Άνθρωποι και κατοικίδια δείχνουν να καταλαβαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου και να επικοινωνούν.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press και του Peside.com το 67% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων δηλώνουν ότι καταλαβαίνουν τα γαβγίσματα, τα νιαουρίσματα και τα τιτιβίσματα των ζώων τους. Μάλιστα, το 18% εξ αυτών υποστηρίζουν ότι κατανοούν πλήρως τα ζώα τους.

Επιπλέον, το 62% των ιδιοκτητών επισημαίνουν ότι όταν μιλάνε, τα ζώα τους καταλαβαίνουν το μήνυμα. Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες, που δηλώνουν ότι καταλαβαίνουν τη φωνητική επικοινωνία των κατοικίδιών τους.

Από την άλλη πλευρά οι άντρες αναφέρουν ότι «δεν έχουν ιδέα» τι λένε τα ζώα τους.

Εν τω μεταξύ, τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες σκύλων εκτιμούν ότι όταν μιλούν στο κατοικίδιό τους αυτό είναι «μπερδεμένο», ενώ αντιθέτως οι γάτες τα πάνε καλύτερα, καθώς το σχετικό ποσοστό πέφτει στο μισό, καθώς οι ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι οι γάτες τους καταλαβαίνουν.

Οι γάτες καταλαβαίνουν περισσότερο τους ιδιοκτήτες τους

Όσον αφορά, τη γλώσσα των ζώων και πόσο κατανοητή είναι από τους ιδιοκτήτες, οι γάτες τα πάνε και πάλι καλύτερα. Το 25% των ιδιοκτητών γατών δηλώνουν ότι καταλαβαίνουν απόλυτα το νιαούρισμά τους, ενώ μόλις το 16% των ιδιοκτητών σκύλων δηλώνουν ότι καταλαβαίνουν το γάβγισμά τους.

Ο βαθμός επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτητών και κατοικίδιων σχετίζεται και με την κοινωνική τάξη ή οικονομική κατάσταση. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα δηλώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι κατανοούν τα ζώα τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κτηνιατρικής και ιατρικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Ζώων του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, Γουίλιαμ Μίλλερ, δεν είναι τόσο σπάνιο ότι πολλοί άνθρωποι και κατοικίδια μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Επισημαίνει ότι ζώα και άνθρωποι μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου να επικοινωνούν προφορικά, καθώς συσχετίζουν ορισμένους ήχους με συγκεκριμένες πράξεις, όπως π.χ. τον ήχο γαβγίσματος του σκύλου όταν αυτός θέλει να βγει έξω.

Ο σκύλος το πιο δημοφιλές κατοικίδιο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα οι σκύλοι παραμένουν τα πιο δημοφιλή κατοικίδια. Συγκεκριμένα, το 74% των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν σκύλο και το 46% έχουν γάτα. Το ποσοστό είναι παρόμοιο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Επιπλέον, το 12% των ιδιοκτητών διαθέτουν ψάρι, το 7% πουλιά και το 2% ή λιγότεροι είναι ιδιοκτήτες αλόγων, κουνελιών, χελωνών, σαυρών και άλλων ζώων.

Η ύφεση επηρεάζει τα έξοδα για το κατοικίδιο

Ένα ενδιαφέρον στοιχειό της έρευνας είναι κατά πόσο έχει επηρεάσει τις δαπάνες των ανθρώπων για τα κατοικίδιά τους. Μόλις το 15% δηλώνει ότι έχει μειώσει το σχετικό ποσό, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από άλλα έξοδα.

Το 27% όσων δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τα έξοδα για το κατοικίδιό τους, αναφέρουν ότι σκέφτονται ακόμη και να το εγκαταλείψουν ή να το δώσουν. Το 71% δηλώνει ότι θ’ αγοράσει λιγότερα παιχνίδια ή ρούχα, ενώ το 60% θα στραφεί σε φθηνότερες τροφές. Παρόλα αυτά, 4 στους 10 – όσοι περίπου και πέρυσι – θ’ αγοράσουν χριστουγεννιάτικο δώρο στα κατοικίδιά τους. Το 48% των ιδιοκτητών σκύλων και το 28% των ιδιοκτητών γατών, θ’ αγοράσει φέτος τα Χριστούγεννα δώρο στο κατοικίδιό του.

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/12/2008_260662

 Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *