Δύο φίλοι που έγιναν εχθροί. Ο Steven Jobs, συνιδρυτής της Αpple,  και ο Εric Schmidt, διευθύνων  σύμβουλος της Google, όπως τους είδε ο  σκιτσογράφος των «Νew Υork Τimes»

Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για την απαρχή μιας πολύ όμορφης φιλίας. Πριν από τρία χρόνια ο Εric Schmidt, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, έσφιγγε χέρια δημοσίως με τον Steven Jobs, τον συνιδρυτή της Αpple, παρουσιάζοντας μαζί του ένα από τα πιο γνωστά και πετυχημένα γκάτζετ, το iΡhone.

Η Google και η Αpple συνεργάστηκαν στενά για να εισαγάγουν τις δυνατότητες έρευνας και χαρτογράφησης της Google στο iΡhone, είχαν πει τότε στο κοινό της ετήσιας έκθεσης ΜacWorld Εxpo τα δύο κορυφαία στελέχη. Ο κ. Schmidt, μάλιστα, είχε προσθέσει πως η συνεργασία ήταν τόσο στενή, που κανονικά οι δύο άνδρες θα έπρεπε να συγχωνεύσουν τις δύο εταιρείες τους και να τις ονομάσουν «ΑppleGoo». «Steve, τα συγχαρητήριά μου», είπε ο κ. Schmidt: «Αυτό το προϊόν θα είναι πολύ πετυχημένο». Και ο κ. Jobs δέχθηκε το κομπλιμέντο με ένα πλατύ χαμόγελο.

Σήμερα, όμως, οι δύο άνδρες δεν έχουν και τόσο καλή σχέση. Ο κ. Schmidt, ο κ. Jobs και οι εταιρείες τους έχουν εμπλακεί σε μια μάχη που θα καθορίσει το μέλλον και τη μορφή των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών τσέπης. Τους τελευταίους έξι μήνες η Αpple και η Google έχουν κοντραριστεί για εξαγορές ανταγωνιστικών εταιρειών, για πατέντες και για εφαρμογές του iΡhone. Επίσης, ο κ. Schmidt και ο κ. Jobs έχουν συγκρουστεί τόσο δημοσίως όσο και κατ΄ ιδίαν.

Η μάχη εντάθηκε όταν, πριν από λίγες εβδομάδες, η Αpple μήνυσε την ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων ΗΤC που χρησιμοποιεί στα κινητά της το λειτουργικό σύστημα τής Google, το Αndroid, κατηγορώντας την ότι παραβίασε κατοχυρωμένες πατέντες του iΡhone. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως η απαρχή της νομικής επίθεσης της Αpple στην ίδια την Google, καθώς και ως προσπάθεια για να μπει φρένο στα σχέδια της τελευταίας να επεκτείνει την κυριαρχία της, εκτός από την αναζήτηση δεδομένων στο Ίντερνετ, και στις φορητές συσκευές (τηλέφωνα που συνδέονται στο Διαδίκτυο κ.λπ.- το «χωράφι» της Αpple).

Πού οφείλεται η κόντρα
Η Αpple πιστεύει ότι συσκευές όπως τα «έξυπνα» τηλέφωνα και οι υπολογιστές tablet θα πρέπει να χρησιμοποιούν λειτουργικά και εφαρμογές που αναπτύσσονται μόνο από την εταιρεία, και οι χρήστες να κατεβάζουν τα προγράμματα αυτά από το κατάστημα της Αpple, το Αpp Store.

Η Google, από την άλλη, θέλει τα «έξυπνα» τηλέφωνα να χρησιμοποιούν ανοικτές πλατφόρμες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατεβάζουν από το Διαδίκτυο εφαρμογές οι οποίες θα λειτουργούν σε διάφορες συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Η Google φοβάται εδώ και πολλά χρόνια ότι ανταγωνιστές όπως η Μicrosoft ή η Αpple ή εταιρείες (πάροχοι) ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν να μπλοκάρουν συσκευές όπως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της.

Η κίνηση της Google δεν είναι τυχαία, επειδή τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μπορεί σύντομα να ξεπεράσουν τους υπολογιστές ως το κύριο μέσο πρόσβασης στο Ίντερνετ. Επομένως, η προώθηση του Αndroid είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια της Google να ελέγξει τη μοίρα της στον ψηφιακό κόσμο.

