Πάνω από 26.000 δημοσιεύματα αρχαιολογικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά την περίοδο 1832-1932, ψηφιοποιήθηκαν από το ΑΠΘ και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πολιτιστική παραγωγή ολόκληρου του 19ου αιώνα.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση αρχαιολογικών δημοσιευμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της περιόδου 1832-1932» παρουσιάστηκε χθες από τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Κωτσάκη.

 

Η αποδελτίωση, η ηλεκτρονική επεξεργασία και η ψηφιοποίηση αφορούν σε δημοσιεύματα που καλύπτουν τομείς όπως οι αρχαιολογικές ανασκαφές, τα μεγάλα ευρήματα, οι αναστηλώσεις των αρχαίων μνημείων, οι κλοπές και οι καταστροφές αρχαιοτήτων, η ίδρυση αρχαιολογικών ιδρυμάτων και μουσείων, η σχετική νομοθετική φροντίδα της πολιτείας, αλλά και βιβλιοκριτικές σε αρχαιολογικά και ιστορικά συγγράμματα.

 

«Για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαίο ψηφιακό αρχείο όλα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων του 19ου αιώνα που αναφέρονται σε θέματα αρχαιολογίας. Το αρχείο είναι προσιτό μέσω του Διαδικτύου και μπορεί να γίνει αναζήτηση για οποιαδήποτε πληροφορία σε ελεύθερο κείμενο από την ειδική σελίδα του πανεπιστημίου, αλλά και από κάθε μηχανή αναζήτησης, όπως π.χ. το Google», δήλωσε ο κ. Κωτσάκης.

 

Οι ειδήσεις με αρχαιολογικό περιεχόμενο φαίνεται πως συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αυτό φαίνεται από το πλήθος των πρωτοσέλιδων που αφιερώνουν για οποιαδήποτε είδηση με τέτοιο περιεχόμενο, από την ανακάλυψη ευρημάτων του Σλήμαν στις Μυκήνες, έως τις αφίξεις περιηγητών για να επισκεφτούν τις αρχαιότητες, καθώς και τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρίστανται εξέχοντες αρχαιολόγοι Ελληνες και ξένοι.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για την ίδρυση ξένων ιδρυμάτων στη χώρα μας, για τις ξένες ανασκαφές, αλλά και για τις ελληνικές ανασκαφές στην Ακρόπολη και τη διάρθρωση και τις αποστολές της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην τότε ελληνική επικράτεια. Με ιδιαίτερη αποδοκιμασία αντιμετωπίζονται από τον Τύπο της εποχής και τα φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας. Επίσης, άκρως ευαίσθητοι εμφανίζονται και στο θέμα της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

 

Το σύνολο των δεδομένων φιλοξενείται στον κόμβο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lib.auth.gr

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=2060793

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.