Η συστηματική άσκηση μειώνει κατά 24% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον και το Χάρβαρντ.

Η έρευνα, που βασίστηκε και σε αποτελέσματα 52 προηγούμενων ερευνών, εξέτασε τα οφέλη διαφορετικών ειδών γυμναστικής, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι αλλά κι αυτή που σχετίζεται με την εργασία όπως το σήκωμα βαρών ή το σκάψιμο, ακόμα και το περπάτημα.

 

Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και σε άνδρες και γυναίκες, να μειώνονται δηλαδή σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή σπλαχνικού καρκίνου.

 

Συνιστά την τρίτη αιτία θανάτου από νεόπλασμα στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη. Στον γυναικείο πληθυσμό μετά τον καρκίνο του μαστού είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από νεόπλασμα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου μειώνονται επειδή η άσκηση βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη στο αίμα, οπότε δεν παράγει τόση ινσουλίνη, γεγονός που επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

 

Εξάλλου, η άσκηση θεωρείται καλό όπλο κατά της δυσκοιλιότητας, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα της τροφής να προχωρούν γρηγορότερα μέσω του κόλου στο ορθό απ όπου και αποβάλλονται από το σώμα.

 

Το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζει η νέα έρευνα είναι ότι δεν προσδιορίζει πόση άσκηση απαιτείται για να φτάσουμε στο επίπεδο μείωσης κατά 24% της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Ορισμένες από τις παλιότερες έρευνες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται έντονη άσκηση όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι.

 

Η τωρινή μελέτη, ωστόσο, επισημαίνει η δρ Κάθλιν Γουόλιν, συνεργάτρια του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, είναι «ενθαρρυντική, καθώς αποδεικνύει ότι σημασία έχει η άσκηση και όχι ποια άσκηση, αρκεί να γίνεται σε συστηματική βάση».

 

Για παράδειγμα, όσες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα περπατούσαν συστηματικά πέντε ώρες την εβδομάδα, είχαν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν έως και 24% το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο απ όσες περπατούσαν λιγότερο και παροδικά.

 

Τέσσερις μικρές συμβουλές

  1. Τρώτε υγιεινά κι ισορροπημένα, μειώνοντας τις ποσότητες κόκκινου κρέατος και των βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, καθώς έχει παρατηρηθεί πως το φυλλικό οξύ δρα προστατευτικά.
  2. Ασκηθείτε σε τακτική βάση. Τριάντα λεπτά άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα, σε ένταση που να προκαλεί μέτρια εφίδρωση και βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη στο αίμα.
  3. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας. Ανδρες με βάρος μεγαλύτερο του ιδανικού κατά 35%, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο.
  4. Καταναλώνετε αλκοόλ σε μικρές ποσότητες και κόψτε το κάπνισμα. Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σπλαχνικό καρκίνο.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.