Ποιος ζει στη θάλασσα σε ανανά και έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε πάνω από 170 χώρες; Είναι κίτρινος, είναι μπελάς και θεωρείται μία από τις κορυφαίες διασημότητες της Γης. Ο λόγος για τον Μπομπ Σφουγγαράκη, τον ανατρεπτικό ήρωα κινουμένων σχεδίων που έγινε πλέον δέκα ετών και το γιορτάζει.

Η συμπλήρωση μιας δεκαετίας στην τηλεόραση είναι ορόσημο για κάθε καλλιτέχνη που σέβεται τον εαυτό του. Και οι δημιουργοί του Μπομπ Σφουγγαράκη είναι ακόμη σαστισμένοι από τη μετατροπή του «τετραγωνοπαντελονή» ήρωα σε σύμβολο της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, με φανατικό οπαδό ακόμη και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ήταν ένα σουρεαλιστικό και συνάμα πλακατζίδικο ταξίδι για τον μικρό σπόγγο από τον Βυθό του Μπικίνι, τον ροζ κολλητό του Πάτρικ τον Αστερία και τον άπληστο εργοδότη του Κύριο Καβούρη. Το ανατρεπτικό χιούμορ, η αφελής αισιοδοξία, ακόμη και η διαμάχη για την αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητά του έκαναν τον Μπομπ σταρ. Αποτέλεσμα; Ενθουσιώδεις εορτασμοί γενεθλίων αυτή την εβδομάδα, στους οποίους συμπεριλαμ- βάνονται ένα ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια της σειράς καθώς και η παρουσίαση του κέρινου ομοιώματός του, το πρώτο ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό στη Νέα Υόρκη.

Το βασίλειο του Μίκι
Πώς γίνεται όμως αυτός ο γουρλομάτης σπόγγος που αρνείται να γίνει εριστικός και κυνικός, να κατακτήσει το άλλοτε βασίλειο του Μίκι Μάους; Το 1999, όταν το πρώτο επεισόδιο βγήκε στον αέρα από το παιδικό κανάλι Νickelodeon στις ΗΠΑ, λίγοι περίμεναν ότι ο Μπομπ θα κέρδιζε τόσους φαν. «Ο κακοπροαίρετος σαρκασμός που διακρίνει τα περισσότερα αμερικανικά καρτούν, ίσως να μη μεταφράζεται σωστά σε άλλες γλώσσες», λέει ο παραγωγός της σειράς Πολ Τίμπιτ. «Η ευτυχία και η αισιοδοξία, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μπομπ Σφουγγαράκη, μιλούν σε όλους. Νομίζω ότι απλώς ο κόσμος διψούσε να δει κάτι λίγο πιο θετικό».

Ο «πατέρας» του Μπομπ, καρτουνίστας και… υδροβιολόγος Στίβεν Χίλενμπεργκ, νόμιζε πως η σειρά θα κοβόταν μετά την πρώτη σεζόν. Δεν είχε συνειδητοποιήσει την απήχησή της έως την ημέρα που πήγε για διακοπές στη Σουμάτρα. Σε ένα χωριό στη μέση του πουθενά είδε ένα κοριτσάκι να πηγαίνει στο σχολείο με σακίδιο «Μπομπ Σφουγγαράκης». «Νομίζω ότι ο Μπομπ γεννήθηκε από την αγάπη μου για τα σκετσάκια «Χοντρός- Λιγνός», λέει. «Ο πυρήνας τους είναι η σχέση των δύο κολλητών. Έτσι συμβαίνει και με τον Μπομπ και τον Πάτρικ. Ο Σφουγγαράκης έχει χαρακτηριστικά του αθώου “Λιγνού”, του Σταν Λόρελ».

LΙΝΚ:

http://spongebob.nick.com/

Φανατικός θαυμαστής του και ο Ομπάμα

Ο ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, βιντεογκέιμ, ακόμη και λούνα παρκ!

Έχοντας κερδίσει βραβεία σε χώρες από τρεις ηπείρους- Γερμανία, Βραζιλία, Αυστραλία- το σόου έκανε το ντεμπούτο του και στην Κίνα.

Βγήκε αλώβητος και από τις επιθέσεις συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων στις ΗΠΑ, που θεώρησαν ότι επειδή είναι χαρωπός πρέπει σίγουρα να είναι και ομοφυλόφιλος. Με όπλο την αφέλειά του διακωμωδεί τη σύγχρονη κοινωνία, σατιρίζει πρόσωπα και πράγματα και στέλνει πολιτικά μηνύματα. Έτσι δεν περνά απαρατήρητος ούτε από τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ο Σφουγγαράκης είναι ο αγαπημένος του τηλεοπτικός ήρωας, καθώς βλέπει όλα τα επεισόδια παρέα με τις κόρες του. Ο Τζόνι Ντεπ και ο Ντέιβιντ Μπάουι, η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο Άλεκ Μπόλντουιν (ή, μάλλον οι… φωνές τους) έχουν κάνει γκεστ περάσματα από τον Βυθό του Μπικίνι, ενώ πολλοί στο Χόλιγουντ κάνουν ουρά για μια…  κατάδυση, ανάμεσά τους ο Ρόμπιν Ουίλιαμς και ο Γουίλ Φάρελ. Σύντομα, ο Μπομπ Σφουγγαράκης αναμένεται να χτυπήσει και το κουδούνι της Γουόλ Στριτ…

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.