Παρατηρήσεις του εξερευνητικού διαστημοπλοίου Κασίνι στην επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου από τους δορυφόρους του Κρόνου, εντόπισαν την ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων πάγου. Οι εικόνες από το ραντάρ του Κασίνι αποκάλυψαν την ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών, που ίσως δημιουργήθηκαν από ηφαίστεια, που εκτόξευσαν παγωμένα υγρά από το υπέδαφος του δορυφόρου. Προηγούμενες παρατηρήσεις του Τιτάνα είχαν δείξει την ύπαρξη ηφαιστείων, κάνοντας την επιστημονική κοινότητα να πιστέψει ότι τα ηφαίστεια αυτά εξαπέλυαν κάποτε αμμωνία, μεθάνιο και νερό, αντί λάβας.

Τα πρόσφατα στοιχεία, που εξασφάλισε το Κασίνι, «αποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα παγωμένων ηφαιστείων υπήρξε γεγονός στην πρόσφατη γεωλογική ιστορία του Τιτάνα, ενώ τα στοιχεία συνηγορούν και στο ότι τα ηφαιστειακά αυτά φαινόμενα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα», λέει ο επικεφαλής της ομάδας του διαστημοπλοίου Κασίνι, Τζόναθαν Λουνάιν, του πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον.

Μυστήριο η πηγή μεθανίου

Ο Τιτάνας είναι ένα από τα ελάχιστα πλανητικά σώματα του ηλιακού μας συστήματος, τα οποία διαθέτουν σημαντική ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεθάνιο, από το οποίο αποτελείται η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, διασπάται σε αυτήν και σχηματίζει γιγάντια σύννεφα, που με τη σειρά τους προκαλούν βροχοπτώσεις μεθανίου στην επιφάνεια του δορυφόρου. Η πηγή του μεθανίου αυτού συνεχίζει, όμως, να αποτελεί μυστήριο για τους αστρονόμους. Οι επιστήμονες ευνοούν τώρα την «ηφαιστειακή θεωρία», σύμφωνα με την οποία οι εκρήξεις παγωμένου μεθανίου από τα ηφαίστεια του Τιτάνα καλύπτουν το δορυφόρο με πυκνό σύννεφο μεθανίου.

Στοιχεία, που συνέλεξαν οι φασματογράφοι του Κασίνι, αποκάλυψαν την ύπαρξη φωτεινών σημείων σε δύο περιοχές του Τιτάνα. Σε μία από τις περιοχές αυτές, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παγωμένη αμμωνία πηγάζει από το υπέδαφος του δορυφόρου. Τα στοιχεία αυτά, όμως, δεν πείθουν το σύνολο της κοινότητας των αστρονόμων. Ο αστρονόμος Τζεφ Μουρ, ειδικευμένος στα θέματα σχηματισμού πλανητών και μέλος του ερευνητικού κέντρου Εϊμς της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια, εκτιμά ότι οι παρατηρήσεις του Κασίνι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αλλά ασαφείς. «Είναι δεδομένο ότι κάτι συμβαίνει. Το τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο», λέει ο δρ Μουρ. Εξίσου ενδιαφέρουσες υπήρξαν και οι παρατηρήσεις του άλλου δορυφόρου του Κρόνου, του Εγκέλαδου, όπου το Κασίνι διαπίστωσε σημαντικές μεταβολές στην επιφάνεια, που θυμίζει την ευμετάβλητη φύση του πυθμένα των ωκεανών της Γης. Τα στοιχεία αυτά κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι στο υπέδαφος του Εγκέλαδου βρίσκεται νερό σε υγρή μορφή.

Το διαστημόπλοιο Κασίνι αποτελεί κοινό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ESA. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο μελετώντας τους μυστηριώδεις δακτυλίους και τους δορυφόρους του από το 2004.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/12/2008_296238



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.