλλά έχουν και παρενέργειες σαν φάρμακα.

Η ασφάλεια ενός προϊόντος, είτε είναι φυσικό είτε συνθετικό, μπορεί να αξιολογηθεί μόνο σε προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες – και λίγες είναι οι φυσικές ουσίες που έχουν δοκιμασθεί με αυτόν τον τρόπο.

5 Μην κολυμπάτε αν έχετε φάει. «Οι γονείς μου συνέχεια με προειδοποιούσαν να περιμένω τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν μπω στη θάλασσα», τονίζει η κυρία Μπρόντι. Η συμβουλή αυτή είναι σωστή, εάν έχει κανείς πρόγραμμα να συμμετάσχει σε κολυμβητικό αγώνα, να διασχίσει κολυμπώντας μεγάλη απόσταση ή να παλέψει με τα κύματα ή ένα δυνατό ρεύμα.

Η έντονη σωματική καταπόνηση με γεμάτο στομάχι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι ή στους μυς. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν βρήκαν να υπάρχει πρόβλημα με δύο χαλαρές απλωτές ή με τα συνηθισμένα παιχνίδια στο νερό (της θάλασσας ή της πισίνας) σύντομα μετά το φαγητό.

Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το κολύμπι έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ, διότι το ποτό μπορεί να διαταράξει την κρίση και να ενθαρρύνει την αναίτια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

6 Να παίρνετε παυσίπονα μόνον εάν πονάτε πολύ. Η κατάχρηση φαρμάκων είναι ένα πολύ καλά γνωστό πρόβλημα- υπάρχουν άνθρωποι που με το παραμικρό παίρνουν φάρμακα. Στον αντίποδα αυτού, είναι οι άνθρωποι που αποφεύγουν πάση θυσία τα φάρμακα, εν πολλοίς εις βάρος τους. Τα παυσίπονα είναι πιο αποδοτικά όταν λαμβάνονται κατά την έναρξη ενός επεισοδίου πόνου και όχι όταν ο πόνος έχει εξελιχθεί πλήρως. Μάλιστα, η δρ Σνάιντερμαν συνιστά να παίρνει κανείς προληπτικά τα παυσίπονα, εάν γνωρίζει εκ των προτέρων πως κάποιες δραστηριότητες θα του προκαλέσουν πόνο- όπως λ.χ. το σκάλισμα του κήπου που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο σε έναν πάσχοντα από αρθρίτιδα.

7 Ο καθαρισμός του παχέος
εντέρου μάς απαλλάσσει από δηλητήρια. Η υδροκάθαρση του εντέρου (αποκαλείται colonics) δεν έχει γνωστή ιατρική αξία και κινδυνεύει να προκαλέσει βλάβες στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο δεν είναι «βρώμικο» και, εάν δεν επηρεαστεί η λειτουργία του από ασθένεια ή φάρμακα, εκ φύσεως κάνει ό,τι πρέπει για να βοηθήσει τον οργανισμό να απαλλαγεί απ΄ ό,τι δεν του χρειάζεται. Εάν ανησυχείτε πως στον οργανισμό σας έχουν συσσωρευθεί τυχόν ανθυγιεινές ουσίες, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να τον βοηθήσετε να απαλλαγεί από αυτές.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικός ιστότοπος: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=18&articleID=4291&la=1

Ημερομηνία ανάκτησης: 31/10/2008



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.