Ο κόσμος άλλαξε πολύ τους τελευταίους δώδεκα μήνες· τόσο που λίγοι μπορούσαν να το διανοηθούν. Πολλές προβλέψεις ειδικών, λοιπόν (για την πολιτική, την οικονομία, ακόμα και για το τέλος της ανθρωπότητας), έπεσαν στο κενό. Ο Μπλέικ Χάνσεν και ο Τζος Κίτινγκ, συνεργάτες της επιθεώρησης «Foreign Ρolicy», ανέλαβαν να συντάξουν τον κατάλογο των δέκα πιο άστοχων προβλέψεων για το 2008.

1 «Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ δεν θα κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον ούτε σε μία προκριματική εκλογική αναμέτρηση». Το προέβλεψε ο Γουίλιαμ Κρίστολ, γνωστός αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes». Τελικά, ο Ομπάμα όχι μόνο απέσπασε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά εξελέγη και πρόεδρος των ΗΠΑ.

2«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Νέας Υόρκης, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, θα μπει στη μάχη για την προεδρία τον Φεβρουάριο και θα εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους με τα δισεκατομμύρια και την οργανωτικότητά του… Ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, όμως, θα είναι ο πολυπράγμων Τζον ΜακΚέιν», είχε προβλέψει στις 2 Ιανουαρίου το περιοδικό «Βusiness Week», πέφτοντας έξω και στα δύο.

3«ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ότι βρισκόμαστε σε ύφεση ή οδεύουμε προς αυτήν, εφευρίσκει έναν δικό του ορισμό της ύφεσης», έγραφε στις 14 Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Λάφκιν στην «Washington Ρost». Την επομένη, η Lehmann Βrothers κήρυξε πτώχευση. Και λίγες εβδομάδες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μήνες.

4«Η ΒΕΑR SΤΕΑRΝS είναι μια χαρά. Μην πάρετε τα χρήματά σας από εκεί, θα ήταν μεγάλη βλακεία». Ήταν η συμβουλή που έδωσε προς τα εκατομμύρια των τηλεθεατών του ο Τζιμ Κράμερ, οικονομικός συντάκτης του CΝΒC, έξι ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας επενδύσεων.

5«ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ σύστημα σταθεροποιήθηκε. Κανείς δεν αναρωτιέται πλέον ποιος θα είναι ο επόμενος που θα πέσει», δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου ο Χένρι Πόλσον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Λίγες ημέρες αργότερα, η μετοχή της Citigroup έχασε το 75% της αξίας της.

6«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ πιθανότητα να φτάσει η τιμή του πετρελαίου τα 150 με 200 δολάρια μέσα στους επόμενους έξι με 24 μήνες», προέβλεψε τον περασμένο Μάιο ο αναλυτής της Goldman Sachs, Αρτζούν Μούρτι. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τιμή του κινείται σήμερα γύρω στα 40 δολάρια.

7«ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ οδοί του πλανήτη είναι ασφαλείς. Ο κίνδυνος για τα πετρελαιοφόρα είναι πολύ μικρότερος από ό,τι νομίζουμε», απεφάνθησαν ο Ντένις Μπλερ (υποψήφιος για το τιμόνι της CΙΑ) και ο Κένεθ Λίμπερταλ σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Foreign Αffairs». Τον Νοέμβριο, Σομαλοί πειρατές με φουσκωτά κατέλαβαν ένα σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ με δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

8«ΟΙ ΡΩΣΟΙ ξεκίνησαν με την κατάληψη της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, συνεχίζουν με την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας και σε μια δυο εβδομάδες θα αντικαταστήσουν την εκλεγμένη, φιλοδυτική κυβέρνηση Σαακασβίλι με μια κυβέρνηση ανδρεικέλων», είχε προβλέψει στις 11 Αυγούστου, μεσούσης της κρίσης στον Καύκασο, ο συντηρητικός Αμερικανός αρθρογράφος Τσαρλς Κράουτχαμερ. Ο Σαακασβίλι παραμένει πρόεδρος της Γεωργίας.

9«ΠΑΡΑ τα προβλήματά τους, οι εκλογές στην Κένυα θα αποτελέσουν παράδειγμα για την υπόλοιπη ήπειρο», έγραψε το περιοδικό «Εconomist». Δυστυχώς για τον συντάκτη του άρθρου, οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βία και νοθεία. Οκτακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200.000 εκτοπίστηκαν, ενώ η οικονομία κατέρρευσε.

10«ΥΠΑΡΧΕΙ μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν μαύρες τρύπες και άλλες ανωμαλίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή του πλανήτη», προειδοποιούσε ο Βάλτερ Βάγκνερ, η κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα «Πολίτες Εναντίον του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων». Ο επιταχυντής τέθηκε σε λειτουργία στο Cern, κοντά στη Γενεύη, στις 10 Σεπτεμβρίου και είμαστε ακόμα ζωντανοί.

 

  Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr
Σχετικό link: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4492455&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.