Είναι μεγάλες, είναι θορυβώδεις, είναι δυσώδεις και οι «σπιτονοικοκύρηδές» τους θέλουν να τους κάνουν έξωση. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο… Δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες των φρούτων, γνωστές ως «ιπτάμενες αλεπούδες» (pteropus poliocephalus, από τις μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο), έχουν εγκατασταθεί στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Σίδνεϊ. Κάθε βράδυ οι «ιπτάμενες αλεπούδες» ανοίγουν τα φτερά τους (το άνοιγμά τους φτάνει σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο) και αρχίζουν το φαγοπότι σε οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται ακόμα και 95 χιλιόμετρα μακριά. Την ημέρα, έως και 22.000 νυχτερίδες ξεκουράζονται στο πάρκο, γεμίζοντάς το με την έντονη οσμή των ούρων τους… Ακόμα χειρότερο είναι, όπως λένε οι κηπουροί, ότι οι νυχτερίδες καταστρέφουν κάποια από τα παλιότερα δέντρα του πάρκου- τουλάχιστον 12 είναι ήδη νεκρά και περισσότερα από 60 κινδυνεύουν. Το Ταμείο των Βοτανικών Κήπων, λοιπόν, θέλει να τις διώξει.

Και ζητά από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές να τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν ξαφνικούς, δυνατούς ήχους για να το κάνει.

Παρά την αφθονία τους στο πάρκο, όμως, οι «ιπτάμενες αλεπούδες» είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. Ο συνολικός πληθυσμός τους μειώνεται με ρυθμό περίπου 50% την επταετία και εκτιμάται ότι σε εκατό χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν. Επιπλέον, είναι πολύτιμες για το οικοσύστημα, αφού μεταφέρουν γύρη και σπόρους στα δάση της Ανατολικής Αυστραλίας, όπου και ζουν. Αρχές και ειδικοί, λοιπόν, σπάνε το κεφάλι τους να βρουν μια σολομώντεια λύση.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.