Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο υπολογιστή σας γονατίζει ενώ έχετε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση; Γιατί ενώ ανοίγεται το inbox στο email σας δεν υπάρχουν καινούρια μηνύματα; Ή γιατί ξυπνήσατε μια μέρα πήγατε στην τράπεζα και βρήκατε την πιστωτική σας χρεωμένη μέχρι τα «μπούνια». Απλώς διαβάστε παρακάτω!

7. Ελλιπής ενημέρωση λογισμικών ασφαλείας

 

 

Τα λογισμικά ασφαλείας όπως τα antivirus ή τα antispyware είναι αποτελεσματικά μόνο όταν ενημερώνονται τακτικά. Και ενώ τα περισσότερα προϊόντα ενημερώνουν αυτόματα τις βάσεις τους μέσω διαδικτύου, διάφορες έρευνες της Εθνικής Συμμαχίας για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ (National Cyber Security Alliance) έχουν δείξει ότι οι αρκετοί χρήστες ανανεώνουν μια φορά μόνο ενώ πάνω από τους μισούς δεν ενημερώνουν το λογισμικό τους αρκετά τακτικά.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Τα περισσότερα λογισμικό έχουν προεπιλεγμένη την εντολή ειδοποίησης όταν έχει βγει νέα ενημέρωση αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τακτικός έλεγχος. Αν προσπαθείτε να ενημερώσετε το λογισμικό και δεν γίνεται τότε πιθανότατα έχει λήξει η συνδρομή σας και πρέπει να ανανεώσετε.

 

 

6. Πρόσβαση σε λογαριασμούς μέσω συνδέσμων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ασχέτως του πόσο επαγγελματικό φαίνεται ένα ανεπιθύμητο email που προτρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ενσωματωμένο σύνδεσμο για να μπείτε σε ένα λογαριασμό τράπεζας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πολύ απλά μπορεί να στείλει αυτόματα τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε απατεώνες και την επόμενη μέρα να τον βρείτε άδειο. Είναι το περίφημο κόλπο του Phishing.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Αν το ζήτημα είναι η ταχύτητα και η άνεση μπορείτε να φτιάξετε εσείς ένα σύνδεσμο στο πρόγραμμα με το οποίο περιηγείστε στο ίντερνετ. Επίσης τα Windows και διάφοροι Browser δίνουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε φίλτρα αλλά η πρώτη επιλογή είναι ασφαλέστερη.

 

5. Χρήση ενός κωδικού για πολλαπλούς λογαριασμούς
Είναι ούτως ή άλλως καλό να αλλάζουμε τους κωδικούς μας στο ίντερνετ συχνά ώστε να μειώνουμε τις πιθανότητες παραβίασης τους. Η πρακτική όμως της χρήσης του ίδιου κωδικού για πολλαπλούς λογαριασμούς είναι καταστροφική. Αν π.χ. δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό σε μια δικτυακή υπηρεσία μάρκετινγκ και δώσετε των κωδικό που έχετε για το mail σας, τότε μην εκπλαγείτε αν κάποια μέρα ανοίγετε το mailbox και είναι όλα διαβασμένα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Αρχικά είναι απαραίτητη η χρήση κωδικών με πάνω από οχτώ ψηφία που να είναι συνδυασμός γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Ακολούθως μπορείτε να χρησιμοποιείτε παραλλαγές ενός βασικού κωδικού με τρόπο που να είναι εύκολος στην απομνημόνευση.

 

4. Χρήση δωρεάν λογισμικού
Το πρόβλημα με το δωρεάν λογισμικό είναι κυρίως η πηγή από την οποία το κατεβάζουμε και όχι τόσο το ίδιο το λογισμικό. Και αυτό γιατί συνήθως διάφορα «ύποπτα» site δεν ελέγχουν αν το λογισμικό έχει ανέβει φορτωμένο με spyware ή malware. Κλασσικό σύμπτωμα για να καταλάβετε κάτι τέτοιο είναι ταχύτητα λειτουργίας. Αν δείτε τον υπολογιστή σας να γονατίζει μετά την εγκατάσταση του πρέπει να μπείτε σε υποψίες.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Να κατεβάσετε το δωρεάν λογισμικό κατευθείαν από την πηγή ή από αξιόπιστα site όπως το Download.com ή το SnapFiles.com. Και προτού τρέξετε την εγκατάσταση να το ελέγξετε απαραίτητα με κάποιο ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας.

 

3. Χρήση MacOS χωρίς λογισμικό ασφαλείας

 

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι χρήστες των MacOS πέφτουν θύματα phishing με την ίδια συχνότητα που πέφτουν οι χρήστες των Windows. Και αντίθετα με τα τελευταία τα MacOS και ο Safari Browser δεν διαθέτουν επιλογές anti-phising.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Μέχρι η Apple να κάνει το Safari πιο ασφαλές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Firefox ή Opera. Αν έχετε «μάθει» στον πολύ καλό Safari τότε απλώς πρέπει να προσέχετε τα κακόβουλα email που προσπαθούν να σας υποκλέψουν τραπεζικά δεδομένα όπως παραπάνω. Τέλος διάφοροι οίκοι λογισμικού που γράφουν antivirus έχουν και anti-phising λογισμικό

 

2. Kλικ στα pop-up που προειδοποιούν παραβιάσεις ασφαλείας
Το να κάνετε κλικ όπου βρίσκετε είναι ούτως ή άλλως μια επισφαλής πρακτική από την οποία δεν προστατεύεστε απαραίτητα από λογισμικό ασφαλείας. Το να κάνετε κλικ σε pop up παράθυρα είναι δύο φορές πιο επισφαλές αφού η κεντρική διαφήμιση που έχουν πολλά από αυτά εγκαθιστά αυτόματα κακόβουλο λογισμικό. Οι περισσότεροι χρήστες που έχουν πέσει θύματα τέτοιων «παραθύρων» προσπαθούν να το κλείσουν πατώντας link που μοιάζουν με το close button όταν στην πραγματικότητα είναι link στην εγκατάσταση του λογισμικού.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Καταρχήν δεν χρειάζεστε pop-up εκτός και αν κάνετε κάποια πολύ εξειδικευμένη δουλειά συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Επομένως μπορείτε να μπλοκάρετε την εμφάνιση του μέσα από τις επιλογές του browser σας. Αν όντως θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις ή άλλα pop-up για ενημέρωση μπορείτε να τα κλείνετε με Alt +F4 ή αν επιμένουν από τον task manager (Ctrl+Alt+Del). Η πρώτη πάντως πρακτική είναι και πιο ασφαλής.

 

1. Ψώνια από το διαδίκτυο
Τα ψώνια από το διαδίκτυο είναι ασφαλή αρκεί να μην πέσετε σε απατεώνες και χρησιμοποιήσετε την κύρια πιστωτική σας κάρτα. Επειδή όλα τα site αγορών ζητούν πολλές πληροφορίες αν τυχόν ψωνίσετε από αμφιβόλου ποιότητας καταστήματα δεν αποκλείεται να τα στοιχεία σας να διαρρεύσουν σε τρίτους.

 

Τι μπορείτε να κάνετε
Επιλέξετε καταστήματα με την πιστοποίηση TRUSTe, καταστήματα που ούτως ή άλλως έχουν καλό όνομα στην αγορά και πάνω από όλα χρησιμοποιήστε ξεχωριστή κάρτα για τις ηλεκτρονικές σας αγορές.

 

 

 Ανακτήθηκε από: http://www.men24.gr/

 

Σχετικό link: http://www.men24.gr/html/ent/748/ent.68748.asp



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.