Ακόμη και το σκάκι αποτελεί εισιτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, αφού συγκαταλέγεται στα αθλήματα και έτσι όσοι μαθητές έχουν διακριθεί μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους.

Κάθε χρόνο πάρα πολλοί μαθητές κάνουν χρήση των διατάξεων που αφορούν σε διακρίσεις στον αθλητισμό, στο σκάκι και αλλού προκειμένου να μπουν σε σχολή της αρεσκείας τους. Καλό είναι λοιπόν οι μαθητές των λυκείων αλλά και των γυμνασίων να είναι ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία και γιατί όχι να καταβάλλουν προσπάθειες για μια διάκριση. Ο κόπος έτσι και αλλιώς αξίζει και τα οφέλη είναι πολλαπλά.

 

Οι προϋποθέσεις
Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου που ως αθλητές του σκάκι έχουν πετύχει μία ή περισσότερες απ τις παρακάτω διακρίσεις εισάγονται σε οποιοδήποτε Τμήμα ή Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια – ΤΕΙ – ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ως ακολούθως:

 

1 Έπειτα από αίτησή τους, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον έχουν επιτύχει:

 

α) 1η – 3η νίκη σε ατομικούς αγώνες σε Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων.

 

β) 1η – 6η νίκη σε ομαδικούς αγώνες σε Ολυμπιάδα ανδρών ή γυναικών.

 

2 Έπειτα από αίτησή τους, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον έχουν επιτύχει μια 1η νίκη σε ατομικούς αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων) κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων σχολικών ετών που προηγούνται του ακαδημαϊκού έτους κατά το οποίο ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία του οικείου έτους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το σύνολο των μορίων για το τμήμα επιλογής τους είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού.

 

3 Έπειτα, πάντα, από αίτησή τους εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, εφόσον έχουν επιτύχει 1η νίκη σε Πανελλήνια ομαδικά Πρωταθλήματα σκάκι Α Εθνικής κατηγορίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων σχολικών ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμμετάσχει με την ομάδα τους σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες του συνόλου των αγώνων της διοργάνωσης, πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Ν. 3404/05 και το σύνολο των μορίων τους πρασαυξανόμενο κατά 10% είναι ίσο ή μεγαλύτερο (μετά την προσαύξηση) με τα μόρια του τελευταίου εισαγομένου στη συγκεκριμένη σχολή το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

 

4 Οι διοργανώσεις Κυπέλλου δεν θεωρούνται Πανελλήνιοι αγώνες ή Πανελλήνια πρωταθλήματα.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (χωρίς ποσοτικό περιορισμό)

 

Ανάλογες «παροχές» έχουν και οι αθλητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και οι οποίοι κατόπιν αιτήσεώς τους, εισάγονται σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο (συμπεριλαμβανομένων και των ΤΕΦΑΑ) ή ΤΕΙ.

 

Οι αθλητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις κάθε φορά ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορούν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης της προτίμησής τους (εκτός των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού) καθ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έχουν επιτύχει μία ή περισσότερες από τις εξής διακρίσεις :

 

α) 1η – 8η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. β) 1η – 8η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες. γ) 1η – 6η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων. δ) Κατάρριψη ή ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΘ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Οι αθλητές, απόφοιτοι Λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (εκτός των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού) σε ποσοστό θέσεων, εφόσον:

  • έχουν Βεβαίωση, με Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή συγκεντρώνουν σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ των μορίων του μέγιστου δυνατού του τμήματος στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν.
  • έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο το τρέχον έτος και δεν εισήχθησαν στη Σχολή της πρώτης τους προτίμησης.
  • έχουν επιτύχει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διακρίσεις:

α) 7η – 8η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων.

 

β) 1η – 3η θέση σε μεσογειακούς αγώνες.

 

γ) 1η – 3η θέση σε Βαλκανικούς αγώνες ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων.

 

δ) 1η – 3η θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων.

 

ε) 1η – 3η θέση σε Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες.

 

ζ) 1η – 6η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων.

 

η) 1η – 6η θέση σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων.

 

θ) 1η θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα που καλλιεργείται από τις Ομοσπονδίες.

 

ι) Κατάρριψη ή ισοφάριση πανελλήνιας επίδοσης ανδρών – γυναικών.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.