Την πλέον σαφή απόδειξη ότι στην επιφάνεια του Αρη υπήρξε νερό αποτελούν ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι και ενδείξεις ότι στις όχθες του υπήρχαν κάποτε παραλίες.

Υπήρχαν λίμνες στον Αρη

 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα υψηλής ευκρίνιας με την οποία είναι εφοδιασμένος ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, δείχνουν ότι στον Άρη υπάρχει ένα φαράγγι μήκους 50 χιλιομέτρων, που στο παρελθόν ήταν λίμνη με εμβαδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είχε βάθος 450 μέτρων.

 

Ο επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Γκαετάνο Ντι Ακίλε, δήλωσε ότι “αυτό είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ακτογραμμές στην επιφάνεια του Άρη”.

 

“Η εξακρίβωση των ακτογραμμών και τα γεωλογικά στοιχεία που τη συνοδεύουν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το μέγεθος της λίμνης, που φαίνεται πως σχηματίστηκε περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια”, αναφέρει ο Ντι Ακίλε σε σχετική ανακοίνωση.

 

“Στη Γη, τα δέλτα και οι λίμνες είναι θαυμάσιοι συλλέκτες και προστάτες των ενδείξεων για την ζωή στο παρελθόν. Εάν ποτέ υπήρχε ζωή στον Άρη, τα δέλτα ίσως είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το βιολογικό παρελθόν του Άρη”, προσθέτει ο αμερικανός επιστήμονας.

 

“Αυτή η έρευνα όχι μόνο αποδεικνύει ότι υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σύστημα λιμνών στον Άρη, αλλά μπορούμε να δούμε ότι η λίμνη σχηματίστηκε μετά τη θερμή και υγρή περίοδο”, επισήμανε ο βοηθός καθηγητής Μπράιαν Χίνεκ, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

 

Η συγκεκριμένη λίμνη εικάζεται ότι είτε εξατμίστηκε, είτε πάγωσε μετά από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.