Οι τροχιές 500 ως 1.000 μεγάλων αστεροειδών τέμνονται με αυτή τη Γης σε τακτική βάση και οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή στον πλανήτη μας, γι’ αυτό απαιτείται άμεση προληπτική δράση, προειδοποίησε η Ένωση Εξερευνητών του Διαστήματος σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βιέννη, παρουσιάζοντας τη νέα έκθεσή της «Απειλές από αστεροειδείς: Μια επίκληση για παγκόσμια κινητοποίηση».

 

6.000 αντικείμενα
Περίπου 6.000 διαστημικά αντικείμενα έχουν εντοπισθεί ότι περιφέρονται στη «γειτονιά» της Γης και από αυτά γύρω στα 1.000 έχουν διάμετρο τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση, αν προσκρούσουν στον πλανήτη μας, να προκαλέσουν άμεση μαζική καταστροφή, προκαλώντας στη συνέχεια φωτιές, τσουνάμι, και πείνα.

 

Η Ένωση, που έχει 320 μέλη από 34 χώρες, οι οποίοι όλοι έχουν κάποτε βρεθεί στο Διάστημα, ζήτησε την επείγουσα και συντονισμένη κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

 

Όπως τόνισε, αν και θα μπορούσε ίσως να προβλεφθεί μια σύγκρουση μέχρι και 15 χρόνια πριν αυτή συμβεί, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί η τεχνολογία εκείνη που χρειάζεται για να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά σύγκρουσής του με τη Γη, κάτι που απαιτεί διεθνή συνεργασία.

 

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος θα εξετάσει την έκθεση της Ένωσης Εξερευνητών του Διαστήματος τον Ιούνιο του 2009, στη σύνοδό της στη Βιέννη.

 

Αναζήτηση
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αναζήτηση για κρυμμένους κρατήρες από την πτώση μετεωριτών στην επιφάνεια της Γης στο παρελθόν. Τέτοιοι κρατήρες είναι σπάνιοι και δύσκολο να βρεθούν λόγω των πολλών χιλιάδων ή και εκατομμυρίων χρόνων που έχουν περάσει από την πτώση τους και τις γεωλογικές μεταβολές στο μεταξύ.

 

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί 175 κρατήρες και από αυτούς μόνο πέντε έχουν διάμετρο μικρότερη από 100 μέτρα, ενώ λιγότεροι από δέκα έχουν ηλικία μικρότερη από 10.000 χρόνια.

 

Πάντως, στις έρημες στέπες του δυτικού Καναδά συνεχίζεται ακόμα η έρευνα επιστημόνων και ερασιτεχνών αστρονόμων για ίχνη από ένα τεράστιο (βάρους 10 τόνων) μετεωρίτη που έλαμψε πολύ έντονα στον ουρανό την περασμένη Πέμπτη, λόγω της πυράκτωσής του όταν εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη με ισχύ ισοδύναμη 300 τόνων δυναμίτη, όπως εκτίμησε η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.

 

Μετεωρίτης
Ο μετεωρίτης έγινε ορατός από χιλιάδες ανθρώπους σε μια ακτίνα 700 χλμ. Εκατοντάδες θραύσματα του μετεωρίτη, βάρους άνω των 50 γραμμαρίων, εκτιμάται ότι έπεσαν στη Γη με ταχύτητα 14 χλμ ανά δευτερόλεπτο.

 

Πέρα από τις ουράνιες απειλές, μια σπάνια συνάντηση, ορατή ακόμα και με γυμνό μάτι, θα διαδραματιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όταν η Αφροδίτη, ο Δίας θα βρεθούν ακριβώς δίπλα στη Σελήνη.

 

Στη νοτιοδυτική πλευρά του ουρανού, σχετικά κοντά στον ορίζοντα, ο Δίας και η Αφροδίτη θα αρχίσουν να πλησιάζουν από το απόγευμα της Πέμπτης, και την Κυριακή θα φαίνονται να απέχουν μόλις δύο μοίρες – περίπου το πλάτος ενός δάχτυλου αν κανείς τεντώσει το χέρι μπροστά στα μάτια του.

 Ανακτήθηκε από: http://www.imerisia.gr/
Σχετικός δεσμός:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12304&subid=2&tag=9525&pubid=4091125Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

 • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

  Φεβρουάριος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  26272829  
 • Αρχεία

 • Ετικέτες

 • Αποποίηση ευθυνών

  Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.