Και προσωπική αντιπαράθεση
Μπορεί η μάχη των δύο εταιρειών να αφορά τεράστια οικονομικά συμφέροντα, όμως είναι και βαθιά προσωπική μεταξύ των δύο ανδρών. Στην καρδιά της διαμάχης τους βρίσκεται μια αίσθηση προδοσίας: ο κ. Jobs πιστεύει ότι η Google παραβίασε τη συμμαχία τους όταν μπήκε στην αγορά κινητών τηλεφώνων, που εξωτερικά αλλά και στις λειτουργίες τους μοιάζουν με το iΡhone. Εν ολίγοις, πιστεύει ότι οι πρώην φίλοι του τον έκλεψαν: «Εμείς δεν μπήκαμε στην αγορά αναζήτησης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου», είπε ο κ. Jobs σε συνάντηση όλων των υπαλλήλων του, μετά την παρουσίαση του iΡad τον Ιανουάριο: «Εκείνοι μπήκαν στην αγορά κινητών τηλεφώνων», προσέθεσε με νόημα και κατέληξε: «Μην αυταπατάστε. Η Google θέλει να σκοτώσει το iΡhone. Εμείς δεν θα τους αφήσουμε». Ο Schmidt πρόσφατα έφυγε από το διοικητικό συμβούλιο της Αpple. Την αποχώρησή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Jobs.

Η Google, από την πλευρά της, προσπαθεί να κρατήσει πιο χαμηλά τους τόνους. Οι συνιδρυτές τής Google, Larry Ρage και Sergey Βrin, έχουν εκφράσει ανοιχτά τον θαυμασμό τους για τον κ. Jobs, θεωρώντας τον μάλιστα μέντορα, και η ίδια η εταιρεία λέει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον μέχρι πρόσφατα σύμμαχό της. Σε δήλωσή του ο Schmidt έχει πει: «Εξακολουθώ να πιστεύω, όπως πολλοί, ότι ο Steve Jobs είναι ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος στον κόσμο σήμερα. Θαυμάζω τον Steve και την Αpple πάρα πολύ».

Παρά τις δηλώσεις αυτές, όμως, ο τεχνολογικός κόσμος βλέπει τη μάχη να εξελίσσεται με σοκ και δέος. «Είμαι σίγουρος ότι (η μάχη) θα γίνει χειρότερη», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ David Υoffie, ενώ άλλο στέλεχος της Silicon Valley που θέλει να παραμείνει ανώνυμο έκανε λόγο για το ξέσπασμα «του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Απίστευτη έχθρα αποτελεί το κίνητρο των δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κλάδου», είπε.

Με σοκ και δέος παρακολουθεί ο τεχνολογικός κόσμος την κόντρα των δύο εταιρειών να εξελίσσεται

Οι διαφορές των δύο «μονομάχων»

Τα προσωπικά στυλ των δύο ανδρών δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά. Ο κ. Schmidt είναι τεχνοκράτης που έγινε ανώτατο στέλεχος. Είναι μετρημένος και επαγγελματίας, αλλά αρέσκεται να δείχνει και τη σκληρότητά του. Μαζί με τους ιδρυτές τής Google έδωσε στην εταιρεία μια πνοή έντονης ανταγωνιστικότητας και ενέπνευσε στα στελέχη του μια σχεδόν θρησκευτική πίστη, ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από τους αντιπάλους.

Ο κ. Jobs είναι αυθεντία στο μάρκετινγκ και την καινοτομία.

Ασκεί αυστηρότατο έλεγχο σε κάθε τομέα της Αpple και, από τότε που βοήθησε να ιδρυθεί η εταιρεία, το 1976, έχει εμπλακεί σε πολλές μάχες με αντιπάλους πρώτη την ΙΒΜ και τη Μicrosoft και αργότερα την Dell. Η πολιτική του είναι να ενώνει τους συνεργάτες του απέναντι στον κοινό εχθρό και έχει καταφέρει να δημιουργήσει καλή εικόνα για την Αpple στο κοινό. Όμως σε αυτή την τελευταία μάχη απέναντι στην Google δείχνει ασυνήθιστα συναισθηματικός. Όταν κατέθεσε την αγωγή για τα τηλέφωνα Αndroid, παρουσίασε την εταιρεία του σαν θύμα που, επιτέλους, αντιστέκεται σε εκείνον που την καταπιέζει. Την ίδια μέρα που η Αpple κατέθεσε την αγωγή, η Google είπε ότι «θα σταθεί πίσω» από την ΗΤC. Τώρα πάντως, στελέχη της τελευταίας ανησυχούν ότι η διαμάχη αυτή θα καθυστερήσει το λειτουργικό σύστημα Αndroid, το οποίο τοποθετείται σε υπολογιστές tablet που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με το iΡad της Αpple.

Ύστερα από έναν πόλεμο εξαγορών μεταξύ των δύο πλευρών, με αντικείμενο εταιρείες που ειδικεύονται στην πώληση διαφημίσεων μέσω κινητών τηλεφώνων, η Google παρουσίασε το τηλέφωνο Νexus Οne, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το iΡhone και δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την ΗΤC.

Λίγες ημέρες μετά, η Google παρουσίασε αναβάθμιση λογισμικού για το τηλέφωνο αυτό, με την οποία δίνονταν περισσότερες δυνατότητες χρήσης του με την αφή, όπως το iΡhone. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία πέρασε ανοιχτά τη γραμμή που είχε χαράξει στην άμμο ο κ. Jobs.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567214&ct=3



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.