Πίτσα, σουβλάκι, μπέργκερ: είναι εύκολη και γρήγορη λύση για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν ή είναι αναγκασμένοι σχεδόν καθημερινά να γευματίζουν έξω.
Οι συγκεκριμένες όμως λιχουδιές έχουν χαρακτηριστεί ως… διατροφικές αμαρτίες.

Όχι τυχαία: μπορεί να είναι γευστικές και απολαυστικές, επιβαρύνουν όμως τον οργανισμό με πολλά λιπαρά και θερμίδες. Κι όμως, με μία σειρά διατροφικών κόλπων, πρόχειρες λύσεις για φαγητό μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή γεύματος, λένε στα «ΝΕΑ» οι ειδικοί της διατροφής.

Το σύνθημα- συμβουλή των διατροφολόγων είναι «υπάρχουν επιλογές». Όπως εξηγούν, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να κοιτάξουν λίγο προσεκτικότερα τους καταλόγους ζητώντας για παράδειγμα μία πίτσα που δεν θα είναι φορτωμένη με πολλά αλλαντικά και τυριά. «Όταν τρώμε σε πιτσαρία ή παραγγέλνουμε στο σπίτι, ασφαλέστερη επιλογή αποτελεί η κλασική μαργαρίτα, καθώς περιέχει ως πρόσθετα συστατικά ντομάτα και τυρί. Ό,τι λιγότερο δηλαδή μπορούμε να βρούμε σε μια πίτσα», λέει στα «ΝΕΑ» η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη. Ενδεικτικό είναι πως ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα έχει 220 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι πίτσα με πεπερόνι 290. Προσθέτει δε πως εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κλασική επιλογή της μαργαρίτας, τότε ας προτιμήσουμε ως πρόσθετα συστατικά μανιτάρια και λαχανικά, όπως πιπεριές και κρεμμύδια αντί πιο παχυντικών συστατικών, όπως πεπερόνι, μπέικον ή την επιλογή των 4 τυριών.

Λιγότερες θερμίδες, αναφέρει η διατροφολόγος, έχει και μία πίτσα με λεπτή βάση ζύμης. Γι΄ αυτό καλό είναι όσοι δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, να αποφύγουν μία επιλογή πίτσας με χοντρή ζύμη ή μία που έχει γέμιση στη βάση της (τυρί κρέμα). «Καθώς κάτι τέτοιο θα αυξήσει ακόμη πιο πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο της πίτσας».

Εναλλακτικές επιλογές
Παρόμοια είναι η άποψη που διατυπώνει ο διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου. Η φιλοσοφία που συνήθως υιοθετούν τα καταστήματα γρήγορου και έτοιμου φαγητού, λέει, είναι μία: «πωλούν νόστιμο φαγητό, γεμάτο όμως λίπος και αλάτι, ενώ και τα υλικά με τα οποία παρασκευάζονται, προκειμένου να είναι χαμηλού κόστους, δεν είναι πάντα καλής ποιότητας». Αυτό, ωστόσο, όπως συμπληρώνει, δεν σημαίνει ότι το ιδιαίτερα επιβαρυντικό σε θερμίδες junk food δεν μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή γεύματος. «Αυτό θα γίνει μόνο όταν ο καταναλωτής δει προσεκτικά τις εναλλακτικές που έχει και επιλέξει τις λιγότερο επιβαρυντικές για τον οργανισμό του».

Έτσι, αντί να παραγγείλει μία πίτσα σπέσιαλ, με μπέικον, αλλαντικά, παχυντικά τυριά, όπως ροκφόρ, τσένταρ ή μανούρι, κάθε κομμάτι της οποίας έχει περίπου 500 θερμίδες, μπορεί κάλλιστα να καταναλώσει τη λάιτ εκδοχή της. «Το “κλειδί” είναι να αποφύγουμε τα θερμιδογόνα υλικά, με τα οποία φορτώνουμε μία πίτσα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γλιτώσουμε μέχρι και 200 θερμίδες από κάθε κομμάτι. Παράλληλα όμως απαλλάσσουμε τον οργανισμό από την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία μας». Πιο υγιεινή και θρεπτική η σπιτική
Ακόμη πιο υγιεινά και θρεπτικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν οι λάτρεις της πίτσας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να την παρασκευάσουν στο σπίτι τους. Όπως τονίζει η κ. Καλλιανιώτη μπορεί να χρησιμοποιήσουν βάση ολική άλεσης και να προσθέσουν σπιτική σάλτσα ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο, κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά της αρεσκείας τους.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ

Η αφράτη ζύμη προσθέτει περισσότερες θερμίδες στην πίτσα απ΄ ό,τι αν ήταν λεπτή και τραγανή, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Πολλές θερμίδες και κακής ποιότητας λίπη

ΚΑΙ ΕΝΩ οι περισσότερες επιλογές που έχουν οι καταναλωτές στο γρήγορο φαγητό μπορεί να γίνουν πιο υγιεινές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τηγανητές πατάτες. «Οι πατάτες που σερβίρονται στα καταστήματα έτοιμου φαγητού αφενός είναι προτηγανισμένες και αφετέρου τηγανίζονται σε κακής ποιότητας σπορέλαια, πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένο λίπος. Γι΄ αυτό και οι θερμίδες μιας μεγάλης μερίδας από τηγανητές πατάτες εκτοξεύονται σε 540!», λέει ο κ. Παπαλαζάρου.

Περισσότερες λάιτ επιλογές με μεσογειακά πιάτα

ΣΤΡΟΦΗ σε πιο υγιεινές επιλογές έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια αρκετές αλυσίδες ψητοπωλείων, πίτσας και σάντουιτς. Οι υπεύθυνοί τους έχουν εμπλουτίσει τα μενού με πιάτα που περιέχουν περισσότερα λαχανικά και άλλα μεσογειακά συστατικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από τα πολλά λιπαρά. Για παράδειγμα πολλές είναι οι πιτσαρίες που εκτός από την κλασική ελαφριά πίτσα μαργαρίτα προσφέρουν και άλλες λάιτ επιλογές. Παρόμοια τακτική ακολουθούν το τελευταίο διάστημα και αρκετά ψητοπωλεία. Οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να παραγγείλουν ένα σουβλάκι με πίτα ολικής αλέσεως, σικάλεως, αραβική.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4565454&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.