Συνήθως αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας. Oμως, οι θερμίδες χωρίζονται σε καλές και κακές και αυτές που προέρχονται από καρπούς και σπόρους είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

Για μια καλύτερη διατροφή

 

Ακόμη και τα μαγειρικά λίπη από βιολογικούς και αναποφλοίωτους καρπούς είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το ταχίνι, που προέρχεται από τη σύνθλιψη του σησαμιού, είναι χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιου «βουτύρου» και μπορεί να περιληφθεί στο πρωινό γεύμα προσφέροντας υψηλές ποσότητες διαιτητικών ινών, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.

 

Μπορεί στην ίδια ποσότητα να αποδίδει τόσες θερμίδες όσες και ένα κίτρινο τυρί, όμως είναι διαφορετικής ποιότητας. Το λίπος του σησαμιού είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε (αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν του ελαιόλαδου), ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και νιασίνη.

 

Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά προϊόντα τύπου spread τα οποία περιέχουν ζάχαρη ή και πρόσθετα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να αρέσουν γευστικά στους αγοραστές και ιδίως στα παιδιά, που είναι οι βασικοί καταναλωτές τους.

 

ΒΟΥΤΥΡΑ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΣ
Το γνωστό στους περισσότερους φυστικοβούτυρο είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατηγορίας. Πολύ συνηθισμένα εκτός από το φυστικοβούτυρο είναι και τα βούτυρα από αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια τα οποία διατίθενται σε βιολογική μορφή στα ειδικά καταστήματα. Η χρήση τους στη μαγειρική είναι ήδη γνωστή (με συνηθέστερο το ταχίνι), όμως το βούτυρο του αμύγδαλου μπορεί πολύ εύκολα μαζί με λίγο μέλι ή μαρμελάδα πάνω στο ψωμί να γίνει το καλύτερο σχολικό γεύμα, ενώ το βούτυρο του φουντουκιού κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας μακαρονάδας με «pesto φουντουκιού».

 

ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ
Τα λιπαρά που εμφανίζονται στο καθημερινό μας τραπέζι είναι σημαντικό να προέρχονται από το ελαιόλαδο ή από άλλα έλαια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το σησαμέλαιο, ειδικά αν θέλουμε να προσδώσουμε διαφορετικότητα στη γευστική μας γκάμα.

 

Το παρθένο σησαμέλαιο -και όχι το σκουρόχρωμο, που παράγεται από ψημένο σησάμι και το χρησιμοποιούν στην Απω Ανατολή- είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, με λεπτή γεύση, που επιτρέπει στην πρώτη ύλη την αυτονομία της. Είναι ιδιαίτερα ταιριαστό με το ψάρι, ως «τελείωμα» πάνω από ένα ελαφρά ψημένο κρέας και τέλειο με λαχανικά στον ατμό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο τηγάνισμα, όπου προσθέτει ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=7620815



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιανουάριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.