Εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο εμφανίζονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΕΙ Αθήνας. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των φοιτητών που σερφάρουν στο Ιντερνετ παίρνει ναρκωτικά μία φορά την ημέρα και ένας στους πέντε ρέπει προς τον αλκοολισμό.Το προφίλ του εξαρτημένου χρήστη είναι: άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ντροπαλό, χωρίς πολλές κοινωνικές σχέσεις, που επιδιώκει τον εντυπωσιασμό από τη χρήση του Ιντερνετ, θιασώτης της θεωρίας ότι η ζωή είναι πεδίο για διαρκή απόλαυση, εύκολα ψευδόμενο για να αποκρύψει τη χρήση του Ιντερνετ, απογοητευμένο από τη ζωή, με παράπλευρες εξαρτήσεις, όπως ο αλκοολισμός, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μέρος της έρευνας που διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2008 σε τυχαίο δείγμα 646 φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας από 18-28 χρόνων (300 άντρες και 346 γυναίκες). Η δειγματοληψία ήταν τυχαία διαστρωματική με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 70 ερωτήσεις το καθένα. Το δείγμα ήταν από 3 σχολές του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών).

Υπεύθυνος ερευνητής ήταν ο Χρήστος Κ. Φράγκος, καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στη Διοίκηση, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας, με συνεργάτες του τον Κώστα Χ. Φράγκο, τελειόφοιτο φοιτητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και την Κατερίνα Βάλβη, τελειόφοιτη φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

«Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που δείχνουν την εξάρτηση των νέων από το Ιντερνετ και τις παράπλευρες συσχετίσεις με αλκοολισμό, κάπνισμα, ναρκωτικά», μας λέει ο Χρήστος Κ. Φράγκος. «Από τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε, το 8% των φοιτητών είναι εξαρτημένοι με το Ιντερνετ, σύμφωνα με τα κριτήρια της Young. Οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (63% άνδρες – 37% γυναίκες). Οι εξαρτημένοι στο Ιντερνετ το χρησιμοποιούν 22 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Το 55% αυτών βρίσκεται μεταξύ 18-20 ετών. Αυτό εξηγείται διότι οι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο χρήστες νιώθουν εγκαταλειμμένοι απ’ όλους, απογοήτευση και μοναξιά περισσότερο απ’ ό,τι οι μη εξαρτημένοι. Δεν νιώθουν κοινωνική υποστήριξη. Φαίνεται πιθανό ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται προβληματική σε μια περίοδο που ο φοιτητής είναι ακάλυπτος από κοινωνική υποστήριξη τόσο αναπτυξιακά όσο και μαθησιακά και στρέφεται στο Διαδίκτυο για κοινωνική υποστήριξη. Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το ποσοστό των εξαρτημένων από το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο στην ηλικία 18-20, που είναι ηλικία στην οποία έχει γίνει η είσοδος στο πανεπιστήμιο. Στην ηλικία 18-20 βρίσκονται περισσότεροι εξαρτημένοι απ’ ό,τι μη-εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, «εξάρτηση από το Ιντερνετ λέγεται η κατάσταση στη οποία ο χρήστης εμφανίζει: χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχαναγκαστική διάθεση, ψυχολογική αναστολή, σιωπή, απόσυρση στον εαυτό του, σύγκρουση με το περιβάλλον του λόγω της χρήσης (καθηγητές, γονείς, φίλοι), χαμηλή επίδοση στις σπουδές του και υποτροπή».

Η εξάρτηση με αριθμούς

* Χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τους μη εξαρτημένους το chat και τα παιχνίδια στο Ιντερνετ.

* Το 27% χρησιμοποιούν το chat για πάνω από 5 ώρες καθημερινά.

* Το 53% έχουν χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση (μέχρι 6,5/10).

* Το 47% νιώθουν μόνοο και απροστάτευτοι σε σύγκριση με το 10,5% των μη εξαρτημένων.

* Το 26,8% (8,2%+10,2%+10,2%) των εξαρτημένων στο Ιντερνετ παίρνουν ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

* Το 20% καταναλώνουν πάνω από 5 κανονικά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα.

 

Ανακτήθηκε από:http://www.enet.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=74088212



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.