Το μέλλον της Ανταρκτικής βλέπουν οι επιστήμονες σκάβοντας στους πάγους και προειδοποιούν ότι η ήπειρος πλησιάζει σε σημείο καμπής ως προς την τήξη των πάγων της, μεγάλο τμήμα των οποίων μπορεί να χαθεί, αν αυξηθεί έστω και ελάχιστα η εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασία των ωκεανών.

Το βέβαιο είναι ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν και ξανασχηματίζονται περιοδικώς. Η Ανταρκτική έχει λιώσει 38 φορές τα περασμένα 5 εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή οι πάγοι της ξανασχηματίζονται κάθε 40.000 χρόνια. Νεοζηλανδοί, Ιταλοί, Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες πήραν πάνω από 50 δείγματα, σκάβοντας στον πυρήνα των πάγων σε βάθος μέχρι και 1,2 χιλιόμετρο. Αυτές οι ανασκαφές επέτρεψαν στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα σε προηγούμενες εποχές επηρέασε τις θερμοκρασίες των ωκεανών, την κίνηση των πάγων και το επίπεδο της θάλασσας. Και επέτρεψαν ακόμα στους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η δυτική Ανταρκτική μπορεί να καταρρεύσει, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 5 βαθμούς Κελσίου, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τήξη των πάγων και αντιστοίχως αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 5 μέτρα. Η δυτική Ανταρκτική έχει περίπου το μέγεθος της νοτιοδυτικής Αμερικής. Πάντως, τα πράγματα δεν είναι πολύ άσχημα, αν πιστέψει κανείς την εκτίμηση ότι για να λιώσουν οι πάγοι τόσο, θα χρειαστούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια από σήμερα, δηλαδή πολύ αργότερα και από τις πιο άσχημες προβλέψεις. Κορυφαίοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου πιθανόν να σημειωθεί ώς το 2100. Πολλές χώρες ερίζουν για τα δικαιώματά τους στην Ανταρκτική. Χθες, η Γαλλία διόρισε τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της, Μισέλ Ροκάρ, πρεσβευτή της αρμόδιο για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις σχετικά με την Αρκτική και την Ανταρκτική, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ο Ροκάρ συνέβαλε «στην πρώτη σύμβαση για την Ανταρκτική», ενώ «πρέπει να σκεφτούμε και για την Αρκτική, σχετικά με τις χώρες που την περιβάλλουν και με τις οδούς που θα ανοίξουν με το λιώσιμο των πάγων».

 

(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Ρόιτερ, ΑΠΕ)



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/03/2009



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.