Τo πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη αποτελεί η ανακάλυψη ενός φαραγγιού, μήκους 50 χιλιομέτρων, από Αμερικανούς επιστήμονες.

Το εύρημα, που ρίχνει φως στο βιολογικό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη, αποδεικνύει ότι στις όχθες του φαραγγιού υπήρχαν κάποτε λίμνες και «παραλίες» που σχηματίστηκαν μετά τη θερμή και υγρή περίοδο, περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ψηφιακή αναπαράσταση της λίμνης Shalbatana στον Αρη, που δείχνει πώς ήταν πριν από 3,4 δισ. χρόνια. Πηγή: ΝΑΣΑ και Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία
Ψηφιακή αναπαράσταση της λίμνης Shalbatana στον Αρη, που δείχνει πώς ήταν πριν από 3,4 δισ. χρόνια. Πηγή: ΝΑΣΑ και Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

 

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» και επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα υποψίες της επιστημονικής κοινότητας για το «υγρό» παρελθόν του Αρη.

 

Το μακρύ και βαθύ φαράγγι απαθανάτισε κάμερα υψηλής ευκρίνειας με την οποία είναι εφοδιασμένος ο αναγνωριστικός δορυφόρος «Μars Reconnaissance Οrbiter».

 

Ανάλυση και επεξεργασία των επίμαχων φωτογραφιών από τη ΝΑΣΑ δείχνει ότι το φαράγγι, μήκους 50 χιλιομέτρων, ήταν στο παρελθόν λίμνη με εμβαδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος 450 μέτρων.

 

Για τον επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Γκαετάνο Ντι Ακίλε, αυτό είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ακτογραμμές στην επιφάνεια του Αρη.

 

«Η εξακρίβωση των ακτογραμμών και τα γεωλογικά στοιχεία που τη συνοδεύουν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το μέγεθος της λίμνης, που φαίνεται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια», τόνισε ο Αμερικανός καθηγητής.

 

Βιολογικό παρελθόν
Για τους επιστήμονες, στη Γη, τα δέλτα και οι λίμνες είναι θαυμάσιοι συλλέκτες και προστάτες των ενδείξεων για τη ζωή στο παρελθόν. Εάν, λοιπόν, ποτέ υπήρχε ζωή στον Αρη, τα δέλτα ίσως είναι το κλειδί για να αποκρυπτογραφηθεί το βιολογικό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

 

Ο επικεφαλής της Αμερικανών ερευνητών επισημαίνει ακόμα ότι η μελέτη αποδεικνύει πως υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σύστημα λιμνών στον Αρη και ότι η λίμνη «Shalbatana», που σήμερα είναι το φαράγγι που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του, σχηματίστηκε μετά τη θερμή και υγρή περίοδο.

 

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η συγκεκριμένη λίμνη είτε εξατμίστηκε είτε πάγωσε ύστερα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.