Αν η ανεργία είναι η μία όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή, το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που δεν έχουν καμιά συνάφεια με τις σπουδές του, είναι η άλλη όψη που κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς περιλαμβάνει περίπου 4 στους 10. Μάλιστα, στον τομέα της ετεροαπασχόλησης, η Ελλάδα σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της VPRC, το 45,6% των νέων δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι – συμβασιούχοι, ενώ ένας στους δύο 25χρονους δηλώνει ότι δεν εργάζεται στο επάγγελμα που έχει επιλέξει και θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα.

Οι διαγωνισμοί

 

Η ένταση της ετεροαπασχόλησης, σε συνδυασμό με την έκταση της ανεργίας, ερμηνεύει τεκμηριωμένα την παρουσία δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των τραπεζών, στους οποίους οι προσλήψεις αφορούν θέση απλού υπαλλήλου που έχει πάρει απολυτήριο Λυκείου.

 

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσωρινή απασχόληση με χαμηλές αμοιβές ρίχνει τον δείκτη ανεργίας στην Ελλάδα. Στα ποσοστά που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ δεν συμπεριλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η ΕΣΥΕ (και ο ΟΑΕΔ ) δεν καταμετρά όσους έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα, ούτε τους ανέργους που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή σε stage.

 

Αλλά ούτε και τους 120.000 «κρυφούς» ανέργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από 2 χρόνια άνεργοι και δεν καταγράφονται, καθώς δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτε, αλλά και δεν επιδοτούνται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο οι «κρυφοί» άνεργοι προσθέτουν ποσοστό 3,5% στην πραγματική ανεργία.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.