Η εφαρμογή της γενετικής επιλογής σε ανθρώπινα έμβρυα για θεραπευτικούς σκοπούς έχει ήδη ξεκινήσει, δίνοντας μάλιστα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και διαψεύδοντας, απ’ ό,τι φαίνεται, τις βοηθικές Κασσάνδρες των διάφορων εκκλησιαστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιμένουν στις σοβαρές ηθικές επιπτώσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τον περασμένο Οκτώβριο γεννήθηκε στη Σεβίλη το πρώτο βρέφος στο οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία, αλλά και με την πλήρη υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας, η μέθοδος της «γενετικής προεπιλογής». Ο 6 μηνών σήμερα Javier έχει έναν αδελφό, τον Andres, 7 ετών, ο οποίος πάσχει από μια βαριά μορφή μεσογειακής αναιμίας, τη μείζονα Β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική και ανίατη, μέχρι σήμερα, ασθένεια.

Ο Javier είναι ένα υγιέστατο αγοράκι γενετικά επιλεγμένο ώστε όχι μόνο να μη νοσήσει το ίδιο από αυτή την κληρονομική ασθένεια, αλλά και να προσφέρει τα απαραίτητα υγιή κύτταρά του στον αδελφό του. Συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά, και όσο κανείς άλλος, στην ίασή του.

Η θαλασσαιμία, περισσότερο γνωστή ως μεσογειακή αναιμία, είναι μια γενετική ασθένεια που οφείλεται σε μια ανωμαλία στην αλληλουχία μιας από τις 4 αλυσίδες της αιμοσφαιρίνης (αλυσίδες Α και Β), της πρωτεΐνης που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους πληθυσμούς της λεκάνης της Μεσογείου, γι’ αυτό και ονομάστηκε «μεσογειακή». Η Β-θαλασσαιμία είναι η πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας: εκδηλώνεται λίγους μήνες μετά τη γέννηση και για να επιβιώσει ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε μεταγγίσεις αίματος μία έως δύο φορές το μήνα. Η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από υγιή γενετικά συμβατό δότη, μέσω της οποίας τα ελαττωματικά κύτταρα αντικαθίστανται με υγιή.

Στις 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο του Javier στον αδελφό του. Οπως δήλωσαν στην εφημερίδα «El Paίs» οι γιατροί του νοσοκομείου Virgen del Rocio της Σεβίλης, ο οργανισμός του μικρού ασθενούς ανταποκρίθηκε πολύ καλά στη μεταμόσχευση και από τότε δεν έχει χρειαστεί να κάνει καμία μετάγγιση.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι το παιδί πρέπει να παρακολουθείται κάθε εβδομάδα.

Οι γονείς του Andres κατέφυγαν στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση κάνοντας χρήση του δικαιώματος του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2006 από την κυβέρνηση Θαπατέρο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κύκλων της ισχυρότατης Καθολικής Εκκλησίας. Ο νόμος αυτός επιτρέπει σε μελλοντικούς γονείς να υποβληθούν σε προεμφυτευτικό έλεγχο (Preimplantation Genetic Diagnosis, PGD), μία τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία επιτρέπει τον έγκαιρο γενετικό έλεγχο του εμβρύου, πριν δηλαδή εμφυτευθεί στη μήτρα, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν γενετικές ανωμαλίες. Σημειωτέον ότι σε άλλες χώρες του «υπαρκτού καθολικισμού», όπως η Ιταλία, αυτή η διαγνωστική μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη!

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της προεμφυτευτικής διάγνωσης επιτρέπεται από τον νόμο 3305/2005, απαιτείται όμως ειδική άδεια από την Ελληνική Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

 

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.