Εξοικονόμηση ενέργειας που ισοδυναμεί με την παύση λειτουργίας ενός μέσου εργοστασίου της ΔΕΗ για μία ώρα επιτεύχθηκε το Σάββατο κατά την Ώρα της Γης στην Ελλάδα. Από τις 20.30 έως τις 21.30 της 28ης Μαρτίου το φορτίο του δικτύου ηλεκτροδότησης μειώθηκε κατά 300 μεγαβάτ, που αντιστοιχεί στις ανάγκες φωτισμού 600.000 ελληνικών νοικοκυριών αν αυτά είχαν αναμμένους 5 λαμπτήρες ισχύος 100 βατ κατά μέσο όρο.
«Όλα τα μνημεία, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια όπως η Βουλή των Ελλήνων και το ΟΑΚΑ αλλά και ο Λόφος του Λυκαβηττού και ο Λευκός Πύργος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ώρας της Γης και κατέβασαν το Σάββατο το βράδυ για μία ώρα τους διακόπτες. Απ΄ ό,τι φάνηκε η δράση μας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στέφθηκε με επιτυχία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βελλίδης, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς. «Είμαστε αισιόδοξοι πως η αίσθηση ευθύνης που βιώσαμε μέσα στο γιορτινό κλίμα του Σαββάτου θα περάσει σιγά σιγά στην καθημερινότητα των πολιτών και έτσι θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση της ενέργειας που αποτελεί μέρος της λύσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, στις 20.29 το φορτίο του δικτύου ανερχόταν στα 6.800 μεγαβάτ, ενώ μόλις ξεκίνησε η Ώρα της Γης έπεσε στα 6.500. Μία ώρα αργότερα το φορτίο του δικτύου αυξήθηκε και πάλι κατά 300 μεγαβάτ.

Μπλακάουτ
Στις 20.30 της 28ης Μαρτίου περισσότεροι από 436 δήμοι και κοινότητες, 463 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1.107 επιχειρήσεις, 315 φορείς και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έκλεισαν τα φώτα, συμμετέχοντας ενεργά στη μεγαλύτερη συμβολική ενέργεια που διοργανώθηκε ποτέ παγκοσμίως. Κομμάτια της πρωτεύουσας αλλά και γειτονιές προαστίων της Αθήνας βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ σταμάτησε η φωταγώγηση σε βασικές οδικές αρτηρίες και πλατείες, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, το Μνημείο του Φιλοπάππου κ.ά. Επιπλέον στη δράση συμμετείχαν στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες, γήπεδα, δημοτικά κτίρια, ακόμα και τμήμα του αεροδρομίου.

«Από τον λόφο της Πνύκας όπου βρισκόμουν κατά την Ώρα της Γης φάνηκε πραγματικά ότι η Αθήνα σκοτείνιασε. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μαρτυρίες, εικόνες και βίντεο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τη συμμετοχή των πολιτών», επισημαίνει ο κ. Βελλίδης.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχε και η ΔΕΗ, που έσβησε τα φώτα των κτιριακών της εγκαταστάσεων ανά την επικράτεια. Εξαίρεση, τα κτίρια που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και μεταφορικών της μέσων. Στη Θεσσαλονίκη
Και η συμπρωτεύουσα βυθίστηκε στο σκοτάδι καθώς διακόπηκε η φωταγώγηση στον Λευκό Πύργο, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Βυζαντινά Τείχη και την Καμάρα, στον Πύργο Τριγωνίου, στο διατηρητέο κτίριο της Πινακοθήκης αλλά και σε μεγάλα τμήματα της πόλης. Αρκετές δημοτικές αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής συμμετείχαν στην παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σβήνοντας τα φώτα σε κεντρικές πλατείες, δημαρχεία, σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Συσκότιση επίσης επικράτησε για μία ώρα στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου καθώς και σε λιμάνια και μνημεία της περιφέρειας, ενώ αρκετοί δήμοι διοργάνωσαν εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή.

ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ

Χιλιάδες νοικοκυριά κατέβασαν τους διακόπτες από τις 20.30 έως τις 21.30 το βράδυ του Σαββάτου

4.000 πόλεις σε 90 χώρες βυθίστηκαν στο σκοτάδι

ΑΦΙΕΡΩΝΟΝΤΑΣ μια ώρα στη Γη, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο Πύργος του Άιφελ και πολλά ακόμη σημαντικά μνημεία ανά τον κόσμο βυθίστηκαν στο απόλυτο σκοτάδι. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέβασαν τον διακόπτη για μια ώρα, σε μια κίνηση συμβολική κατά της κλιματικής αλλαγής. Και το θέαμα θα μπορούσε να είναι εκπληκτικό. Αν κανείς κοιτούσε τη Γη από το Διάστημα στις 28 Μαρτίου, θα έβλεπε μια σκοτεινή λωρίδα να κινείται από την Ανατολή προς τη Δύση, καθώς χιλιάδες κτίρια έσβησαν τα φώτα σταδιακά, ανάλογα με τη δική τους τοπική ώρα. Η Ώρα της Γης ξεκίνησε από τα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ στον Ειρηνικό. Ακολούθησαν τα Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, η χώρα που εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια.

«Ο κόσμος λέει “ναι” στην δράση για το περιβάλλον, τώρα θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν», τόνισε το WWF.

Η Ώρα της Γης τηρήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 2007, επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο έναν χρόνο αργότερα και φέτος κλιμακώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα φώτα στο Σίδνεϊ έσβησαν στις 05.30 ώρα Ελλάδας και χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν στους δρόμους κρατώντας κεριά. Ακόμα και στην Ανταρκτική, τα 26 άτομα που περνούν τον χειμώνα στη Βάση Σκοτ έσβησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και περιόρισαν τον φωτισμό στα απολύτως απαραίτητα. Συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 4.000 οι πόλεις και οι κοινότητες και σε 829 τα μνημεία σε περίπου 90 χώρες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία. Η επιτυχία της θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, όπου η διεθνής κοινότητα θα συντάξει τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «φόρουμ για την ενέργεια και το κλίμα» στο οποίο θα συμμετάσχουν 17 μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες και το οποίο θα συνεδριάσει προπαρασκευαστικά στα τέλη Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, είναι «να διευκολύνει έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συνθήκες ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη».

 

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.