Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΠΘ ο αριθμός των δυνάμει υποψηφίων το 2009 θα ξεπεράσει τις 126.320. Φυσικά αναφερόμαστε στους υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Αν συνυπολογίσουμε και το σύνολο των εισακτέων που στα… χαρτιά μόνο είναι 88.262 θα διαπιστώσουμε ότι οι αποκλεισμένοι των εξετάσεων θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Τουλάχιστον 37.471 υποψήφιοι θα μείνουν «εκτός των πυλών» από την… πρώτη κατανομή. Αν βέβαια εκτιμήσουμε και τον αριθμό των υποψηφίων που δεν θα πιάσουν το βαθμολογικό όριο που θα ισχύσει από φέτος, τότε βάσιμα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι αποκλεισμένοι θα ξεπεράσουν τις 52.000! (Πίνακας 1)

Αυξάνονται οι κενές θέσεις και οι «μετανάστες» φοιτητές

 

Χρήσιμα συμπεράσματα
Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τους υποψηφίους:

 

1 Η πλασματική αύξηση των θέσεων εισακτέων δεν μειώνει τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο καθορισμός του «ανώτατου αριθμού εισακτέων» αποτελεί κλασικό δείγμα εκπαιδευτικού λαϊκισμού και αποτελεί εικονική πραγματικότητα, αφού στην πραγματικότητα οι εξετάσεις οδηγούν στον μαζικό αποκλεισμό των υποψηφίων.

 

2 Ο «ανώτατος αριθμός εισακτέων» είναι πρόσκληση σε… ανεπιθύμητους ή «δώρον άδωρον», αφού εκτιμάται βάσιμα ότι πάνω από 13.000 θέσεις θα μείνουν κενές. Όσο κι αν το ΥΠΕΠΘ ψαλίδισε δραστικά τις θέσεις των ΤΕΙ κυρίως, στα οποία μετά το 2006 εμφανιζόταν μεγάλος αριθμός θέσεων εισακτέων. Ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από τα θέματα και τις επιδόσεις των υποψηφίων.

 

Ο «ανώτατος αριθμός εισακτέων» – ρεκόρ όλων των εποχών (88.262) δεν θα αποτρέψει τον αποκλεισμό σχεδόν των μισών υποψηφίων. Πάνω από 53.000 θα μείνουν «εκτός» παρά την ίδρυση και λειτουργία 16 νέων τμημάτων (13 στα ΤΕΙ και 3 στα ΑΕΙ) στα οποία θα εισαχθούν περίπου 2.300 υποψήφιοι.

 

3 Στη μεγάλη πλειονότητα των τμημάτων υψηλής ζήτησης των κεντρικών πανεπιστημίων μειώνονται οι θέσεις εισακτέων. Αυτό εντείνει τον ανταγωνισμό στενεύοντας τους δρόμους επιτυχίας για τους υποψηφίους. Δημιουργεί σοβαρές τάσεις ανόδου των βάσεων εισαγωγής, αλλά η τελική τους πορεία εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες και, κυρίως, τον βαθμό ευκολίας/ δυσκολίας των θεμάτων.

 

4 Ένας μεγάλος αριθμός «αριστούχων», ίσως και πάνω από 2.000, θα μείνει με τη σφραγίδα του «αποτυχημένου». Είναι αυτοί οι υποψήφιοι οι οποίοι, ενώ θα συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία, δε θα πετύχουν την εισαγωγή τους στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

 

5 Η δυσκολία εισαγωγής δεν εντοπίζεται μόνο στα τμήματα υψηλής ζήτησης. Στενεύουν κι οι δρόμοι επιτυχίας προς τα μεσαίας ζήτησης και βαθμολογίας τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων εισακτέων στα πλαίσια της πολιτικής της «ανισοκατανομής» των θέσεων εισακτέων των τελευταίων χρόνων.

 

6 Για μια ακόμα χρονιά παγιώνεται αυτό που και ερευνητικά έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια. Ότι, δηλαδή, για τη μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων, η εισαγωγή στη σχολή της πρώτης προτίμησης είναι όνειρο απατηλό. Μόνο 1στους 5 εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής του.

 

7 Αυξάνονται οι μετανάστες φοιτητές, την ώρα που το κόστος σπουδών μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας κυμαίνεται από 33.000 έως 40.000 ευρώ. Ειδικότερα στενεύουν οι δρόμοι της επιτυχίας για περίπου 40.000 υποψηφίους που κατοικούν στην Αττική. Σε περισσότερους από 22.000 υπολογίζονται οι μετανάστες φοιτητές.

 

8 Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά το 2004, ιδρύθηκαν 46 τμήματα. Ωστόσο δεν μείωσαν τον ανταγωνισμό και δεν προσέλκυσαν πολλούς υποψηφίους, λόγω των εξειδικευμένων επιστημονικών αντικειμένων και, κυρίως, της μειωμένης αξίας των πτυχίων τους στην αγορά εργασίας, αλλά και της ελλιπέστατης υποδομής και οργάνωσης.

 

9 Για μια ακόμα χρονιά ο λαϊκισμός και οι προσωπικές πολιτικές των εκάστοτε υπουργών Παιδείας τίθενται υπεράνω των αναγκών. Καθόλου τυχαία τα 7 από τα 12 τμήματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο πριμοδοτείται με επιπλέον 160 θέσεις. Άλλωστε μαζί με το Δημοκρίτειο του πρώην υπουργού Παιδείας που παρουσιάζει 300 επιπλέον θέσεις, είναι τα δύο ΑΕΙ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισακτέων.

 

10 Ψαλιδίστηκαν δεκάδες θέσεις που έμεναν ουσιαστικά αζήτητες από περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Πρόκειται για γεωτεχνολογικά τμήματα (φυτικής και ζωικής παραγωγής) Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Μεσολογγίου κ.α. Και φέτος οι περισσότερες κενές θέσεις θα προέρχονται από αυτά τα τμήματα.

 

11 Η βάση του 10 σήμανε κόκκινο συναγερμό για περίπου 100 τμήματα, κυρίως, των ΤΕΙ, αφού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τον προκαθορισμένο αριθμό εισακτέων. Περισσότερες από 50.000 θέσεις εισακτέων έμειναν κενές την τριετία 2006-2008.

 

12 Η «φετινή τάξη πραγμάτων» θολώνει το τοπίο της κίνησης των βάσεων εισαγωγής. Το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΕΠΘ με το βαθμό ευκολίας/ δυσκολίας των θεμάτων. Υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες, αν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση και να περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων με βαθμολογία «κάτω από τη βάση» που πέρυσι ανήλθε στους 32.272.

 

13 Για μια ακόμα χρονιά οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και των ΤΕΕ θα είναι τα παιδιά ενός… κατώτερου θεού. Ελάχιστοι και με δυσμενείς όρους θα επιδιώξουν την είσοδο στα ΑΕΙ. Άνισος θα είναι και ο αγώνας για την πλειονότητα που θα διεκδικήσει μια θέση στα ΤΕΙ εξαιτίας των περιορισμένων θέσεων εισακτέων.

 

14 Το ρευστό και θολό τοπίο των φετινών εξετάσεων επιβάλλει στους υποψηφίους να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως συνέβη το 2000 που πολλοί «αριστούχοι» βρέθηκαν «εκτός των πυλών».

 Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.