Τα «σκουπίδια» (spam) κατακλύζουν πλέον το διαδίκτυο, καθώς πάνω από το 97% όλων των διακινούμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι ανεπιθύμητα και κακόβουλα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Microsoft.

Παράλληλα, επιδεινώνεται η «μόλυνση» των υπολογιστών από χάκερ: ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι πλέον 8,6 «μολυσμένα» κομπιούτερ για κάθε 1.000 «καθαρά».

Τα μηνύματα «σπαμ» συνήθως είναι διαφημίσεις προϊόντων (κυρίως φαρμάκων) και συχνά περιέχουν συνημμένα κακόβουλα αρχεία.

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι οι χάκερ πλέον, πέρα από τα αρχεία του Microsoft Office, έχουν βάλει στο μάτι όλo και συχνότερα τα αρχεία του Adobe Acrobat (pdf), κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο τέλος του 2008 και ανάγκασε την εταιρία Adobe να διορθώσει τα ευάλωτα σημεία των προγραμμάτων της.

Η Μicrosoft, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή πανικού, καθώς, αν μη τι άλλο, η πλειονότητα των «σκουπιδιών» συνήθως δεν φθάνει ποτέ στο «ταχυδρομικό κουτί» του χρήστη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την όλο και συχνότερη χρήση των ψευδών προειδοποιητικών μηνυμάτων (scareware), που σκοπίμως τρομοκρατούν τον αδαή χρήστη, ώστε να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του λογισμικό δήθεν κατά των ιών, το οποίο όμως στην πραγματικότητα είναι κακόβουλο (π.χ. κλέβει προσωπικά δεδομένα από το σκληρό δίσκο του χρήστη).

Η Microsoft εκτιμά ότι το κίβδηλο κακόβουλο λογισμικό «ασφαλείας» αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως σήμερα, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθακόπουλο, γενικό διευθυντή του Trustworthy Computing Group της εταιρίας.

Όπως δήλωσε, αναμένεται νέα αύξηση φέτος στις μολύνσεις από τέτοιο λογισμικό λόγω της διάχυτης φοβίας από τον ιό Conficker, που οδήγησε πολλούς χρήστες σε «κατέβασμα» -εν αγνοία τους- δήθεν νέου λογισμικού κατά των ιών.

Σύμφωνα με τον Εντ Γκίμπσον, επικεφαλής της Microsoft για θέματα ασφαλείας κατά του κυβερνοεγκλήματος, η ραγδαία αύξηση του «σπαμ» οφείλεται στο ότι πολλοί κακοποιοί του παραδοσιακού κυβερνοεγκλήματος, που μέχρι τώρα εστίαζαν στις αδυναμίες του λογισμικού, τώρα προτιμούν να στοχεύουν τον αδύνατο κρίκο, δηλαδή τους απλούς χρήστες, μέσω του «σπαμ».

Σύμφωνα με την έκθεση, που καταγράφει την παγκόσμια on-line δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, η Ρωσία και η Βραζιλία είναι οι χώρες στην κορυφή της λίστας με τους πιο πολλούς «μολυσμένους» διαδικτυακούς τόπους και ακολουθούν η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η έκθεση τονίζει ότι η συνεχής ενημέρωση από τους χρήστες των υπολογιστών τους με τις εκάστοτε νέες διορθώσεις των κενών ασφαλείας (security update) δεν είναι αναγκαία μόνο για τους ίδιους, αλλά για την ασφάλεια όλου του Ίντερνετ, καθώς οι κίνδυνοι εξαπλώνονται αστραπιαία από ένα «μολυσμένο» μηχάνημα.

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.