«Ο καλός καφές για τον καθένα είναι  διαφορετικός», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος  Καλαϊτζής που διακρίθηκε στον διαγωνισμό των  κορυφαίων baristas στην Ελλάδα

«Την πρώτη φορά που δοκίμασα εσπρέσο, φτιαγμένο όπως θα έπρεπε πραγματικά να είναι, αναρωτιόμουν τι είδους μείγμα είχαν βάλει. Η διαφορά στη γεύση ήταν τεράστια, ωστόσο με διαβεβαίωσαν πως ήταν απλώς ψημένος σωστά. Τίποτα από όσα γνώριζα μέχρι τότε για τον καφέ δεν ανταποκρίνονταν στα όσα θα έπρεπε να γίνονται».

Τα πρώτα χρόνια που εργαζόταν σε διάφορα καφέ ο Γιώργος Καλαϊτζής είχε την ίδια εντύπωση που έχουν όλοι σε σχέση με την κατανάλωση του δημοφιλέστερου ροφήματος στη χώρα μας. Ότι απλώς «ο καλός καφές για τον καθένα είναι διαφορετικός» και το να απολαύσει κάποιος τον καφέ του ήταν θέμα προσωπικού γούστου και γευστικής προτίμησης. Η άποψή του άλλαξε όταν δοκίμασε ένα χαρμάνι ψημένο και σερβιρισμένο με τον σωστό τρόπο από ειδικούς του καφέ και αντιλήφθηκε πως υπάρχουν πολλά πίσω από την παρασκευή του, τα οποία κανείς δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη του.

Έκτοτε άρχισε να ερευνά, να ενημερώνεται και να πειραματίζεται πάνω στην παρασκευή του καφέ και άλλων ροφημάτων, ανακαλύπτοντας μέσα από μυστικά και ιδιαίτερες συνταγές μια νέα, ιδιαίτερη τέχνη, ενώ σήμερα είναι εισηγητής στην Βarista Αcademy που ιδρύθηκε στη χώρα μας για την εκπαίδευση των… σεφ του καφέ. Έχει πάρει μάλιστα μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα, κερδίζοντας πέρυσι το πρώτο βραβείο στην παρασκευή του ελληνικού καφέ. Πριν από λίγες μέρες διακρίθηκε στον διαγωνισμό των κορυφαίων baristas στην Ελλάδα, στην κατηγορία Latte Αrt, τον διαγωνισμό σχεδίων στην επιφάνεια του καπουτσίνο, και κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δημιουργία ενός ζεστού ροφήματος με βάση τον εσπρέσο, που είχε ως βασικά συστατικά ένα μείγμα πράσινου καφέ από τη Ρουάντα, νερό από ζαχαροκάλαμο και… αλάτι, καθώς επίσης έλαια και ζελέ καφέ και ζάχαρη σοκολάτας με γεύση γκρέιπφρουτ. Πλέον, ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στο Λονδίνο. «Στο άκουσμα της συνταγής πολλοί μπορούν να παραξενευτούν και να φανταστούν πως αυτό το ρόφημα αποκλείεται να πίνεται. Κι όμως, αν κάποιος κάνει σωστούς συνδυασμούς, αναλογίες και πάνω από όλα ξέρει πόσο πρέπει να ψήσει το χαρμάνι του, μπορεί να φτιάξει καταπληκτικές γεύσεις ακόμα και από υλικά που δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία του κόσμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Καλαϊτζής. Το μυστικό του καλού καφέ, όπως εξηγεί, αρχίζει από τη στιγμή της σποράς του, ενώ θεωρεί τον σωστά ενημερωμένο barista κύριο υπεύθυνο για το τελικό αποτέλεσμα.

«Υπάρχει μια τεράστια αλυσίδα που αρχίζει από την καλλιέργεια και συνεχίζει με τη συλλογή, την επεξεργασία, το καβούρντισμα, ακόμα και τη συσκευασία», εξηγεί ο Γιώργος Καλαϊτζής.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην κατανάλωση καφέ, ωστόσο η εξειδικευμένη γνώση έλειπε για πολλά χρόνια. Η ανάγκη για συνδυασμό καλύτερης ποιότητας, τόσο στην παρασκευή των ροφημάτων όσο και την παρουσίαση και το σερβίρισμα, έφερε τη δημιουργία της Βarista Αcademy, η οποία από το 2003 εκπαιδεύει τους επαγγελματίες του χώρου στα μυστικά του καφέ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563674&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.