«Σταματώντας την απόλυτη απειλή» είναι ο τίτλος του Newsweek και ο υπότιτλος εξηγεί: «Πώς λειτουργούν οι πυρηνικοί ντετέκτιβ». Ο μόνος τρόπος για να μη φτάσουν πυρηνικές βόμβες στα χέρια τρομοκρατών είναι να ακολουθήσεις τα πυρηνικά ίχνη μιας έκρηξης ή δοκιμής. Χρειάζεται, δηλαδή, μια εντελώς νέα επιστήμη πυρηνικής ιατροδικαστικής. «Η κρίση εργασίας», τίτλος του Economist, απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις και το περιοδικό τις συμβουλεύει πώς να μην την επιδεινώσουν. «Οι μασόνοι του Σαρκοζί» είναι το βασικό θέμα του Le Point. Αποσπάσματα από το βιβλίο «Ενα κράτος εν κράτει», της Σοφί Κουανιάρ, το οποίο ενοχλεί. Το Time προτείνει «Δέκα ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο αμέσως». Ετήσια ειδική έκδοση.

Πολύ συχνά η πραγματικότητα απέχει από την εικόνα που της δίνουν τα ΜΜΕ. Η ένταση που πρόσφατα σημειώθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, με τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, δεν οφείλεται σε αυτά. Οφείλεται σε τέσσερα καταδρομικά πλοία, δύο αμερικανικά και δύο ιαπωνικά, που περιπολούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους για τέσσερα πλοία που δεν είναι ορατά ούτε στον ορίζοντα της Βόρειας Κορέας. Ξεχνάμε λοιπόν τις ασκήσεις, που χρόνια τώρα γίνονται και ποτέ δεν έχει επαληθευτεί το σενάριο της εισβολής στη Βόρεια Κορέα, που επικαλείται πάντα η Πιονγκγιάνγκ. Και εστιάζουμε στα τέσσερα πλοία.

Το ξεχωριστό που έχουν, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραντάρ, σχεδιασμένο για την άμυνα πλοίων από αεροπλάνα, σύστημα όμως που εξελίχτηκε τόσο πολύ, ώστε να φτάσει τον λεγόμενο Πόλεμο των Αστρων. Είναι το σύστημα Αιγίς, που έχει γίνει κανονικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι πύραυλοί του μπορούν να αναχαιτίσουν τους βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους που ενδεχομένως έχει η Βόρεια Κορέα και σκοπεύει να εκτοξεύσει εναντίον της Ιαπωνίας. Μπορούν όμως και να καταρρίψουν τυχόν δορυφόρους που ίπτανται σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη. Οι ΗΠΑ έχουν 73 τέτοια καταδρομικά μάχης αναπτυγμένα σε όλο τον κόσμο. Φυσικά έχουν παραχωρήσει την τεχνολογία στην Ιαπωνία, λόγω του μπαμπούλα απέναντι, του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα αποστασιοποιείται από την αντιπυραυλική ασπίδα που ήθελε να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Μπους σε Τσεχία και Πολωνία, αυτός ο στόλος των καταδρομικών Αιγίς, όπως λέγονται, μπορεί να αναλάβει διευρυμένες δραστηριότητες. Αλλά το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί σ’ αυτό να βασιστεί μακροπρόθεσμα μια αντιπυραυλική άμυνα. Το Αιγίς υπερτερεί έναντι των χερσαίων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας ως προς το ότι μπορεί, μέσω θαλάσσης, να φτάσει κοντά στη βάση της απειλής. Γι’ αυτό δόθηκε στην Ιαπωνία, για να το αναπτύξει κοντά στη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση Μπους τελειοποίησε τον πύραυλο SM-3 ειδικά για το Αιγίς, ώστε να μπορεί να φτάσει τους βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν Κίνα και Ρωσία και που θέλουν να αποκτήσουν Ιράν και Βόρεια Κορέα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο SM-53 μπορεί να ταξιδέψει αρκετά γρήγορα και μακριά, ώστε να προλάβει τους βαλλιστικούς πυραύλους λίγο μετά το σημείο στο οποίο εκείνοι θα εγκαταλείψουν την ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι, κατά τους επικριτές του συστήματος, ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τυχόν αντίμετρα. Από τη στιγμή που ο βαλλιστικός θα βγει από την ατμόσφαιρα, είναι σχεδόν αδύνατο ο αντιβαλλιστικός να ξεχωρίσει μια πυρηνική κεφαλή από ένα αντιαεροπορικό αερόστατο.

Η Ιαπωνία κατασκευάζει τώρα μια ελαφρύτερη, γρηγορότερη και πιο ευκίνητη έκδοση του SM-3, που θα μπορεί να χτυπά τον βαλλιστικό πιο κοντά στο τέλος της «φάσης ώσεως», πριν αυτός προλάβει να εκτοξεύσει αντίμετρα. Οι Αμερικανοί έχουν σχεδόν έτοιμο έναν τέτοιο, αλλά δεν έχουν έγκριση για τα απαιτούμενα κονδύλια. Και το όλο σύστημα εξακολουθεί να πάσχει γιατί ο αντιβαλλιστικός μπορεί να αφήσει να περάσουν μερικές κεφαλές. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα περάσουν κεφαλές πρέπει να εκτοξεύσεις πολλούς αντιβαλλιστικούς, αλλά και ο εχθρός μπορεί να εκτοξεύσει πολλούς βαλλιστικούς. Η αντιπυραυλική άμυνα ουσιαστικά οδηγεί σε κούρσα εξοπλισμών, κατά τους ειδικούς. Ισως ήταν καλύτερη αν οι αντιβαλλιστικοί εκτοξεύονταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντί από πλοία, γιατί θα προλάβαιναν τους βαλλιστικούς ακριβώς στην άνοδο.

Σε έναν τομέα το Αιγίς είναι πολύ αποτελεσματικό: στην κατάρριψη κατασκοπευτικών δορυφόρων που πετούν χαμηλά. Αλλά μια τέτοια κατάρριψη είναι τόσο προκλητική ενέργεια, που δύσκολα θα μπορούσε να τη θεωρήσει κά- ποιος έξυπνη κίνηση, γράφει το Newsweek. Επιπλέον, η καταστροφή δορυφόρου 15 τόνων θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των συντριμμιών που πλανώνται στο Διάστημα. Αλλά κάτι τέτοιο θα έκανε όλους τους πρωταγωνιστές του Διαστήματος να αισθανθούν άσχημα.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/03/2009Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση