Τι είναι πιο γρήγορο από τον πιο γρήγορο σούπερ-κομπιούτερ; Ένα δίκτυο υπερ-υψηλής ταχύτητας που συνδέει 12 σούπερ-κομπιούτερ της Ευρώπης και λέγεται DEISA (Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications – Κατανεμημένη Ευρωπαϊκή Υποδομή για Υπερ-υπολογιστικές Εφαρμογές).

Μέχρι πριν πρόσφατα οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, που χρειάζονταν τεράστια υπολογιστική ισχύ, αντιμετώπιζαν τρομερά προβλήματα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο επιστήμονας μιας χώρας είχε πρόσβαση στον ισχυρότερο υπολογιστή της συγκεκριμένης χώρας, ο οποίος όμως μπορεί να ήταν απαρχαιωμένος.

Η συνέπεια ήταν ότι οι Ευρωπαίοι ερευνητές συναντούσαν εμπόδια σε προωθημένα ερευνητικά προγράμματα, σε πεδία όπως η κοσμολογία, η κλιματολογία και η πυρηνική σύντηξη, που απαιτούν την επεξεργασία τεράστιων δεδομένων.

Σήμερα πια, τα πράγματα έχουν αλλάξει χάρη στο δίκτυο DEISA, με τη βοήθεια χρηματοδότησης από την ΕΕ, που επέτρεψε τη διασύνδεση 12 από τους ταχύτερους σούπερ-υπολογιστές του κόσμου σε ένα απόλυτα λειτουργικό πανευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο βασίζεται σε ένα εξελιγμένο δίκτυο οπτικών ινών.

Έτσι, ένας επιστήμονας σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να έχει πια πρόσβαση στον σούπερ-υπολογιστή μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Το DEISA μπορεί να στείλει 10 gigabits δεδομένων το δευτερόλεπτο από τον ένα υπερ-υπολογιστή στον άλλο, με απόλυτη ασφάλεια όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους υποκλοπής (π.χ. από ενδιαφερόμενους να κλέψουν μυστικά σχέδια για πυρηνικά όπλα).

Το DEISA είναι το ένα από τα δύο, όλα κι όλα, υπερ-υπολογιστικά δίκτυα στον κόσμο.

Το άλλο είναι το αμερικανικό TERAGRID.

Το ευρωπαϊκό σούπερ-δίκτυο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας και ήδη έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα για χρήση του από επιστήμονες πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Το 2008 κατατέθηκαν 66 ερευνητικές προτάσεις από 15 ευρωπαϊκές χώρες και ήδη «τρέχουν» στο υπερ-δίκτυο.

Η επόμενη «φουρνιά» αιτήσεων-προτάσεων πρέπει να υποβληθεί προς αξιολόγηση στο DEISA μέχρι τις 5 Μαϊου 2009 και θα αφορά ερευνητικά έργα που θα «τρέξουν» για διάστημα μέχρι ένα χρόνο, μεταξύ Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2010.

Το DEISA προσφέρει της υπηρεσίες του σε μεμονωμένους ερευνητές, ομάδες συνεργαζόμενων ερευνητών, καθώς και σε ολόκληρες ερευνητικές κοινότητες, κάτι που ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους ερευνητές.

Την εποχή αυτή, το DEISA αξιοποιείται ιδιαίτερα από ερευνητές στο πεδίο της πυρηνικής σύντηξης, της γενετικής των μολυσματικών ασθενειών κ.α.

Από τότε που πρωτοξεκίνησε το DEISA, πριν 4,5 χρόνια, έχει αυξήσει κατά 300 φορές την συνδυασμένη υπολογιστική ισχύ του, από τα 30 τεραφλόπ (30 τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο) σε πάνω από ένα πεταφλόπ (χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο).

Αναμένεται ότι μέχρι το 2010 θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη τρεις έως πέντε σούπερ-κομπιούτερ με δυναμικότητας πεταφλόπ. Η σχετική υποδομή για τους νέους υπερ-υπολογιστές, που επίσης θα ενταχθούν στο δίκτυο DEISA, έχει ήδη δημιουργηθεί.

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.