«Ένα καλό μεταπτυχιακό θα βελτιώσει το βιογραφικό μου και όταν μπω  στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας θα έχω να παρουσιάσω περισσότερα  προσόντα στον μελλοντικό εργοδότη μου», λέει η Χριστίνα  Μπούφαλη-Μπαβέλλα

«Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό γιατί μόνο με το πτυχίο δεν αισθάνομαι έτοιμη να δουλέψω. Θεωρώ ότι σήμερα είναι αναγκαίο να επεκτείνει κάποιος τις γνώσεις του και σαφώς να πάρει επιπλέον ειδίκευση στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Επιπλέον, ένα καλό μεταπτυχιακό θα βελτιώσει το βιογραφικό μου και όταν μπω στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας θα έχω να παρουσιάσω περισσότερα προσόντα στον μελλοντικό εργοδότη μου».
Η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα τον ερχόμενο Ιούνιο ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζει τις αιτήσεις για την εισαγωγή της σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του εξωτερικού, με αντικείμενο την Ψυχολογία της Επικοινωνίας. «Οι δύο πρώτοι στόχοι μου είναι ένα μεταπτυχιακό στο Παρίσι και ένα στο Άμστερνταμ. Θέλω να ζήσω σε μια ξένη χώρα και να δουλέψω κάποιο διάστημα εκεί, αφού οι συνθήκες είναι καλύτερες από ό,τι εδώ. Στην Ελλάδα, έχω την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζονται πολλά πράγματα γι΄ αυτό επιστρέφοντας θα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου», λέει η 23χρονη. «Δεν υποτιμώ τις σπουδές στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Βλέπω όμως ότι οι σπουδές εδώ έχουν λιγότερη πρακτική εξάσκηση και περισσότερη θεωρητική γνώση». Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν έκανε αίτηση σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Την τελευταία δεκαετία η ζήτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό- ερευνητή Χρήστο Κάτσικα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό: «Από τη μια, όσο αυξάνεται η ανεργία στον πτυχιούχο τόσο εκείνος αναζητά έναν ανώτερο τίτλο που θα μειώσει τις πιθανότητες να βρεθεί σε τέτοια κατάσταση. Από την άλλη, τα ίδια τα πανεπιστήμια φτιάχνουν αράδα μεταπτυχιακά διότι από αυτά ουσιαστικά κερδίζουν χρήματα. Ακόμα ένας λόγος σχετίζεται με την εξειδίκευση που, ορισμένες φορές, έχει ανάγκη να αποκτήσει ένας απόφοιτος».

35.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μεταπτυχιακά κάνουν 35.000 Έλληνες στο εξωτερικό και 65.000 στην Ελλάδα


«Είναι ένα δυνατό χαρτί»

«Η ΣΧΟΛΗ μου έδωσε τα γενικά εφόδια οπότε τώρα θέλω να εξειδικεύσω τις γνώσεις μου, να στοχεύσω κάπου συγκεκριμένα. Εκτός από αυτό, το μεταπτυχιακό είναι ένα δυνατό χαρτί στον εργασιακό ανταγωνισμό. Όποιος το έχει θα προτιμηθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης για την πρόσληψη κάποιου. Σίγουρα όμως παίζει τον ρόλο του σε μεγάλο βαθμό».

Ο Βασίλης Γρίβας είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να στείλει τις αιτήσεις του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να κάνει μεταπτυχιακό στο αθλητικό μάνατζμεντ. «Ισπανία, Αγγλία και Ελβετία είναι οι χώρες που έχουν το μεταπτυχιακό που με ενδιαφέρει. Δεν έκανα αιτήσεις στην Ελλάδα, αφενός γιατί είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πανεπιστήμια μόνο- το ένα ιδιωτικό και το άλλο δημόσιο- και αφετέρου επειδή φεύγοντας στο εξωτερικό μπαίνεις σε τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Αισθάνομαι ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα κερδίσω μόνο σε επίπεδο σπουδών αλλά και σε θέματα πολιτισμού και κουλτούρας», λέει ο 25χρονος και υπογραμμίζει ότι η συναναστροφή με ξένους εκπαιδευτικούς και συμφοιτητές μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσδώσει στην προσωπικότητά του.

«Θέλει ψάξιμο για το κατάλληλο πανεπιστήμιο»

«ΣΤΟΧΟΣ μου είναι να γίνω δεκτή στο μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία. Όταν κάποιος θέλει να γίνει κλινικός ψυχολόγος πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη κατάρτιση και να μη μείνει στις πιο γενικές γνώσεις του πρώτου πτυχίου. Για να προχωρήσεις πρέπει να κάνεις μεταπτυχιακό».

Η 23χρονη Μίρκα Πλέσσα είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζει να φύγει από την Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό. Όπως λέει, δεν έκανε αίτηση σε μεταπτυχιακό ελληνικού πανεπιστημίου επειδή «ο μικρός αριθμός των εισακτέων σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζεται για το μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας στην Αθήνα, με αποθάρρυναν. Ωστόσο δεν απογοητεύτηκα γιατί η επιθυμία μου να ζήσω στο εξωτερικό, να γνωρίσω έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης και μια διαφορετική κουλτούρα συνδυάζεται άψογα με το μεταπτυχιακό εκτός Ελλάδος». Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα αγχωτική, λέει, καθώς επικρατεί αναστάτωση στη ζωή της. Πρέπει να μαζέψει συστατικές επιστολές, να ετοιμάσει το βιογραφικό της και να δείξει μεγάλη προσοχή στην επιλογή του μεταπτυχιακού που θα επιλέξει. «Χρειάζεται ψάξιμο για να καταλήξεις στο πανεπιστήμιο όπου θα συνεχίσεις τις σπουδές σου. Χρειάζεται να κοιτάς όλα τα μαθήματα του προγράμματος και όχι μόνο τον τίτλο του. Αν κάποιος κάνει σωστή έρευνα, δεν θα οδηγηθεί σε λανθασμένες επιλογές». Παράλληλα αισθάνεται τυχερή που φεύγει για μεταπτυχιακό σε περίοδο κρίσης και ελπίζει πως όταν επιστρέψει η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. «Πάντα θα είναι δύσκολα. Ελπίζω όμως ότι με τα κατάλληλα εφόδια και προσόντα όλα θα πάνε καλά».

«Θα έχω πλεονέκτημα»

«ΟΙ ΛΟΓΟΙ που με ωθούν στο μεταπτυχιακό είναι για να εμβαθύνω τις γνώσεις μου σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της επιστήμης που σπούδασα και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, μελλοντικά θα έχει μεγάλη ζήτηση. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο αποκτώ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας και ελπίζω πως θα καταφέρω να βρω ευκολότερα δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο».

Ο Νίκος Φερτάκης σε λίγες ημέρες παραδίδει τη διπλωματική του εργασία στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πτυχίου του. Ο επόμενος στόχος που έχει θέσει είναι ένα μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με πρώτες επιλογές το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Ιmperial University του Λονδίνου. «Αιτήσεις ίσως κάνω και στην Ελλάδα, γιατί θεωρώ ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις. Δεν ξέρω όμως αν τελικά κερδίσει η ανάγκη μου να γνωρίσω έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας και ζωής», λέει ο 25χρονος.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4559597&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.