Απρ 09
15
Κατάδυση στους θαυμαστούς βυθούς της Μεσογείου
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 15 Απριλίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Το ταξίδι στη θάλασσα συνεχίζεται. Στις αρχές Απριλίου άνοιξε τις πύλες του ο ανανεωμένος Θαλασσόκοσμος στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, το νέο, ακόμα μεγαλύτερο και ανανεωμένο, Ενυδρείο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Με περίπου 25 νέες δεξαμενές (έφτασε συνολικά τις 60), πολλά νέα άτομα και νέες λειτουργίες προσκαλεί σε μια ακόμα πιο συναρπαστική «κατάδυση» στα μυστήρια της θάλασσας, σε μια στενότερη γνωριμία με το περιβάλλον της Μεσογείου.
Δεν είναι μόνο η όραση, που απολαμβάνει το ατέλειωτο πανηγύρι των χρωμάτων και των πλαστικών κινήσεων των θαλάσσιων ειδών. Ούτε μόνο η ακοή που συλλαμβάνει τους ήχους του βυθού… Στον ανανεωμένο Θαλασσόκοσμο έχει και η αφή το μερτικό της, καθώς κατασκευάστηκαν χαμηλές «δεξαμενές αφής», όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιάσει και να περιεργαστεί ασπόνδυλους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τα λοθούρια, τους αστερίες, τους αχινούς κ.λπ. «Επίσης, στο Νέο Ενυδρείο δόθηκε έμφαση στις αθέατες πλευρές των κύκλων ζωής του βυθού της Μεσογείου, όπως είναι το πλαγκτόν -που αποτελεί τη βάση της ζωής στον πλανήτη- και οι βιότοποι που βρίσκονται στα μεγάλα βάθη», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Cretaquarium, κ. Μιχάλης Παπαδάκης. Την αίσθηση της κατάδυσης ενισχύει η εγκατάσταση ενός πραγματικού περισκοπίου υποβρυχίου, που ο επισκέπτης μπορεί να κατευθύνει στο εσωτερικό μιας μεγάλης δεξαμενής και να παρακολουθήσει από κοντά τους οργανισμούς.
Μήνυμα ευθύνης
Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, 2.500 περίπου Μεσογειακοί και τροπικοί οργανισμοί, από τους μεγάλους καρχαρίες (υπάρχουν τέσσερις θηρευτές καρχαρίες) μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους, τα είδη του ενυδρείου διαρκώς συμπληρώνονται, έχοντας ήδη φτάσει τα 200. «Ο Θαλασσόκοσμος φιλοξενεί και τον πρώτο Λαγοκέφαλο που βρίσκεται σε ενυδρείο στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο είδος ψαριού, που ανήκει στους λεσεψιανούς “εισβολείς’’, τα είδη που ήρθαν από την Ερυθρά θάλασσα», λέει ο κ. Παπαδάκης.
«Στο ανανεωμένο Cretaquarium έχει γίνει προσπάθεια να χωρίσουμε τα εκθέματα στο πώς είναι η ζωή πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου και πώς είναι μετά. Ετσι, πέρα από τις δεξαμενές όπου υπάρχει μόνο η φυσική ζωή, έχουμε και άλλες όπου έχουν κατασκευαστεί μικρογραφίες λιμανιών, βυθισμένες πόλεις, καλλιέργειες του ανθρώπου, όπως μυδοκαλλιέργειες. Επιδιώκουμε να βγαίνει ένα μήνυμα επαγρύπνησης και ευθύνης για την προστασία της βιοποικιλότητας», μας λέει ο διευθυντής του ενυδρείου.
Ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψη παιδιών, μαθητών και νέων. Πρόκειται για προγράμματα με θέματα το Πλαγκτόν των Ωκεανών, την Ποικιλότητα και τις Προσαρμογές στη θάλασσα, τη συνεχή κίνηση των Ωκεανών και την Εξέλιξη και Σύγκριση των οργάνων των θαλάσσιων ειδών.
«Ο στόχος μας είναι να εκλαϊκεύσουμε την επιστημονική γνώση για τη θάλασσα και τη βιολογία της. Επιδιώκουμε να συγκινήσουμε παιδιά και μεγαλύτερους, διαμορφώνοντας ένα κλίμα πραγματικής γιορτής», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης. Σε ένα περιβάλλον πολυλειτουργικό, με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, ο επισκέπτης «βουτάει» όλο και πιο βαθιά στο μεσογειακό οικοσύστημα.
Αλλά ο Θαλασσόκοσμος δεν είναι μόνο εκθεσιακό πεδίο, είναι και χώρος έρευνας για τη θαλάσσια βιολογία. «Εχουμε αναπτύξει ένα ευαίσθητο οπτικοακουστικό σύστημα παρακολούθησης της συμπεριφοράς των ψαριών και των άλλων ειδών, με μια αμεσότητα που θα ήταν αδύνατη κάτω από άλλες συνθήκες. Για παράδειγμα πρόσφατα παρακολουθήσαμε ένα ζευγάρωμα χταποδιών και τη γέννα ενός καρχαρία», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης.
Οι υπηρεσίες του Θαλασσόκοσμου είναι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα, και όχι μόνο. Για παράδειγμα, στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής ακουστικής ξενάγησης σε εννιά γλώσσες, μέσω μικρών συσκευών που μοιάζουν με ασύρματο τηλέφωνο. Ακόμα, ο Θαλασσόκοσμος προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πλήρη εκπαιδευτική ξενάγηση με τη χρήση web camera.
900.000 επισκέπτες
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Θαλασσόκοσμου 900.000 επισκέπτες ταξίδεψαν στον κόσμο του. Μετά και την ανανέωση αναμένεται η προσέλευση να αυξηθεί σημαντικά.
Το κτιριακό συγκρότημα του Ενυδρείου CretAquarium βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης». Πληροφορίες στο www. creta quarium.gr.
Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.