«Έχει αργήσει». Η έκφραση προφανώς χρησιμοποιείται συχνά τον τελευταίο χρόνο στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να καθυστερεί διαρκώς στο πρόγραμμά του. Κι έτσι όλοι θυμούνται τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος πάντα και παντού ήταν ακριβής αλλά και τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αργούσε τόσο πολύ ώστε είχε προκαλέσει και ανέκδοτο: Εκτός από την ώρα Γκρίνουιτς υπάρχει και η ώρα Κλίντον- τουλάχιστον μία ώρα αργότερα από όλους τους άλλους.

Oι πολιτικοί συνήθως είναι καλές περιπτώσεις. Αντίθετα με τους σταρ του κινηματογραφικού και μουσικού στερεώματος, οι οποίοι συχνά αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που έχει η δική τους αργοπορία στο πρόγραμμα άλλων ανθρώπων. Ο Βρετανός δημοσιογράφος Φίλιπ Σκόφιλντ έγραψε δεκάδες εξαγριωμένα μηνύματα στο Τwitter ενόσω περίμενε, πάνω από μιάμιση ώρα, τη Μαράια Κάρεϊ για μια προγραμματισμένη συνέντευξη. Ο χρόνος είναι χρήμα βέβαια και σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως σε κάθε χώρα της Ευρώπης λόγω των καθυστερήσεων.

Η 31χρονη Σούζι Άνταμς, δημόσια υπάλληλος καθυστερεί πάντα: στη δουλειά, στις πτήσεις, στις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς. Μόνο πρόσφατα αισθάνθηκε άσχημα όταν πηγε αργοπορημένη στον γάμο μιας φίλης της και μόλις μπήκε στην αίθουσα όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία με τα τακούνια της, όλοι γύρισαν να την κοιτάξουν επιτιμητικά.

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι οι επιπτώσεις που έχουν οι συστηματικές μας αργοπορίες σε άλλους ανθρώπους.

«Τρέμω όταν πηγαίνουμε στο θέατρο ή σε κάποιο ραντεβού στο οποίο πρέπει να είμαστε ακριβείς, διότι ο σύζυγός μου καθυστερεί πάντα», λέει η Άννα Μπέικερ, στέλεχος εταιρείας και μητέρα τριών παιδιών. «Όχι για την αργοπορία αλλά για το πώς επιδρά πάνω μου. Εκνευρίζομαι τόσο πολύ μαζί του ώστε δεν μπορώ να χαρώ τίποτα μετά».

Γιατί λοιπόν όσοι αργοπορούν δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν αυτή την κακή συνήθεια; Ο Μπεν Ουίλιαμς, ψυχολόγος που συμβουλεύει άτομα τα οποία καθυστερούν μονίμως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. «Κάποιοι είναι απλά αλαζόνες και θεωρούν ότι ο δικός τους χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τον χρόνο των άλλων. Όμως την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι έχουν πλήρη έλλειψη αυτοπεποίθησης και έτσι φτιάχνουν μια βιτρίνα, ότι δηλαδή είναι “πολύ σημαντικοί”».

Εκείνοι που ζουν στον δικό τους κόσμο

Δεν λείπουν εκείνοι που δεν διαθέτουν τη συναισθηματική ευφυΐα να ασχοληθούν με τα συναισθήματα των άλλων. «Ζουν στον δικό τους κόσμο και συχνά εκπλήσσονται όταν οι άλλοι παραπονιούνται για τις καθυστερήσεις τους επειδή δεν έχουν επίγνωση. Ορισμένοι βέβαια, καθυστερούν λόγω του τρόπου ζωής τους. Αλκοόλ και τα ναρκωτικά να αποτελούν συχνά την αιτία του προβλήματος». Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι με αυτήν τη συνήθεια πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν, διότι η καθυστέρηση στέλνει το μήνυμα του πόσο σπουδαίοι είναι για τους άλλους. Όπως εξηγούν όμως οι ειδικοί, μόνο όταν κατανοήσουν τις ρίζες του προβλήματος υπάρχει μια πιθανότητα να αναδιοργανώσουν το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αργοπορούν μόνιμα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557991&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.