Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναζητά ιδέες για τον καλύτερο τρόπο προβολής των τριών οχημάτων από τη στιγμή που αποσυρθούν, το 2010. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και μουσεία που μπορεί να ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν ένα από τα οχήματα.

Η πρόταση, δυστυχώς για κάποιους φιλόδοξους, δεν απευθύνεται σε ιδιώτες, με το κόστος απόκτησης ενός διαστημικού λεωφορείου να κυμαίνεται στα 42 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο υπό προϋποθέσεις.

Το ποσό περιλαμβάνει τη μεταφορά του οχήματος με το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο, στο κοντινότερο αεροδρόμιο, ενώ η τιμή μπορεί να αυξηθεί δραματικά αν ο τελικός προορισμός βρίσκεται μακριά από το αεροδρόμιο. Επιπλέον, η NASA θα λάβει υπόψη της μόνο προτάσεις που αφορούν κλειστούς, ειδικά θερμαινόμενους χώρους.

Το ένα από τα διαστημικά λεωφορεία κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στο Αεροπορικό και Διαστημικό Μουσείο του Ινστιτούτου Σμισθόνιαν στην Ουάσιγκτον. Τα άλλα δύο θα τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος. Η NASA διευκρινίζει ότι τα οχήματα θα δίνονται χωρίς τις μηχανές τους, οι οποίες πωλούνται χωριστά για 400-800.000 δολάρια.

Η NASA σκοπεύει να αποσύρει τα Ντισκάβερι, Εντέβορ και Ατλάντις, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, προκειμένου να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός νέου οχήματος που θα στείλει εκ νέου ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2020.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_18/12/2008_260750Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση