Νοέ 09
12
Φυτά με «DNA Barcode»
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 12 Νοεμβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Εκατοντάδες ειδικοί από 50 χώρες ετοιμάζονται να συμφωνήσουν σε ένα πρωτοποριακό σύστημα ταξινόμησης των φυτών της Γης με βάση ένα «γενετικό γραμμωτό κώδικα» , ώστε κάθε φυτό να διαθέτει πλέον ένα μοναδικό γενετικό «αποτύπωμα».
Η νέα τεχνολογία (DNA barcode), μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου σε απειλούμενα είδη φυτών.
Τα γενετικά δεδομένα θα αποθηκευτούν σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που θα είναι διαθέσιμη στους επιστήμονες όλου του κόσμου.
Η συμφωνία είναι έτοιμη να υπογραφεί στην τρίτη διεθνή συνδιάσκεψη “Barcode of Life” στο Μεξικό, σύμφωνα με το BBC. Το συντονισμό της πρωτοβουλίας έχει η Κοινοπραξία για το Γραμμωτό Κώδικα της Ζωής (Consortium for the Barcode of Life-COBL).
Οι συμμετέχοντες επιστήμονες ευελπιστούν ότι την επόμενη πενταετία θα ταξινομήσουν γενετικά 5 εκατ. δείγματα από 500.000 είδη. Η γενετική ταξινόμηση των φυτών σε μια ενιαία βάση δεδομένων θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ταχύτερη, φθηνότερη και πιο ακριβή ταυτοποίηση των φυτών όλου του πλανήτη, διευκολύνοντας πολύ τους ερευνητές σε σχέση με τις τωρινές παραδοσιακές μεθόδους.
Το δημιουργούμενο “γενετικό αποθετήριο” θα συμβάλει επίσης στην παρακολούθηση της βιοποικιλότητας της Γης και στην αναγνώριση φυτών με ιατρική, οικονομική και οικολογική σημασία. Μια ανάλογη βάση γενετικών δεδομένων για τα ζώα έχει ξεκινήσει από το 2003, όμως μέχρι τώρα υπήρξαν δυσκολίες στην επέκτασή της και στα φυτά.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες εξέταζαν διαφορετικές τεχνικές γενετικής ταξινόμησης των φυτών. Από επτά διαφορετικά συστήματα DNA barcodes, έχουν καταλήξει πλέον σε δύο, από τα οποία, με τη συμφωνία στο Μεξικό, θα επιλεγεί ένα, που θα θεωρηθεί και ο καλύτερος τρόπος για την γενετική ταυτοποίηση ενός φυτού.
Χάρη στο νέο σύστημα, στο μέλλον οι ειδικοί θα μπορούν μέσα σε λίγες μόνο ώρες να έχουν την απάντηση για το είδος του φυτού που προκαλεί μια ασθένεια ή λειτουργεί ως παράσιτο σε μια αγροτική καλλιέργεια. Ένα απλό κομματάκι του φυτού θα είναι αρκετό για την γρήγορη ταυτοποίηση.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=100844
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.