Πλωτές πολιτείες, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νέα πολιτειακά συστήματα, αλλά και οικολογικές καινοτομίες μπορεί να φαντάζουν τώρα ουτοπικές, αλλά το Ινστιτούτο Seasteading ισχυρίζεται ότι πιθανότατα σε τρία χρόνια να έχει έτοιμη την πρώτη. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον υπεραισιόδοξο, αλλά το Seasteading δεν είναι το μόνο τέτοιο εγχείρημα.

Η Lilypad City, έμπνευση του Βέλγου αρχιτέκτονα Vincent Callebaut, παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά και εντυπωσίασε. Στόχος της πόλης-νούφαρο θα είναι να στεγάσει όλους εκείνους που θα μείνουν άστεγοι λόγω των φυσικών καταστροφών, οι οποίες αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση της στάθμης των ωκεανών. H Lilypad θα είναι απόλυτα αυτόνομη και θα έχει την ικανότητα να πλέει σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Οι ενεργειακές της ανάγκες θα καλύπτονται από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ τα «γεωγραφικά» της χαρακτηριστικά ποικίλλουν. Ο Callebaut φρόντισε το παράξενο αυτό «νησί» να διαθέτει τεχνητά βουνά και πεδιάδες, για να μην είναι βαρετό για τους κατοίκους, ενώ η τεχνητή λίμνη στο κέντρο του θα λειτουργεί ως συλλέκτης του βρόχινου νερού, το οποίο στη συνέχεια θα καθαρίζεται και θα μετατρέπεται σε πόσιμο για να καλύψει τις ανάγκες της πολιτείας.

Ισορροπίες
Στην περίπτωση του Ινστιτούτου Seasteading στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν στην πράξη νέα πολιτεύματα, μια κίνηση που θα ήταν δύσκολα πραγματοποιήσιμη στις ήδη υπάρχουσες χώρες, χωρίς τη διατάραξη των ισορροπιών, αλλά κυρίως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των… πολιτών.

Ενα ακόμα τέτοιο έργο είχε ανακοινωθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πρόκειται για το «Freedom Ship», η κατασκευή του οποίου θα ξεκινούσε το 2005 στα παράλια της Τουρκίας, όμως για την ώρα το εγχείρημα φαίνεται ότι έχει παγώσει.

Οποια κι αν είναι όμως η τύχη αυτών των τριών σχεδίων, το βέβαιο είναι ότι η ιδέα έχει αρχίσει να ριζώνει στη φαντασία πολλών τολμηρών κατασκευαστών και είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να αποκτήσει η ανθρωπότητα την τεχνολογία που θα κάνει το όνειρο πραγματικότητα!

 

Πηγή: Seasteading Institute, Vincent Callebaut Architectures, Freedom Ship International

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.