Η αδράνεια και το υψηλό κόστος «εμποδίζουν» την παρακολούθηση από τους παρόχους

 

 

Η Πολιτεία χάνει... τα διαδικτυακά μας ίχνη

Μπορεί πριν από λίγες μέρες να έληξε η προθεσμία ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας που υποχρεώνει τους παρόχους πρόσβασης Ιντερνετ (ISP) να αποθηκεύουν υποχρεωτικά και για 12 μήνες τα e-mails που ανταλλάσσουν οι χρήστες, τις κλήσεις τους –μέσω Skype–, καθώς και τους ιστοτόπους που επισκέπτονται, ωστόσο από πλευράς Πολιτείας δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Οπως ακριβώς και με την περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από αρμόδιους φορείς. Αυτό όμως ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν και κάποιες προβλέψεις για το κόστος του όλου εγχειρήματος το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι εταιρίες, είναι δυσβάστακτο.

Eξοπλισμός

Οπως είπε στον ΕΤ υψηλόβαθμο στέλεχος από την πλευρά των παρόχων πρόσβασης (ISP), «το κόστος του εξοπλισμού για την υλοποίηση της σχετικής οδηγίας είναι τεράστιο και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ποιος θα κληθεί να το πληρώσει. Σε κάποιες χώρες η εταιρίες επιδοτήθηκαν από το κράτος, αλλού συστάθηκε κάποιος φορέας ή μια ανεξάρτητη αρχή. Στην Ελλάδα πάντως ακόμη δεν υπάρχει ούτε προσχέδιο νόμου για το συγκεκριμένο θέμα. Συνεπώς, αναμένουμε». Και ο ΟΤΕ αναμένει λέγοντας μέσω εκπροσώπου του πως «ο ΟΤΕ θα συμμορφωθεί εφόσον και όταν ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο».

Στάση αναμονής τηρεί και άλλη μεγάλη εταιρία παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, όπως είπε στον ΕΤ εκπρόσωπός της. «Είχε γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2007, από τότε δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Από την πλευρά μας περιμένουμε την Πολιτεία. Πάντως, όλοι οι πάροχοι στην Ελλάδα ακολουθούν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία. Το κομμάτι του νόμου που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ αυστηρό. Η ελληνική νομοθεσία είναι προσεκτική και αυστηρή επί του θέματος». Tο ίδιο υποστηρίζει και η κυρία Ελενα Σπυροπούλου, δικηγόρος εξειδικευμένη σε θέματα Διαδικτύου. «Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρης σε ό,τι αφορά στην προστασία του μέσου χρήστη, στο βαθμό φυσικά που μπορεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεσπίζονται άμεσα νόμοι, γιατί χρειάζεται και κάποια διαδικασία, ενώ από την άλλη πλευρά τα δεδομένα στο χώρο της τεχνολογίας αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα».

Η συγκεκριμένη οδηγία υπήρξε πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας και κατατέθηκε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Παρόλο που η Γηραιά Αλβιώνα θα το ήθελε, δεν θα αποθηκεύεται σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο των συνομιλιών ή το τι έκανε ο χρήστης, μόνο οι διευθύνσεις.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.