«Είναι σημαντικό να ισορροπείς τα επαγγελματικά και τα   οικογενειακά», λέει η κ. Ρίτα  Χριστοδουλάτου, σύμβουλος  ασφαλίσεων και  επενδύσεων

«Οι θέσεις κορυφής στην εργασία έχουν σαφώς πολύ ωραία θέα, έχουν όμως και πολύ αγιάζι. Αν μια γυναίκα θέλει να συνεχίζει να έχει πανοραμική θέα, θα πρέπει να έχει γερό στομάχι, υπομονή και απαραίτητα υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον».

Εχει την ευθύνη για όλους τους τομείς στη δική της επιχείρηση διανομής και παραγωγής οπτικοακουστικών έργων. Άλλωστε, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Νατάσα Μάνου, η γενική διευθύντρια, πρέπει να εποπτεύει από τις πωλήσεις και τα οικονομικά μέχρι τις παραδόσεις. «Το στρες και οι πολλές ώρες είναι βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς μου. Είναι ωστόσο κάτι που με γεμίζει. Δεν είναι όλες οι γυναίκες πρόθυμες να φτάσουν στην κορυφή- κάποιες δεν το θέλουν και άλλες δεν μπορούν να αντέξουν και να υποστηρίξουν μία τέτοια θέση. Όσες όμως θέλουν να φτάσουν ψηλά, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία και την υποστήριξη να το πετύχουν». «Οι γυναίκες στο τιμόνι: ενθαρρύνο- ντας τις γυναίκες ηγέτες»: αυτό ήταν το σύνθημα του χθεσινού 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ (ΙΑΓΜΕ). Το συνέδριο εστίασε στην επαγγελματική ανέλιξη και συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όχι ως εξαίρεση, αλλά ως δεδομένη πρακτική. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι γυναίκες μπαίνουν δυναμικά σε υψηλά πόστα», σημειώνει η κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου, πρόεδρος του ΙΑΓΜΕ. «Γιατί ακόμα η συμμετοχή γυναικών σε υψηλές θέσεις εταιρειών και οργανισμών είναι ακόμα περιορισμένη σε μονοψήφια ποσοστά αναλογίας; Είναι άραγε πιο δύσκολο για μια γυναίκα να ανέβει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην καριέρα της; Τι είναι εκείνο που την εμποδίζει;»: αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν τις εργαζόμενες γυναίκες και στα οποία προσπάθησε να δώσει απάντηση έρευνα της εταιρείας Focus Βari, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο.

Χαρακτηριστικό είναι λοιπόν ότι παρ΄ όλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών οι οποίες περνούν την πόρτα των ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων, ο αριθμός εκείνων που κάθονται σε διευθυντικές καρέκλες δεν αυξάνεται ανάλογα. Έτσι, τις ανώτερες επαγγελματικές βαθμίδες το 1990 κατέλαβε μόλις το 3% των εργαζόμενων γυναικών για να φτάσει το 2010 μόλις στο 5%. Η έρευνα ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.158 ανθρώπων, ηλικίας 13- 70 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την κ. Ξένια Κούρτογλου, πρόεδρο της εταιρείας ερευνών, είναι ενθαρρυντικά, καθώς περνά σιγά σιγά στη συνείδηση του κόσμου ότι δεν είναι καθόλου κακό και εγωιστικό να ανεβαίνει μία γυναίκα τα επαγγελματικά σκαλοπάτια. Παρ΄ όλα αυτά, τα εμπόδια που καθυστερούν τις γυναίκες από μία τέτοια ανέλιξη παραμένουν. Η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα σε οικογένεια και εργασία είναι από τα βασικότερα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Οι γυναίκες στο τιμόνι» το σύνθημα του Διεθνούς Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ


«Σημαντικό είναι να αφήνεις τα επαγγελματικά έξω από το σπίτι»

ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ από ηγετικές θέσεις σε διαφορετικές εταιρείες και σήμερα είναι μάνατζερ εταιρείας και μητέρα δύο κοριτσιών στην ηλικία της εφηβείας. Για την κ. Παυλίνα Μουστάκα, οι θέσεις κορυφής ήταν ο «φυσικός της χώρος». «Η γυναίκα καλείται να κάνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό όλων των απαιτήσεων και των υποχρεώσεών της. Και τα καταφέρνει. Το μυστικό; Το ρήμα “θέλω”», λέει χαρακτηριστικά. «Δεν έχει σημασία η ποσότητα, το πόσες δηλαδή ώρες κάθεσαι σπίτι, αλλά η ποιότητα, τις λίγες ώρες που βρίσκεσαι εκεί να τις αξιοποιείς έτσι ώστε να καλύπτεις το κενό». «Επιτυχημένος άνθρωπος και επαγγελματίας είναι αυτός που καταφέρνει να ισορροπήσει τα επαγγελματικά, τα οικογενειακά, χωρίς όμως να ξεχνά και την κοινωνική του ζωή», υποστηρίζει η κ. Ρίτα Χριστοδουλάτου, σύμβουλος ασφαλίσεων και επενδύσεων, αντιπρόεδρος του ΙΑΓΜΕ. Με μία επαγγελματική πορεία πολλών ετών, έχει μάθει πια και προσπαθεί, όπως λέει, να είναι πρώτη στη δουλειά της, να είναι δίπλα στους δικούς της και να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις. «Σημαντικό είναι να αφήνεις τα επαγγελματικά σου έξω από το σπίτι και αντίστοιχα τα οικογενειακά σου έξω από την πόρτα του γραφείου».

Λένε «ναι» σε γυναίκα πρωθυπουργό

«ΝΑΙ» στη γυναίκα πρωθυπουργό λένε περίπου 7 στους 10 άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Focus Βari, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φτάνει το 77%.

Αυτοί που είναι αρνητικοί δεν ξεπερνούν το 27%. Όπως σημειώνει η κ. Ξένια Κούρτογλου, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών, αυτή η θετική απάντηση δείχνει ότι η κοινή γνώμη και ιδιαίτερα οι άντρες συνηθίζουν στη θέα γυναικών που κρατούν… χαρτοφύλακα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563484&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.