Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια επιστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν το πρώτο ανακυκλώσιμο πλοίο. Με μήκος 18 μέτρα, δεν έχει σχεδόν τίποτα μηχανικό πάνω του. Και σε λίγο καιρό, με τη βοήθεια του ήλιου, του αέρα και μερικών ορθοπεταλιών, θα επιχειρήσει να διαπλεύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό σε 100 μέρες, καλύπτοντας απόσταση 10.000 μιλίων.

Το όνομά του είναι Ρlastiki και θυμίζει εκείνο του Κον- τίκι, που το 1947 ξεκίνησε από το Περού και έφτασε στην Πολυνησία. Το Κον- τίκι ήταν μια σχεδία με έξι ναυτικούς που ταξίδεψε επί 101 μέρες σ΄ ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού για να αποδείξει ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια γίνονταν υπερωκεάνια ταξίδια από τη μια ήπειρο στην άλλη με απλά ως προς την κατασκευή τους πλοιάρια.

Έτσι και το Ρlastiki που εμπνεύστηκε ο Ντείβιντ ντε Ρότσιλντ, στηρίχθηκε στην αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που δέθηκαν μεταξύ τους με περίτεχνο τρόπο, ώστε το πλαστικό σκάφος να μπορέσει να μεταφέρει το εξαμελές του πλήρωμα από τη μια πλευρά του Ειρηνικού στην άλλη. Ο ντε Ρότσιλντ, που είναι γόνος της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών, έχει ιδρύσει την περιβαλλοντική οργάνωση Αdventure Εcology που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε θέματα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ένα τέτοιο θέμα είναι η λεγόμενη Ανατολική Χωματερή του Νότιου Ειρηνικού, μια θαλάσσια περιοχή στην οποία συγκλίνουν πολύ δυνατά ρεύματα και συσσωρεύονται χιλιάδες τόνοι πλαστικών σκουπιδιών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Ρlastiki θα φτάσει σε αυτήν την περιοχή, που είναι διπλάσια σε μέγεθος από την πολιτεία του Τέξας, και θα διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.

Το πλοίο αυτό λοιπόν έχει κατασκευαστεί από περίπου 12.000 πλαστικά μπουκάλια. Στο καθένα από αυτά τοποθετήθηκε ξηρός πάγος σε σκόνη και σφραγίστηκε με πλαστικό ανακυκλωμένο πώμα. Ο πάγος στη συνέχεια μετατράπηκε σε διοξείδιο του άνθρακα και έδωσε σε καθένα από τα τσαλακωμένα μπουκάλια την αρχική του μορφή, φουσκώνοντάς τα. Από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα μπουκάλια, δηλαδή το τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο, δημιουργήθηκαν μικρές ίνες που ύφαναν τα πανιά του. Το ίδιο υλικό μαζί με πλαστικό ανακυκλώσιμο αφρό και εποξική κόλλα, συνέθεσαν τη γάστρα του σκάφους και την καμπίνα του που είναι 100% ανακυκλώσιμη.

Το Ρlastiki θα κινείται με τον αέρα και ο ηλεκτρισμός θα εξασφαλίζεται από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμοτουρμπίνες. Οι έξι ναυτικοί θα πλένονται με το νερό της βροχής που θα μαζεύεται στην οροφή της καμπίνας και θα ξεδιψούν με το νερό που θα αφαλατώνεται με μια χειροκίνητη συσκευή. Το σκάφος θα έχει μέχρι και έναν μικρό λαχανόκηπο για να καλύπτεται μέρος των διατροφικών αναγκών του πληρώματος.

ΤΟ ΡLΑSΤΙΚΙθα ξεκινήσει από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και θα φτάσει στην Αυστραλία

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563683&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.