▅Φεγγάρι. Είναι ακόμα πιο  ενδιαφέρον και ελκυστικό  από ό,τι  νομίζαμε

ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ μετά τον εντοπισμό παγωμένου νερού στον νότιο πόλο της Σελήνης, ερευνητές της ΝΑSΑ ανακοίνωσαν ότι το ραντάρ μιας άλλης αποστολής εντόπισε μεγάλες ποσότητες πάγου και στον βόρειο πόλο. Ο πάγος εντοπίστηκε από το ραντάρ ΜiniSΑR του ινδικού δορυφόρου Chandrayaan-1 σε τουλάχιστον 40 κρατήρες διαμέτρου από 2 έως 15 χιλιόμετρα. Αν και η συνολική ποσότητα εξαρτάται από το πάχος του πάγου σε κάθε κρατήρα, η ΝΑSΑ υπολογίζει ότι στον βόρειο πόλο της Σελήνης πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκατ. μετρικοί τόνοι νερού. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την εκτίμηση ότι για να «συλληφθεί» από τον δορυφόρο ο πάγος πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 μέτρα πάχος. Το κοινό χαρακτηριστικό των κρατήρων που περιέχουν πάγο είναι ότι δεν έχει δει ποτέ το εσωτερικό τους το φως του Ήλιου.

Σκοτεινοί κρατήρες
Η θερμοκρασία σε αυτούς τους σκοτεινούς κρατήρες μπορεί να πέσει έως και στους-248 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε πιο χαμηλά επίπεδα ακόμη και από την επιφάνεια του Πλούτωνα. «Τώρα μπορούμε να πιθανολογήσουμε αρκετά βάσιμα ότι είναι δυνατή μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη. Δυνατή με τις πηγές που έχουμε βρει εκεί», δήλωσε ο δρ Πολ Σπούντις, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο Πλανητολογίας στο Τέξας. «Το φεγγάρι είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό από ό,τι νομίζαμε ως προορισμός για επιστημονική έρευνα, εξερεύνηση και παραμονή», πρόσθεσε. Ίχνη νερού σε πετρώματα και στη σκόνη φαίνεται ότι υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης.

Η προέλευσή του πάντως παραμένει άγνωστη, με τους ειδικούς να κινούνται ακόμη στο πεδίο των υποθέσεων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563126&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.